Liposomalni vitamin C – dnevna doza, nuspojave, iskustva i cijena

Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vrsta vitamina kojeg ne možemo sami sintetizirati, a prijeko nam je potreban. Liposomalni vitamin C je zaštićeni oblik vitamina C koji se ne može lako razgraditi i duže se zadržava u organizmu. Vitamin C je važan za mnoge procese u organizmu, a možemo ga unositi kroz hranu te u obliku tableta ili prahova.

U nastavku članka pročitajte koja je dnevna doza unosa liposomalnog vitamina C te koje su nuspojave predoziranja. 

Vitamin C – hrana

Vitamin C je jedan od vitamina koji su topljivi u vodi, a iz organizma se izlučuje putem mokraće i izmeta. Izuzetno je nestabilan te se na svjetlu i zraku razgrađuje. Stoga je problem kod unosa vitamina C što se kuhanjem i prženjem gubi njegova aktivnost. Formula vitamina C je C6H8O6.

U većoj količini se nalazi u voću i povrću kojeg trebamo redovno jesti kako bismo pokrili dnevnu dozu vitamina C. To su sljedeće namirnice:

Vitamin C formula

Ipak, ponekad konzumiranje voća i povrća nije dovoljno za adekvatan unos C vitamina, posebno jer se kuhanjem razgrađuje. Također, jednom kada vitamin C uđe u organizam, mogu ga razgraditi probavni enzimi ili stanične barijere mogu spriječiti njegov ulazak u stanice. Oko 80% slobodnog vitamina C unesenog kroz prehranu se izlučuje iz organizma. 

Zato trebamo razmisliti i o tabletama, kapsulama i prahovima koji sadrže vitamin C. On pridonosi zdravlju i sudjeluje u mnogim za život važnim procesima, kao što su:

 • apsorbiranje željeza,
 • sinteza kolagena,
 • pravilan prijenos živčanih signala,
 • zaštita stanica od oksidativnog stresa jer djeluje kao antioksidans,
 • smanjenje umora i malaksalosti,
 • pravilan rad imunološkog sustava.

Nedostatak vitamina C uzrokuje avitaminozu koja može dovesti do bolesti skorbuta. Nedostatak vitamina C u organizmu se može manifestirati kroz sljedeće simptome:

Vitamin C – dnevna doza

Vitamin C je najčešće vezan na neki drugi kemijski element jer vrlo reaktivan. U organizam ga možemo unijeti vezanog s različitim tvarima poput:

 • kalcija – pa se reakcijom dobije kalcijev askorbat,
 • kalija- pa se reakcijom dobije kalijev askorbat,
 • natrija – pa se reakcijom dobije natrijev askorbat. 

Koliko C vitamina dnevno? Odgovor na to pitanje još uvijek nije definiran u široj znanstvenoj zajednici. Tako se dnevne doze kreću od 40 miligrama pa sve do 3 grama dnevno. Često se te vrijednosti razlikuju s obzirom na spol ili težinu, ali univerzalna količina još nije utvrđena.

Međutim, svi znanstvenici se slažu da je vitamin C neophodan za zdravlje organizma, posebno u periodima prehlada ili alergija.

Vitamin C – predoziranje

Predoziranje vitaminom C se naziva i hipervitaminoza C, a previše vitamina C u organizmu donosi sa sobom negativne posljedice. Predoziranje vitaminom C se pokazuje kroz sljedeće simptome:

Teško se predozirati vitaminom C koji je unesen putem hrane, posebno zbog toga što se ne apsorbira u velikim količinama u organizmu. Stoga se češće misli na predoziranje dodacima prehrani poput tableta ili kapsula. Treba se pridržavati propisanih doza koje su označene na pakiranjima.

Osobe koje imaju problema s kroničnim gastritisom ili bubrezima se prije uzimanja dodataka prehrani trebaju savjetovati s liječnikom.

Liposomalni vitamin C

Liposomalni C vitamin je noviji i efikasniji pristupo u unosu nužnog vitamina C. Naime, liposomi su novi građevni materijal za dostavu različitih ljekovitih tvari u organizam, a sastavom su slični staničnim membranama. Vitamin C se inkapsulira, odnosno “umetne” u mjehurić liposoma te na taj način dobije zaštitu koja se ne može lako razgraditi.

Kada liposomalni vitamin C dospije u želudac, zaštićen je od djelovanja želučanih kiselina. Nadalje, kad dođe do stanica lakše se stapa s njihovom staničnom membranom što mu omogućava prolaz u stanice. Uzimanje liposomalnog vitamina C povećava iskoristivost tog vitamina u tijelu. 

Ovakav način uzimanja vitamina C štiti želudac i smanjuje izlučivanje želučanih kiselina. Također, liposomalni vitamin C ne izaziva probavne tegobe jer ne veže vodu na sebe kao obični vitamin C vezan na druge elemente. Tako nema viška vode u crijevima pa ne dolazi do proljeva ili grčeva. 

Liposomalni vitamin C se često nalazi u tekućem obliku te se pije pomiješan s vodom ili nekim sokom. Najčešće se pije jednom dnevno prije ili uz obrok, a treba ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Najbolje ga je uzeti uz doručak ili prije ručka, odnosno u rano prijepodne. 

Na slici ispod se vidi kako struktura liposoma izgleda u vodenoj otopini. U njenu sredinu se smješta vitamin C. 

Liposomalni vitamin C

Liposomalni vitamin C – nuspojave

Prekoračenje preporučene dnevne doze liposomalnog vitamina C može rezultirati neželjenim nuspojavama:

Ako se pridržavate uputa koje pišu na pakiranju proizvoda nećete iskusiti loše nuspojave, a ako već patite od neke bolesti ili uzimate lijekove, konzultirajte se s liječnikom. 

Liposomalni vitamin C za djecu

Djeca također mogu uzimati liposomalni vitamin C. Štoviše, u sezoni gripa i prehlada je preporučljivo piti vitamin C kao dodatak prehrani da bi se pojačao imunosni odgovor. Liposomalni oblik vitamina C ne izaziva neugodne nuspojave ako se uzima u preporučenim dozama, a bolje se upija i zadržava u organizmu.

Djeca obično uzimaju pola dnevne doze koja se preporučuje odraslima, a količina obično ovisi i o kilaži djeteta. Međutim, ne smije se zaboraviti da dodatak prehrani ne smije biti nadomjestak uravnoteženoj i zdravoj prehrani.  

Liposomalni vitamin C – iskustva

Forum je samo jedno od mnogih mjesta na internetu koje hvali djelovanje liposomalnog vitamina C. Ljudi razmjenjuju svoja pozitivna iskustva i posljedice koje su primijetili nakon određenog perioda konzumacije. Većinom se odnose na:

 • povećanje energije,
 • manje obolijevanja od prehlada,
 • olakšanje simptoma alergija,
 • povećana apsorpcija željeza u krvi.

Vitamin C tablete

Liposomalni vitamin C – cijena

Tablete i kapsule s vitaminom C su široko rasprostranjene pa ih možete kupiti u:

 • ljekarnama,
 • dm-u,
 • web shopovima.

Cijena tableta s vitaminom C se kreće oko:

 • Natural Wealth Vitamin C 500 tablete – 40 tableta je 50 kuna,
 • CaliVita Vitamin C 500 – 100 tableta je 120 kuna,
 • Encian Megafit Vitamin C – 20 šumećih tableta je 12 kuna.

Liposomalni vitamin C također možete kupiti u ljekarnama i web shopovima, a zasad nije toliko raširen kao “obični” vitamin C. Rijetko se liposomalni vitamin C može naći u obliku kapsula, a može se kupiti u obliku tekućine. Neki od dostupnih proizvoda su:

 • Liposomalni vitamin C Sangreen 250 ml – 298 kuna,
 • EkoLife Natura liposomalni vitamin C 250 mL – 295 kuna.

Liposomalni vitamin C je novi pristup dostavi aktivnih tvari u organizam koji koristi nova znanja i mogućnosti u znanosti za dobrobit ljudi. Svakako ga vrijedi isprobati, a s povećanjem dostupnih proizvoda na tržištu se očekuje i smanjenje cijene

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: liposomalni vitamin C, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu