Operacija slijepog crijeva – priprema, postupak i oporavak

Slijepo crijevo

Upala slijepog crijeva ili apendicitis se vodi kao medicinski hitan slučaj te  zahtijeva trenutnu operaciju pri kojoj  bi se uklonilo slijepo crijevo. U slučaju da se ne operira, upaljeno slijepo crijevo može prsnuti te može proširiti infekciju dalje u trbušnu šupljinu što može dovesti do upale potrbušnice te teške infekcije sluznice trbušne šupljine. Takve pojave mogu čak i imati smrtonosne posljedice ako se ne počnu brzo liječiti jakim antibioticima.

Katkada se s vanjske strane slijepog crijeva stvori apsces ispunjen gnojem što se smatra manje hitnim slučajem, no svejedno je potrebna operacija kako bi se uklonio problem.

upaljeno-slijepo-crijevo

Više o upali slijepog crijeva možete pročitati ovdje.

Priprema za operaciju slijepog crijeva (apendektomija)

Prije same operacije, liječnik je dužan obaviti sljedeće preglede:

  • sistematski pregled,
  • pregled krvi i urina,
  • ultrazvuk test,
  • CT sken, odnosno rendgenski pregled.

Prije operacije slijepog crijeva potrebno je izbjegavanje hrane i pića do 8h prije samo operacije.

Potrebno je obavijestiti liječnika ako:

  • ste trudni ili mislite da ste trudni, 
  • imate alergijsku reakciju na latex, anesteziju ili lijekove, 
  • imate povijest problema s krvarenjem.

Operacija slijepog crijeva – komplikacije

Ono što je važno napomenuti jest da ponekad može doći do određenih komplikacija tijekom operacije kao što su:

  • krvarenje,
  • infekcija,
  • oštećenje drugih organa
  • ili reakcija na anesteziju.

Postoje određeni faktori koji mogu povećati rizik komplikacija, a to su:

  • pušenje
  • puknuće slijepog crijeva
  • dob (stariji od 65 godina)
  • gojaznost
  • dijabetes
  • kronična bolest pluća ili bolest srca
  • trudnoća

Stoga, vrlo je važno paziti na rizike i faktore pri operaciji slijepog crijeva i voditi evidenciju svog zdravstvenog stanja. Pri operaciji, pacijent prima opću anesteziju.

Postupak operacije slijepog crijeva (apendektomije)

Postoje dvije metode operacije slijepog crijeva:

  • laparoskopska operacija slijepog crijeva,
  • konvencionalna metoda otvorenom tehnikom.

Laparoskopska operacija slijepog crijeva

Laparoskopska operacija slijepog crijeva izvodi se pod općom anestezijom koristeći teleskopsku kameru i ostale dodatne instrumente za uklanjanje slijepog crijeva.

Postupak započinje uvođenjem igle kroz trbušnu šupljinu najčešće iznad pupka. Potom se prostor ispunjava ugljičnim dioksidom kako bi se omogućio prostor za rad.

Kroz mali rez uvodi se vodilica putem koje se provode ostali instrumenti.  Postupak se ponavlja na dvije lokacije na prednjem dijelu trbušne stijenke. Cijeli proces se nadgleda kamerama.

Prateći sliku na ekranu kirurg upravlja uvedenim instrumentima i provodi postupak uklanjanja slijepog crijeva. Pomoću kamere liječnik ima bolji uvid u stanje unutrašnjih organa trbušne šupljine te pomoću nje locira i potom uklanja slijepo crijevo. Sama operacija traje jedan do dva sata.

Nakon završetka operacije obično se postavlja mali dren za odvod plina ili tekućine. Uklone se vodilice, a rezovi zatvore šavovima.

Nakon operacije slijepog crijeva laparoskopskom metodom ostaje se u bolnici oko 4 dana.

Video simulaciju operacije slijepog crijeva možete pogledati ovdje.

Više informacija o laparoskopskoj operaciji slijepog crijeva i kako se pripremiti pročitajte ovdje.

Konvencionalna metoda otvorenom tehnikom

Konvencionalna metoda otvorenom tehnikom se izvodi pod općom anestezijom. Radi se rez na donjem desnom dijelu trbuha. Identificira se crvuljak i podvežu krvne žile.

Nakon što se crvuljak odstrani, sašiju se slojevi prednje trbušne stijenke. Ukoliko je došlo do prsnuća crvuljka otvorena tehnika omogućava potpuno čišćenje trbušne šupljine. Nakon operacije se ostaje u bolnici 10-tak dana ovisno o kompleksnosti operacije i brzini oporavka.

Oporavak nakon operacije slijepog crijeva (apendektomije)

Oporavak traje 1-2 tjedna. Kada se vratite kući, važno je držati se uputa liječnika te napraviti navedeno:

  • uzimati antibiotike protiv infekcije,
  • mirovati kući tjedan ili dva,
  • ne baviti se ikakvim sportom tijekom mirovanja.

U bolnicu je potrebno otići u sljedećim slučajevima:

  • ako se pojave znakovi infekcije, uključujući groznicu i zimicu,
  • crvenilo, edem, krvarenje,
  • puknuće šavova na rezu,
  • teški kašalj,
  • teška mučnina ili povraćanje,
  • povećana bol u trbuhu ili prsima,
  • nesvjestica i vrtoglavica,
  • krv u stolici.

Nakon ovakve operacije, najvažnije je mirovati, kako  u budućnosti ne bi uzrokovali neke druge tjelesne probleme, i kako je već navedeno, slušati pozorno upute koje vam liječnik da.

Slijepo crijevo

Operacija slijepog crijeva – komplikacije nakon operacije

Zbog tehničkih poteškoća i sigurnosti pacijenta ponekad je potrebno laparoskopski zahvat zamijeniti u otvoreni operacijski postupak za vrijeme operacije.

Prilikom operacije slijepog crijeva mogu se javiti sljedeće komplikacije:

  • Mogućnost nastanka apscesa – ako je došlo do puknuća crvuljka.
  • Poslijeoperacijsko krvarenje –  zahtijeva transfuziju krvi, rijetko ponovnu operaciju.
  • Stvaranje ožiljnog tkiva.
  • Zapetljaj crijeva – oko novonastalog ožiljnog tkiva.

Ako se nakon operacije primijetite sljedeće simptome hitno se javite liječniku.

  • Crvenilo i nateknuće oko rezova, 
  • visoka temperatura,
  • povraćanje, 
  • gubitak apetita, 
  • grčevi u trbuhu, 
  • proljev ili zatvor koji traje više dana.

Dijetalna prehrana nakon operacije slijepog crijeva (apendektomije)

Nakon operacije slijepog crijeva potrebna je prilagodba crijeva na hranu. Detalje o prehrani ćete proći s vašim liječnikom nakon izlaska iz bolnice.

Tijekom prvih 14 dana hrana treba biti probavljiva i energetski dostatna. U narednim mjesecima potrebna je lagana prehrana koja će zadovoljiti energetske potrebe i omogućiti brži oporavak. Period prilagodbe traje od 8-12 mjeseci. Potrebno je konzumacija tekućine, 2-3 l dnevno (crni, zeleni i biljni čajevi, povrtna juha umjereno zasoljena), izbjegavati prevelike količine vlakana, jesti redovito po manje i dobro žvakati hranu.

Vrlo je važno uspostaviti urednu stolicu. U tome vam mogu pomoći sljedeće namirnice:

  • kuhani krumpir,
  • riža, 
  • kuhane zobene pahuljice,
  • banane,
  • dodataka pektina ili
  • psyillium prah.
Namirnice koje smanjuju broj stolica – pomažu kod formiranja stoliceNamirnice koje povećavaju broj stolica – izazivaju mekšu stolicu
bananesvježe povrće
ribane jabuke s koromsalate
grožđicesmokve
borovnicesušene šljive
kruh od pirasjemenke lana
kuhani krumpir s mrkvomčaj od lista biljke sene
kakao prahzačini
tvrdi sirintegralni proizvodi
orašasti proizvodimahunarke
kokosovo brašnosmokve
dvopeksušeno voće
bijela rižašpinat

Nakon operacije je potrebno voditi dnevnik namirnica po danima kako bi se utvrdilo koje namirnice se teže probavljaju. Najčešće namirnice koje smetaju nakon operacije su:

  • sirovo voće i povrće (rajčica, cvjetača, grašak, bob, citrusna voća i sl.)
  • gljive, 
  • kelj, 
  • krastavci, 
  • mahunarke,
  • svježe pečeni kruh, 
  • pržena jela, 
  • gazirana pića, 
  • ukiseljene namirnice.

Tijekom prilagode preporučuju se sljedeće namirnice:

  • riba – bijela riba i sitna plava riba kuhana ili na žaru bez kože s malo maslinovog ulja
  • jaja – kuhana ili poširana
  • mlijeko i mliječni proizvodi – zamjenski napitci od sobi soje, riže ili badema, mladi svježi sirevi, jogurt s dodatkom probiotika i prebiotika
  • povrće – krumpir, tikvice, cikla, kuhani korijen peršina, matovilac
  • voće – kompoti od zrelog voća
  • med
  • maslinovo ulje
  • začini – začinsko bilje (lovor, ružmarin, bosiljak) i sol

Primjer jelovnika

U nastavku donosimo jelovnik srednje energetske vrijednosti.

Doručak

  • Odstajali kruh (od 2 dana), skuta i probiotički jogurt ili
  • Čaj, kašica od banane i ribane jabuke

Ručak

  • Povrtna juha, pileći rižoto s tikvicama (lagano pirjano uz dodatak maslinovog ulja), salata od mladih listova matovilca

Večera

  • lagana kuhana bijela riba s dodatkom maslinovog ulja i malo kuhanog krumpira s mrkvom

Više informacija o upali slijepog crijeva možete pronaći na sljedećim linkovima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.38 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu