Stručno odobrava

,

Upala slijepog crijeva kod djece – uzroci, simptomi, liječenje

upala slijepog crijeva kod djece

Upala slijepog crijeva je bolno oticanje i infekcija crvuljka (malog izdanka na početku debelog crijeva). Najčešće je dug do 8 cm, a debljine 7 mm.

Naime, slijepo crijevo je zapravo crvuljak koji izlazi iz debelog crijeva i ne spaja se s ostatkom crijeva. Ono je onaj dio debelog crijeva koji kao vrećica završava u tankom crijevu. 

Navedeni crvuljak je mali, poput prsta rudimentarni izdanak u početku debelog crijeva, a nalazi se na desnoj donjoj strani trbušne šupljine, iznad desne prepone.

On nema nikakvu ulogu u sadašnjoj ljudskoj vrsti u fazi razgradnje ili eliminacije ostataka probavljene hrane u crijevu, stoga njegovo uklanjanje ne donosi nikakvu štetu organizmu. Štoviše, upala slijepog crijeva jedan je od najčešćih uzroka kirurške intervencije kod djece

Upala “slijepog crijeva” događa se u trenutku začepljenja lumena (šupljine) crvuljka fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu) – zbog čega dolazi do upale.

Kod djece može biti vrlo zahtjevno i problematično ako se radi o bolovima u trbuhu koji su uzrokovani upalom slijepog crijeva, pogotovo zbog toga što ne znaju lokalizirati te izraziti osjećaj boli i mučnine koji se javljaju kao simptomi.

Upala slijepog crijeva kod djece – uzroci

Kada se unutrašnjost slijepog crijeva napuni ostacima hrane iz crijeva, dolazi do upale. Na mjestu gdje fekalna masa začepi lumen (šupljinu) crvuljka, nakupljaju se bakterije (koje inače postoje u crijevu i sudjeluju u razgradnji hrane).

Iako se puno puta dogodi da fekalne mase uđu u slijepo crijevo, one peristaltikom crijeva budu spontano izbačene.

U slučaju kad se to ne dogodi, razvija se upala slijepog crijeva. Točnije, dolazi do upale stijenke crijeva te do ulaska bakterija koje podržavaju i pogoršavaju upalu.

Crvuljak tada postaje nadražen i upaljen, opskrba krvlju mu je odsječena i iritacija se povećava. Kako se protok krvi smanjuje, tako i crvuljak “odumire”. 

Simptomi upale slijepog crijeva kod djece

Kod djece treba obratiti pozornost na oticanje u području trbuha, osjetljivost trbušnih mišića (posebno u donjem desnom dijelu) i na to kako dijete mirno sjedi (da se bol ne bi pogoršala). 

Simptomi koji se javljaju kod upale crvuljka:

 • Bol u trbuhu – koja započinje oko pupka i širi se na donju desnu stranu. Uglavnom se bol pojačava što više vrijeme odmiče. U nekim slučajevima bol se osjeti kod svakog uzdaha, naprezanja, dodira ili kašlja. Obično je trajno prisutna i ne prolazi promjenom položaja tijela.
 • Mučnina i povraćanje.
 • Gubitak apetita.
 • Groznica.
 • Učestalo mokrenje (ponekad).
 • Promjene u raspoloženju.
 • Proljev ili opstipacija (zatvor).
bol u lijevom dijelu trbuha

Ne postoje specifični problemi kod upale slijepog crijeva, stoga može biti teško prepoznati o čemu je riječ. Odugovlačenjem s dijagnozom može uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Kod nekih osoba mogu biti prisutni samo neki od navedenih znakova, a lokalizacija boli može biti i na drugim mjestima u trbuhu – rjeđe, no postoji mogućnosti bolova lijevo od pupka, u donjem dijelu leđa ili iznad stidne kosti.

Najčešće se javlja u djece ili tijekom ranih 20-ih godina života, ali nema pravila – može se javiti u bilo kojoj dobi.

Budući da upaljeni crvuljak može biti opasan po život, ako Vaše dijete ima neke od navedenih simptoma, s naglaskom na bol u trbuhu koja se pojačava, nazovite liječnika ili posjetite hitnu službu

Ako se upala ne dijagnosticira pravovremeno i ne ide se na operativni zahvat, kod razvijene upale tada dolazi do pucanja crvuljka i izlijevanja upalnog sadržaja u trbušnu šupljinu. Nakon toga, moguća je upala potrbušnice (peritonitis) koji može dovesti do sepse.

Upala slijepog crijeva kod djece – dijagnoza

Upala slijepog crijeva dijagnosticira se kliničkim pregledom  – uzima se anamneza, provodi se palpacija trbušne šupljine te se mjeri tjelesna temperatura (pod pazuhom i u crijevu).

 • Ultrazvuk trbuha – ultrazvukom se utvrđuje funkcioniranje unutarnjih organa i prokrvljenost – njime se mogu isključiti svi drugi mogući uzroci sličnih tegoba u trbuhu te se može sa sigurnošću, uz pomoć color-dopplera, prikazati upaljeno “slijepo crijevo”, odnosno crvuljak.
 • CT scan trbuha – dubinsko skeniranje trbušne šupljine.
 • Krvna slika –  krvnom slikom se utvrđuje postoji li infekcija kojih drugih organa poput jetre ili gušterače – određuje se razina leukocita u krvi.
 • Analiza mokraće – ovim testom se eliminira upala bubrega ili mokraćnog mjehura (s obzirom na to da su simptomi slični).

Upala slijepog crijeva kod djece – liječenje

Na temelju opsega problema, starosti Vašeg djeteta, cjelokupnog zdravlja i anamneze, u suradnji s ostalim osobljem kirurg donosi odluku o djelovanju.

Uglavnom, zbog oštećenosti crvuljka i mogućnosti ozbiljnije štete preporučit će se uklanjanje crvuljka operacijom. 

Operacija slijepog crijeva kod djece

Postoje dvije metode kod uklanjanja slijepog crijeva – otvorena i laparoskopska metoda.

Ovaj zahvat je tehnološki unaprijeđen i u većini slučajeva se obavlja laparoskopski, što znači da je rez vrlo mali i oporavak je izrazito brz.

Otvorena operacija slijepog crijeva

U ovom slučaju, pod anestezijom, radi se rez na donjem desnom dijelu trbuha. Pronalazi se crvuljak te se isti uklanja.

Više o otvorenoj operaciji slijepog crijeva možete pročitati ovdje.

Laparoskopska operacija slijepog crijeva

Ovaj postupak koristi nekoliko malih rezova kroz koje kirurg postavlja instrumente koje koristi te sitnu kameru kako bi se gledalo unutar trbuha tijekom operacije.

Sama laparoskopska metoda traje 1 – 2 sata

Postupak započinje uvođenjem igle kroz trbušnu šupljinu iznad pupka.

Vrši se pod anestezijom, ali ova metoda se ne koristi ako je već došlo do prsnuća slijepog crijeva.

Više o laparoskopskoj operaciji slijepog crijeva možete pročitati ovdje.

Oporavak nakon operacije slijepog crijeva (kod djece)

Ako je došlo do operacije i ona je protekla u redu, najčešće Vaše dijete može ići kući kroz dan-dva. U slučaju da je bilo određenih komplikacija hospitalizirano može ostati do tjedan dana. 

Nakon operacije djeca ne smiju jesti ni piti ništa određeno vrijeme kako bi se crijeva mogla zacijeliti. Za to vrijeme tekućina se unosi pomoću infuzije.

Nakon nekog vremena dopušteno je piti čistu tekućinu poput vode ili soka od jabuke, a zatim se postupno napreduje do čvrste hrane.

U narednim mjesecima potrebna je lagana prehrana koja će zadovoljiti energetske potrebe i omogućiti brži oporavak. Period prilagodbe traje 8 – 12 mjeseci.

Neka djeca morat će uzimati antibiotike nakon izlaska iz bolnice. 

Nakon izlaska iz bolnice

Nakon izlaska iz bolnice ne preporučuje se da Vaše dijete diže teške stvari, da se intenzivno bavi sportom ili bilo kakvim ”grubim” aktivnostima. Ako se vaše dijete vrati kući s drenažnom cijevi, izbjegavajte kupke i plivanje dok nije odstranjena.

Lagano kretanje po kući je poželjno više nego ležanje u krevetu kako bi se spriječio zatvor. Dajte vašem djetetu voćne sokove, voće, žitarice, kruh od cjelovitog zrna i povrće za ublažavanje simptoma zatvora. 

Konzumira se dovoljno tekućine, tj. 2 – 3 litre dnevno (crni, zeleni i biljni čajevi, povrtna juha – umjereno zasoljena), a potrebno je izbjegavati prevelike količine vlakana, jesti redovito manje porcije i dobro žvakati hranu.

U sljedećem videu saznajte još korisnih informacija o upali slijepog crijeva kod djece:

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu