Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Laparoskopska operacija slijepog crijeva – priprema, rizici i oporavak

upala-slijepog-crijeva

Upala slijepog crijeva (apendicitis) zahtijeva kirušku intervenciju odnosno operaciju. Postoji niz simptoma upale slijepog crijeva, no najizraženiji simptom je bol u donjem desnom dijelu trbuha koja je uglavnom oštra i može se pojačavati hodanjem ili kretanjem.

Više o simptomima upale slijepog crijeva pročitajte ovdje.

Laparoskopska operacija slijepog crijeva – proces

Prije operacije spojit će vas na infuziju kako biste primili tekućinu i lijekove. Vjerojatno ćete biti pod općom anestezijom što znači da ćete tijekom operacije spavati.

Više o općoj anesteziji pročitajte ovdje.

Prije izvođenja laparoskopske operacije područje koje će se operirati mora se obrijati i namazati otopinom koja uklanja bakterije.

U nekim slučajevima moguće je dobiti samo lokalnu ili regionalnu anesteziju, tada je pacijent budan tijekom cijele operacije, ali ne osjeća nikakvu bol.

Kod laparoskopske operacije kirurg kroz nekoliko manjih rezova na trbuhu pristupa upaljenom slijepom crijevu. Umeće se mala, uska cijev (kanila) koja napuhuje trbuh ugljičnim dioksidom. Tim procesom kirurgu se olakšava jasnija slika i pristup slijepom crijevu.

Nakon napuhavanja trbuha u rez se umeće instrument (laparoskop). Riječ je o dugoj, tankoj cijevi sa svjetlosnim krajem i kamerom koja prikazuje fotografije na zaslonu kako bi kirurg vidio stanje unutar trbuha.

Kada se pronađe crvuljak (slijepo crijevo) on se zahvati kirurškim škarama i ukloni. Potom se rezovi očiste, zatvaraju i šivaju.

Kome je preporučena laparoskopska operacija?

Laparoskopska operacija slijepog crijeva može se izvesti kod većine osoba kao i kod djece.

Više o upali slijepog crijeva kod djece pročitajte ovdje. 

Premda laparoskopska operacija ima mnoge prednosti nije uvijek prikladna za sve pacijente. Najčešće se primjenjuje u situacijama kad je riječ o ranoj upali bez razvijenih komplikacija.

U slučaju napredne upale i prsnuća crvuljka potrebno je operaciju izvesti takozvanim otvorenim kirurškim putem. Kod otvorene operacije zarezuje se 5-7 cm na donjoj desnoj strani trbuha kako bi se uklonilo slijepo crijevo.

Ukoliko kirurg za vrijeme laparoskopske operacije prosudi da je bolje laparoskopski postupak pretvoriti u otvoreni – to nije komplikacija već normalna kirurška procjena.

Čimbenici koji mogu povećati da se umjesto laparoskopske operacije izvede operacija otvorenog tipa su:

 • jaka infekcija i/ili apsces (nakupina gnoja),
 • pretilost,
 • povijest prethodnih operacija trbuha,
 • nemogućnost vizualizacije organa,
 • problemi s krvarenjem tijekom operacije.

Priprema za laparoskopsku operaciju slijepog crijeva

Većina operacija slijepog crijeva jest hitan slučaj stoga pacijent slijedi upute direktno od kirurga. Najbitnija uputa jest da ne jedete i pijete prije operacije. Također, obavezno obavijestite kirurga ako:

 • redovito pijete neke lijekove,
 • ako ste trudni ili mislite da ste trudni,
 • ako ste osjetljivi ili alergični na lateks ili određene lijekove.

Kada idete na operaciju nemojte ići sami. Ona se izvodi pod općom anestezijom što će Vas učiniti pospanima do nekoliko sati nakon operacije.

Za vrijeme dok se nalazite u bolnici liječnik će uzeti detaljnu anamnezu prijašnjih bolesti, lijekova koje koristite te obaviti fizikalni pregled kako bi točno locirao područje upale.

Ako doktor zaključi da je upala slijepog crijeva u ranoj fazi može vas poslati da obavite krvne pretrage i ultrazvuk abdomena. Međutim, ove pretrage obično se ne izvode ako kirurg smatra da je upala jaka i da je odmah potrebna operacija.

oporavak od operacije slijepog crijeva

Trajanje operacije slijepog crijeva

Duljina trajanja operacije slijepog crijeva ovisi o vrsti operacije koju obavljate.

 • Kod laparoskopske operacije – potrebno je oko pola sata same operacije, ali ako u to uračunamo vrijeme koje je potrebno da se osoba uvede u anesteziju i potpuno probudi potrebno je do 2 sata.
 • Kod otvorenog tipa operacije –  potrebno je oko sat vremena operacije plus vrijeme da se osoba potpuno oporavi od anestezije. Osim o vrsti operacije, trajanje može ovisiti i težini kliničke slike i općenito o vašem fizičkom stanju.

Operacija slijepog crijeva – komplikacije

Najčešća komplikacija nakon operacije jest infekcija rane. Ponekad vam liječnik može dati antibiotike kako bi se spriječila infekcija.

Simptomi infekcije su:

 • crvenilo i naticanje oko rane,
 • temperatura iznad 40 stupnjeva,
 • povraćanje,
 • gubitak apetita,
 • grčevi u trbuhu,
 • proljev.

Jako rijetko može doći do sljedećih komplikacija:

 • puknuća na rubu debelog crijeva gdje je napravljen zahvat,
 • ozljeda susjednih organa poput tankog crijeva, uretre ili mokraćnog mjehura,
 • ugrušaka krvi koji mogu putovati do pluća (plućna embolija).

Oporavak od laparoskopske operacije slijepog crijeva

Na pitanje koliko se ostaje u bolnici nakon laparoskopske operacije slijepog crijeva imamo odgovor – kući ćete ići vjerojatno isti dan. Međutim, ako je operacija bila otvorenog tipa morat ćete ostati par dana u bolnici.

Nakon operacije bitno je slijediti upute liječnika. Većina ljudi se par dana nakon operacije osjeća odlično, ali nemojte zaboraviti da vaše tijelo treba vremena za oporavak. Slobodno se  što više krećite (štoviše, to je preporučljivo) jer će smanjiti mogućnost nastajanja krvnih ugrušaka u nogama. Već nakon dva tjedna moći ćete se vratiti svojim normalnim aktivnostima poput sporta, vožnje, posla i seksualnih odnosa.

Deset dana do dva tjedna nakon operacije, slijedit će kontrolni pregled.

Stolica nakon operacije slijepog crijeva

Nakon operacije slijepog crijeva stolica može biti mekana, prvih nekoliko dana nakon operacije s tragovima krvi, ali nikako ne svježe krvi.

Osim mekane stolice, zbog promjene u pokretljivost crijeva moguć je i zatvor. Stoga je vrlo bitno da pazite na prehranu, unosite puno tekućine i vlakana.

zdrava prehrana

Dijetalna prehrana nakon operacije slijepog crijeva

Nakon operacije slijepog crijeva pazite da:

 • vaša prehrana bude bogata voćem, povrćem i žitaricama poput zobi, naranča i zelenog bilja,
 • vaša prehrana sadrži laksativnu hranu poput soka aloe vere, psyllium ljuskice, pšenicu, laneno ulje, korijen maslačka…
 • pijete puno vode i drugih tekućina (sa što manje šećera ukoliko su sokovi),
 • neka vaša prehrana bude bogata nutrijentima poput morske hrane, tofua, graha i leća.

Više informacija o operaciji slijepog crijeva i prehrani nakon operacije možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.83 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu