Stručno odobrava

,

Povraćanje kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Povraćanje-kod-djece

Povraćanje kod djece je neugodna i česta pojava. Dolazi do prisilnog izbacivanja želučanog sadržaja koje može uzrokovati dehidraciju zbog gubitka tekućine.

Povraćanje kod djece je nešto češći problem nego kod odraslih zato što se kod djece još uvijek razvija imunološki sustav koji nije toliko otporan na različite virusne infekcije.

Najčešće je kratkotrajni simptom virusne infekcije te se većina djece spontano i brzo oporavi. Prisutno je i kod probavnih bolesti, ali i drugih stanja.

Često se neposredno prije povraćanja javlja mučnina kod djece, odnosno neugodan osjećaj kojega prate autonomne živčane promjene (pojačano znojenje ili ubrzanje srčanog rada).

Povraćanje je zapravo jedan od načina da dijete izbaci potencijalno štetne tvari iz organizma.

Bolestan-dječak

Uzroci povraćanja kod djece

Uzroci povraćanja kod djece su brojni, a ovise o otpornosti imunološkog sustava djeteta.

Najčešći uzrok povraćanja je crijevna viroza kod djece, a mogu se pojaviti još i:

 • gastroenteritis (akutna crijevna infekcija) – uzrokuju ga virusi (rotavirus, norovirus i adenovirus), bakterije ili paraziti;
 • gastroezofagealni refluks (kronična bolest probavnog sustava) – do refluksa dolazi onda kada dojenče dobro napreduje na tjelesnoj masi i nema drugih simptoma, niti tegoba; između ostalog, on je u najmlađoj životnoj dobi fiziološka pojava;
 • stenoza pilorusa (sužavanje izlaznog dijela želuca),
 • prirođene atrezije ili stenoze (suženje probavne cijevi) – dijete u prva 2 mjeseca života povraća u mlazu nakon svakog obroka zbog nastalog zastoja u probavnom traktu,,
 • invaginacija (uvlačenje jednog dijela crijeva u drugo crijevo),
 • Hirschsprungova bolest (djelomični ili potpuni zastoj sadržaja u debelom crijevu),
 • akutna infekcija dišnog sustava – povraćanje sekreta kojeg još ne znaju iskašljati,
 • upala gušterače,
 • sepsa (upalni odgovor organizma na infekciju),
 • nepodnošenje hrane (trovanje) – zbog nepravilnog skladištenja ili obrade hrane,
 • metabolički poremećaji,
 • povišenje intrakranijalnog tlaka (tlak koji se nalazi unutar lubanje),
 • poremećaji prehrane,
 • vožnja – tijekom vožnje, mala djeca često povraćaju,
 • trovanje lijekovima.

Potrebno je spomenuti i “bljuckanje” u dojenačkoj dobi koje treba razlikovati od povraćanja, koje pak predstavlja snažnije i obilnije izbacivanje želučanog sadržaja.

Naime, treba uzeti u obzir da je povraćanje kod djece najčešće simptom neke druge bolesti jer kad je u pitanju viroza kod djece, simptomi se najčešće baziraju na povraćanju i mučnini kod djece što pokazuje važnost prepoznavanja ovih znakova.

Povraćanje kod djece ponekad može biti korisno, posebno onda kada organizam ima potrebu izbaciti iz sebe potencijalne toksine. U takvim slučajevima, tijelo aktivira zaštitni mehanizam povraćanja.

Povraćanje

Povraćanje kod djece – simptomi

Povraćanje je često simptom neke druge bolesti, a najbolji pokazatelj da je stanje ozbiljno je dehidracija.

Povremeno povraćanje je normalna pojava, ali ako dijete povrati sve što pojede, nekoliko puta zaredom, bez ikakvog smirivanja situacije i zadržavanja tekućine u organizmu, vjerojatno slijedi pojava dehidracije.

Povraćanje obično počinje iznenada i prestaje nakon 24 – 48 sati.

Infekcije probavnog trakta uzrokuju već spomenuti virusi ili bakterije koji svojim toksinima uzrokuju upalu sluznice, a simptomi koji se pritom pojavljuju su povraćanje (i proljev).

Ako uz povraćanje uočavate umor i razdražljivost kod djeteta, suhoću kože i usta te smanjenu količinu izlučivanja urina, možete biti sigurni da je dijete dehidriralo.

Koža kod dehidriranog djeteta postaje suha te se lako stvara nabor kože. Također, javljaju se tamni podočnjaci. Jezik je suh, a kod jače dehidracije može biti obložen bjelkastim naslagama.

Mokraća je gusta i intenzivne je žute boje, uz već spomenutu smanjenu ukupnu količinu mokraće.

Nadalje, dijete se zbog povraćanja može osjećati zbunjeno i izgubljeno, teško se buditi te osjećati bolove u trbuhu i mišićima. Ponekad se može pojaviti i povišena tjelesna temperatura praćena glavoboljom.

Povraćanje bez mučnine u jutarnjim satima, uz glavobolju, pospanost i/ili smetnje vida može ukazivati na ozbiljne procese u glavi.

Dijete-povraća

Dehidracija kod djece – kako je spriječiti?

Kod pojave dehidracije je nužno brzo reagirati zato što djeca brže dehidriraju nego odrasli, no mnogi roditelji još uvijek ne znaju kako spriječiti dehidraciju kod djece. Pri gubitku tekućine zbog proljeva, povraćanja ili visoke temperature treba odmah pristupiti rehidraciji (nadoknada tekućine) djeteta.

Najjednostavnija metoda sprječavanja dehidracije je konzumacija tekućine, neovisno o tome hoće li dijete i tu tekućinu izbaciti iz sebe.

Iako mnogi smatraju da je djetetu najbolje dati čistu vodu ili nezaslađeni čaj, neki stručnjaci smatraju da je nedovoljno samo nadoknađivati izgubljenu tečnost već da je potrebno djetetu vratiti i izgubljene elektrolite – koriste se pripravci elektrolita koji se otapaju u vodi.

U svakom slučaju, treba imati na umu da se konzumacija tekućine treba odvijati postepenim povećanjem količine kako bi organizam uspio zadržati čim više tekućine. Nadalje, treba imati na umu važnost redovitog mokrenja.

Nadoknada tekućine treba biti brza, unutar 3 do 4 sata, u količini od 50 do 100 ml/kg (ovisi o stupnju dehidracije).

Ako se dijete isključivo hrani na prsima, obavezno nastaviti dojenje – ako dijete povraća, podoji trebaju biti učestaliji i kraći (svakih pola sata po 5 – 10 minuta).

Ako dijete već nekoliko sati nije povraćalo, vjerojatno se stanje smirilo što znači da možete pokušati djetetu dati neku vrstu tekuće hrane (npr. juha, cijeđeni sokovi). Ako se povraćanje opet pojavi, ponovite postupak, a ako se stanje ne poboljša, posjetite pedijatra.

Mučnina-i-povraćanje

Povraćanje kod djece – dijagnoza i liječenje

Dijagnoza povraćanja kod djece se temelji na detaljnoj procjeni stanja djeteta i fizikalnom pregledu. Liječnik će uzeti detaljne podatke – vrsta, trajanje i intenzitet tegoba, podatke o sličnim tegobama kod kuće ili u dječjem kolektivu, prethodne bolesti i informacije o uzimanju lijekova.

Treba biti oprezan pri definiranju mogućih simptoma jer ako se javlja uobičajena jutarnja mučnina kod djece s povraćanjem, ne mora značiti da je nužno u pitanju neko ozbiljno stanje, već treba utvrditi točno vrijeme pojave povraćanja (npr. javlja li se povraćanje samo nakon hrane ili u nekom određenom periodu) kao i druge moguće znakove koji nastupaju s povraćanjem (npr. mučnina, vrućica, glavobolja kod djece).

Detaljnim fizikalnim pregledom i uspostavljanjem primarnog uzroka povraćanja, pedijatar može propisati lijekove za liječenje bolesti koja je izazvala povraćanje kod djece pa zbog toga ne postoji jednoznačno definiran lijek protiv mučnine za djecu ili protiv povraćanja

Ponekad dodatne pretrage (laboratorijske, mikrobiološke) nisu potrebne.

Može se nastaviti primjena tekućine na usta, parenteralno hidrirati dijete (infuzija tijekom nekoliko sati) ili ga zaprimiti u bolnicu i napraviti laboratorijske pretrage.

Ako povraćanje kod djece nije simptom nikakve teže bolesti nego samo usputna pojava izbacivanja toksina iz organizma, stanje će se brzo smiriti, stoga ne treba žuriti s konzumiranjem lijekova posebno ako je riječ o virusu. U takvim situacijama, liječnici će također savjetovati nadoknađivanje izgubljene tekućine i odmaranje kako bi se stanje stabiliziralo.

Također, postoji farmakološka pomoć za sprječavanje dehidracije kod djece, a mnogi roditelji preporučuju razne rehidracijske soli za pripremu otopine kojom se pokušava nadoknaditi gubitak vode i elektrolita kod proljeva i povraćanja (npr. Rehidromix za djecu). Takve vrste liječenja mogu biti od pomoći kod sprječavanja dehidracije, a možete ih pronaći u svim ljekarnama.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu