Kako dehidracija utječe na funkcije mozga? (1. dio)

dehidracija

Može li dehidracija utjecati na naše raspoloženje pritišćući mozak do mjere da počinje loše funkcionirati?

Skupljanje mozga zbog dehidracije ne samo da može igrati ulogu u oštećenju ili usporavanju kognitivnih funkcija (čitaj: Misaonih funkcija) nego još utječe i na razinu energije, budnosti i osjećaj sreće – (sreća = manjak čangrizavosti).

Voda je od svih namirnica broj 1 u našoj prehrani, posebno po količini… osim kod onih koji piju vodu zamućenu vinom, vodama s “okusima” ili nekim drugim kemikalijama, bojama i aditivima. Neka mi oproste “vinoljupci” jer mislim da su štete od vina veće nego koristi.

Istraživanja su pokazala da ispravna hidratacija može smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka, a možete čak postati i bolji “ljubitelj/ica”.

Kakav ljubitelj ili ljubiteljica? I kako su to uopće izmjerili?

Više vode – deblje usne!

Naime, proveden je jedan zanimljivi pokus.

Doticanjem umjetne kože po usnama mladih žena, istraživači su otkrili da hidrirane usne imaju veću osjetljivost na lagani dodir. Pa eto, cijenjene čitateljice, razlog više da pijete vodu prije ljubljenja!

Iako je dobro poznato da je voda neophodna za ljudski opstanak općenito, tek nedavno smo počeli razumijevati prevažnu ulogu vode u održavanju funkcija mozga. Ima smisla, jer naš je mozgić 75% voda, a ostalo su živci,a od tih živaca 80% su masne omega kiseline!

Stoga, u nedostatku prije svega vode, (tajanstveno stanje zvano dehidracija) naš mozak se zapravo skuplja.

Čak i blaga dehidracija, kao posljedica vježbanja za vrijeme vrućeg dana je pokazala promjene funkcija mozga .

Zbog toga dehidracija mozga može utjecati na naše raspoloženje, pogotovo ako uzmemo u obzir brojne minerale otopljene u vodi. Oni svojim gipkim pokretima tijela i brzim mijenjanjem i prijenosom naboja čine elektrolitsku otopinu- onu koja provodi struju- živčane signale. A da bi to mogli moraju brzo plivati u vodi.

dehidracija-2

Učinci dehidracije

Učinci dehidracije u stvarnom životu nisu dovoljno dokumentirani.

Sve do 2013. godine, kada je prva studija istražila učinke blage dehidracije na različite osjećaje.

Što su pronašli?

Najvažniji učinci smanjene količine tekućine su povećana pospanost i umor, niže razine snage i budnosti, i jača zbunjenost.

No ti učinci su se rapidno povukli nakon samo jedne čaše vode.

Upijanje vode zapravo događa vrlo brzo, u roku od 5 minuta od usta do krvotoka, s najvećom koncentracijom vode oko minuta 20 nakon ispijanja.

I usput, temperatura vode se čini važan faktor u apsorpciji vode.

Što mislite na kojoj temperaturi se voda apsorbira brže? Hladna voda ili topla voda temperature tijela?

Hladna voda se apsorbira oko 20% brže.

Što ima smisla budući da je i jedna važna funkcija vode da hladi tijelo. Ali to ne znači ona hladna voda direktno iz frižidera.. od koje će te dobiti upalu grla i zastoj probave, nego pothlađena voda na otprilike 17-20 stupnjeva. 

Pijte vodu – razumno- u umjerenim količinama (1-1.5 L na dan) jer i previše vode opet razrjeđuje mineralni sastav krvi i tjelesnih tekućina i time mijenja ravnotežu u negativnu stranu što se može očitovati kao slabost, vrtoglavica i zbunjenost.

  • Pročitajte drugi dio teksta ovdje.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dehidracija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu