Brzi vodič za liječenje temperature kod djece i odraslih

liječenje temperature

Temperatura je često znak bolesti, ali ne mora nužno biti loša stvar. U nekim slučajevima, groznica ima ključnu ulogu u borbi protiv infekcija. Dakle, u nekim slučajevima treba liječiti temperaturu, a u nekima njezin uzrok.

Donosimo vam kratiki vodič za prvu pomoć kod temperature.
Temperatura kod dojenčadi i djece Temperatura Što učiniti?
0 – 3 mjeseca38° ili više; rektalnoNazovite liječnika, čak i ako vaše dijete nema druge znakove ili simptome.
3 – 6 mjeseciDo 38.9°; rektalnoPotaknite dijete da se odmori i pije puno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako je dijete razdražljivo ili letargično.
6 – 24 mjesecaIznad 38.9°; rektalnoVaše dijete može popiti acetaminofen, a ako je starije od 6 mjeseci može uzeti ibuprofen. Pažljivo pročitajte upute za pravilno doziranje. Nikada djetetu nemojte davati aspirin. Nazovite liječnika ako lijekovi ne pomažu ili traju uže od jednog dana.
2 – 17 godina Do 38.9°; rektalno za djecu mlađu od tri godine, ili oralno za djecu stariju od 3 godineDijete se mora puno odmarati i konzumirati dovoljno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako dijete izgleda neobično razdražljivo ili letargično i/ili se žali na značajnu nelagodu.
2 – 17 godinaIznad 38.9°; rektalno za djecu mlađu od tri godine, ili oralno za djecu stariju od 3 godineDajte svom djetetu acetaminofen ili ibuprofen. Pročitajte deklaraciju pažljivo za pravilno doziranje i pazite da svom djetetu ne dajete više od jednog lijeka koji sadrži acetaminofen, kao što su neki lijekovi protiv kašlja i prehlade. Nemojte davati aspririn djeci mlađoj od 18 godina. Nazovite liječnika ako lijekovi ne pomažu ili temperatura traje duže od tri dana.
18 i višeDo 38.9°; oralnoDovoljno se odmarajte i pijte puno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako je groznica popraćena jakom glavoboljom, ako vam je vrat ukočen, disanje otežano ili uočite neke druge neobične znakove ili simptome.
18 i višeIznad 38.9°; oralnoUzmite acetaminofen, ibuprofen ili aspirin. Pročitajte upute pažljivo za pravilno doziranje i ne uzimajte više od jednog lijeka koji sadrži acetaminofen, kao što su neki lijekovi protiv kašlja i prehlade. Nazovite liječnika ako temperatura ne reagira na lijekove, ne spušta se ispod 38.4° ili traje dulje od tri dana.

Pročitajte više: Groznica (vrućica) – visoka tjelesna temperatura

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Brzi vodič za liječenje temperature kod djece i odraslih

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.