Brzi vodič za liječenje temperature kod djece i odraslih

liječenje temperature

Temperatura je često znak bolesti, ali ne mora nužno biti loša stvar. U nekim slučajevima, groznica ima ključnu ulogu u borbi protiv infekcija. Dakle, u nekim slučajevima treba liječiti temperaturu, a u nekima njezin uzrok.

Donosimo vam kratiki vodič za prvu pomoć kod temperature.
Temperatura kod dojenčadi i djece Temperatura Što učiniti?
0 – 3 mjeseca38° ili više; rektalnoNazovite liječnika, čak i ako vaše dijete nema druge znakove ili simptome.
3 – 6 mjeseciDo 38.9°; rektalnoPotaknite dijete da se odmori i pije puno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako je dijete razdražljivo ili letargično.
6 – 24 mjesecaIznad 38.9°; rektalnoVaše dijete može popiti acetaminofen, a ako je starije od 6 mjeseci može uzeti ibuprofen. Pažljivo pročitajte upute za pravilno doziranje. Nikada djetetu nemojte davati aspirin. Nazovite liječnika ako lijekovi ne pomažu ili traju uže od jednog dana.
2 – 17 godina Do 38.9°; rektalno za djecu mlađu od tri godine, ili oralno za djecu stariju od 3 godineDijete se mora puno odmarati i konzumirati dovoljno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako dijete izgleda neobično razdražljivo ili letargično i/ili se žali na značajnu nelagodu.
2 – 17 godinaIznad 38.9°; rektalno za djecu mlađu od tri godine, ili oralno za djecu stariju od 3 godineDajte svom djetetu acetaminofen ili ibuprofen. Pročitajte deklaraciju pažljivo za pravilno doziranje i pazite da svom djetetu ne dajete više od jednog lijeka koji sadrži acetaminofen, kao što su neki lijekovi protiv kašlja i prehlade. Nemojte davati aspririn djeci mlađoj od 18 godina. Nazovite liječnika ako lijekovi ne pomažu ili temperatura traje duže od tri dana.
18 i višeDo 38.9°; oralnoDovoljno se odmarajte i pijte puno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako je groznica popraćena jakom glavoboljom, ako vam je vrat ukočen, disanje otežano ili uočite neke druge neobične znakove ili simptome.
18 i višeIznad 38.9°; oralnoUzmite acetaminofen, ibuprofen ili aspirin. Pročitajte upute pažljivo za pravilno doziranje i ne uzimajte više od jednog lijeka koji sadrži acetaminofen, kao što su neki lijekovi protiv kašlja i prehlade. Nazovite liječnika ako temperatura ne reagira na lijekove, ne spušta se ispod 38.4° ili traje dulje od tri dana.

Pročitajte više: Groznica (vrućica) – visoka tjelesna temperatura

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu