Proljev kod djece: Jedan od najčešćih simptoma! Što učiniti?

Proljev kod djece

Proljev kod djece je često pražnjenje rijetke ili vodenaste stolice koje odstupa od normalnog ritma pražnjenja crijeva. Definira se kao tri ili više obilnih ili tekućih stolica na dan.

Djeca imaju proljev mnogo češće nego odrasli. Njihovo se tijelo oslobađa bakterija, a većina epizoda traje od nekoliko dana do jednog tjedna.

Novorođenčad i dojenčad, koja još ne jedu krutu hranu, često ima rijetke stolice, što je normalna pojava u toj dobi. Imaju više mekanih ili kašastih stolica tijekom dana.

Uzroci proljeva kod djece mogu biti razni (virusi, lijekovi), a trajanje ovisi o uzroku. Jedan je od najčešćih simptoma kod djece.

Proljev kod djece se ne može uvijek zaustaviti, ponekad ni liječenjem. Potrebno je potražiti pomoć liječnika jer su djeca sklona brzoj dehidraciji.

Dehidracija nastupa brzo kod djece koja imaju proljev i povraćaju. Proljev u ranoj dječjoj dobi drugi je po redu poremećaj po učestalosti (nakon respiratornih infekcija).

Najčešće se javlja u dobi između prve i treće godine života. 

Proljev kod djece je često praćen simptomima kao što su groznica, mučnina i povraćanje, grčevi te naposljetku i dehidracija.

Proljev kod djece – uzroci

Neki od najčešćih uzroka proljeva kod djece su infekcije virusima kao što je rotavirus, bakterijama poput salmonele i rijetko paraziti poput giardije.

Također, može biti uzrokovan gastroenteritisom – upalom želuca i crijeva koja je praćena vodenastim proljevom. Uz proljev, simptomi virusnih gastroenteritisa često mogu biti i:

Proljev se može javiti i tijekom liječenja antibioticima, a obično su blagi i ne zahtijevaju liječenje. Za vrijeme terapije antibioticima preporučuje se primjena probiotika.

Neki od uzroka proljeva kod djece su i:

Ako niste sigurni što uzrokuje proljev kod vašeg djeteta, posjetite liječnika.

Proljev kod djece uzrokovan virusima

Proljev u dječjoj dobi najčešće nastaje kada se dijete zarazi virusom (ili bakterijom) koji na sluznici probavnog trakta (u crijevima) uzrokuje upalu. Zato se iz organizma izlučuje više tekućine i elektrolita nego što je uobičajeno. To dovodi do promjene u konzistenciji stolice pa postaju vodenaste i rijetke.

Rotavirus ulazi u organizam oralno-fekalnim putem nakon dodira s kontaminiranim površinama, ali može se prenijeti i zaraženom vodom te hranom.

Gripa tijekom zimskog razdoblja može izazvati izražene simptome sa strane probavnog trakta. Adenovirusi su isto tako uzročnici gastroenteritisa.

Liječenje virusnih gastroenteritisa, koje obično traje 5 – 14 dana, važno je kako bi se spriječio gubitak tekućine – dehidracija. U tim slučajevima je potrebno dodatno majčino mlijeko ili oralna rehidracijska otopina za dojenčad i malu djecu.

Voda sama nema dovoljno natrija, kalija i drugih nutrijenata za rehidraciju vrlo male djece. Razgovarajte s djetetovim liječnikom o najboljem načinu nadoknade tekućine.

Kako je crijevna sluznica oštećena, a kod djece je vrlo osjetljiva, moguće je oštećenje kapilara u stijenci crijeva pa se može vidjeti trag krvi u stolici.

Najčešće se razbole djeca u dobi 6 – 24 mjeseca.

Proljev kod djece - uzroci
FOTO: Shutterstock

Lijekovi koji uzrokuju proljev

Lijekovi poput laksativa ili antibiotika također mogu dovesti do proljeva kod djece, kao i kod odraslih. Kod blagog proljeva izazvanog lijekovima pobrinite se da dijete unosi dovoljno tekućine.

Ako je proljev uzrokovan antibioticima, nastavite terapiju, no obavijestite o tome djetetovog liječnika. On vam može preporučiti smanjenje doze ili promjenu antibiotika.

Istraživanja pokazuju da jogurt sa živim kulturama ili probioticima može pomoći olakšati proljev uzrokovan antibioticima.

Trovanje hranom i proljev

Trovanje hranom može izazvati proljev kod djece. Simptomi obično dolaze brzo i traju oko 24 sata te mogu uključivati i povraćanje.

Liječenje proljeva koji je uzrokovan trovanjem hranom je isto kao i kod proljeva uzrokovanog infekcijom – omogućite djetetu dovoljno tekućine i pod hitno obavijestite djetetovog liječnika.

Bakterije u crijevima i proljev

Postoji više tipova bakterije Escherichia coli, a neke od njih čine normalni sastav crijevne flore (crijevne bakterije), dok druge mogu dovesti do teških crijevnih infekcija.

Dijete se može zaraziti nakon konzumiranja zaražene hrane (mlijeko, sladoled), ali i kontaktom u dječjim ustanovama i bolničkim odjelima.

Shigella je bakterija koja izaziva upalu debelog crijeva, a prenosi se direktno s osobe na osobu (nečistim rukama), preko kontaminiranih predmeta ili namirnica. Voda i mlijeko su pogodni mediji za prijenos ove bakterije ako dođu u kontakt sa zaraženim izmetom. Igračke u dječjim ustanovama također mogu biti prijenosnici infekcije.

Proljev kod djece bez temperature

Proljev kod djece koji nije praćen temperaturom može biti posljedica konzumacije hrane koja djetetu ne odgovara, konzumacije lijekova, ali i nekih crijevnih bolesti.

Proljev kod djece bez temperature može biti posljedica stresa i nervoze povodom obavljanja zadataka s kojima se susreću prvi put. Često se javlja prilikom hospitalizacije i straha od odvajanja.

Proljev se može javiti i kod starije djece, prije ispita u školi.

Namirnice s više vlakana također mogu izazvati proljev kod djece. Dijete koje je neku namirnicu prvi puta probalo, a potom dobilo proljev nije nužno alergično na tu namirnicu. Alergija se obično manifestira težim simptomima.

Proljev i temperatura kod djece
FOTO: Shutterstock

Proljev i temperatura kod djece

Bitno je napomenuti kako se proljev praćen temperaturom većinom javlja kada je u pitanju virusni ili bakterijski uzrok. Temperatura se pojavljuje kada se imunološki sustav pokušava izboriti sa zaraznim česticama.

Gotovo svako dijete je barem jednom u životu imalo proljev koji je uzrokovan virusom. Proljev je tegoba koja u svakom slučaju zahtijeva odmor i pravilnu njegu.

Temperatura i proljev kod djece najčešće su znaci želučane viroze.

Želučana viroza zarazna je bolest tijekom koje grupa virusa nadražuje želudac sa simptomima kao što su povraćanje, mučnina i proljev. O tome koliko se simptoma pojavi ovisi i težina bolesti.

Upala slijepog crijeva

Simptome viroze nipošto se ne smije zamijeniti sa simptomima upale slijepog crijeva (crvuljka). Upala slijepog crijeva također može biti praćena jakim bolovima u trbuhu i povraćanjem.

Ako sumnjate na upalu slijepog crijeva, otiđite s djetetom na hitni prijem.

Dijete koje ima upalu slijepog crijeva će:

 • osjećati jaku bol oko pupka koja se širi u desnu stranu
 • imati povišenu tjelesnu temperaturu
 • odbijati jesti (zbog gubitka teka)
 • izbjegavati hodanje, skakanje, a u nekim slučajevima bilo kakvu promjenu položaja.

Proljev kod djece od 2 godine

Proljev kod dvogodišnjaka nije rijetkost. Većina roditelja za suzbijanje proljeva koristi probiotik te se proljev u većini slučajeva povuče, a nadraženost crijeva smiri. Međutim, nakon nekog vremena proljev se ponovno pojavi. Često je vodenast, sluzav i izrazito neugodnog mirisa.

Proljev kod djece od dvije godine može biti posljedica bilo čega. Dječji trbuščić je znatno osjetljiviji te gotovo bilo koja tvar može izazvati vrlo neugodne probavne smetnje.

Ako se proljev konstantno pojavljuje, pokušajte pratiti koje ga namirnice uzrokuju. Obratite se liječniku koji bi trebao zatražiti analizu stolice. Ako nalazi budu uredni, potrebna je daljnja gastroenterološka obrada. 

Proljev kod djece žute boje

Žuti proljev većinom je uzrokovan infekcijom te upućuje na nepravilnosti u radu crijeva.

Žuta boja stolice može biti bezazlena, ali može biti i indikator poremećaja u radu jetre, žučnog mjehura, pankreatitisa, Gilbertovog sindroma, giardijaze (zarazna bolest tankog crijeva koju uzrokuje parazit Giardia lamblia) itd.

Neke od namirnica koje dijete konzumira također mogu dovesti do pojave žutog proljeva – mrkva, slatki krumpir, namirnice bogate prehrambenim bojama, ali i namirnice bogate mastima.

Žuti proljev kod beba nije neuobičajen s obzirom na to da se bebe hrane isključivo mliječnom i kašastom hranom. 

Ako žuti proljev traje nekoliko dana, a ne možete ga povezati s nekom namirnicom, obratite se liječniku.

Zeleni proljev kod djece

Zeleni proljev kod beba često se povezuje s količinom sekreta koji se slijeva u probavni trakt. Kako prehlada prolazi, tako i stolica većinom poprima normalnu boju.

Ako je u pitanju proljev zelenkaste boje, vjerojatno se radi o crijevnoj infekciji. Dakle, ako je jedna stolica zelene boje, a dijete se čini sretnim i bezbrižnim, nema razloga za paniku.

Proljev kod djece od 2 godine
FOTO: Shutterstock

Koliko traje proljev kod djece?

Trajanje proljeva kod djece ovisi o uzroku proljeva. Akutni proljev može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. 

Proljev može trajati nekoliko dana i tjedana – tada je to kronični proljev (više od 14 dana). Kada su u pitanju viroze ili infekcije, proljev se povlači u roku od nekoliko dana (2 – 5 dana).

Ako je u pitanju neka ozbiljnija crijevna bolest, proljev može trajati i duže od tjedan dana (7 – 10 dana) prije nego što se stanje stabilizira.

Većina roditelja pomoć liječnika traži već nakon jednog dana tijekom kojeg je dijete imalo nekoliko rijetkih stolica. Ako niste sigurni kako se nositi s dječjim proljevom, potražite pomoć prije nego što dijete dehidrira. 

Kako prepoznati dehidraciju kod djece?

Dehidracija je jedna od najopasnijih komplikacija proljeva kod djece. Blagi proljev obično ne uzrokuje značajan gubitak tekućine, ali umjereni ili teški proljev može dovesti do dehidracije, ako se ne unosi dovoljno tekućine.

Proljev je opasniji što je dijete mlađe. Kod dojenčadi dehidracija može nastupiti vrlo brzo i dijete u kratkom vremenu izgubiti veliku količinu tekućine. Značajna količina tekućine jednostavno se izlije iz crijeva, što se očituje naglim gubitkom na težini, uz poremećaj općeg stanja.

Blaga dehidracija je ona kod koje dijete izgubi do 5 % svoje težine. Ako je dehidracija umjerena, gubitak težine je 5 – 10 %. Kod teške dehidracije dijete izgubi više od 10 % težine, a to kod teškog proljeva može nastupiti brzo.

Teška dehidracija je iznimno opasna i može izazvati napadaje, oštećenja mozga, čak i smrt.

Obratite pažnju na sljedeće simptome:

Ovakav izgled djeteta govori o teškoj vrsti dehidracije i bez brze nadoknade vode i minerala nastupa stanje šoka (nedostatne opskrbe stanica kisikom i hranom – hipoperfuzija tkiva).

Proljev kod djece – kako zaustaviti?

Kako liječiti proljev kod djece?” – misao je koja se mnogim roditeljima mota po glavi.

Proljev se ne može uvijek odmah zaustaviti, čak ni liječenjem. Uvijek kada dijete ima proljev kojem ne znate uzrok, a isti traje duže od jednog dana, potražite liječničku pomoć.

Ovisno o kliničkoj obradi i rezultatima nalaza, liječnik će odlučiti što je potrebno poduzeti.

Anamneza se usmjerava na osobine, učestalost i trajanje stolica, kao i prateće simptome:

Roditelje se pita o trenutnoj ili nedavnoj primjeni antibiotika (unutar dva mjeseca). Treba utvrditi način prehrane te utvrditi čimbenike rizika za infekciju.

Fizikalnim pregledom treba utvrditi vitalne znakove, u potrazi za znakovima dehidracije i povišene tjelesne temperature.

Ako vaša djevojčica ima proljev, uvijek je brišite sprijeda prema natrag, kako biste izbjegli širenje zaraznih organizama iz proljeva u vaginu.

Dijete je tijekom trajanja proljeva potrebno hraniti dijetalnim namirnicama te mu priskrbiti dovoljno tekućine (vodu, čaj, voćni sok).

Javite se liječniku:

 • ako mislite da je vaše dijete dehidriralo
 • ako ima akutni proljev te ako je proljev praćen povišenom tjelesnom temperaturom i povraćanjem duže od 24 sata
 • ako dijete odbija tekućinu
 • ako dijete ima krvavu stolicu
 • ako je djetetu abdomen napuhan ili natečen te ako u njemu osjeća bol/grčeve
 • ako dijete ima osip ili žuticu.
Proljev kod djece - prehrana
FOTO: Shutterstock

Proljev kod djece – prehrana

Za djecu koja su dojena savjetuje se nastavak dojenja, ako dijete podnosi majčino mlijeko. Kod blagog proljeva kada dijete još nije dehidriralo dovoljno je uzimati mlijeko, sok, mješavinu soka ili vode.

Kod djeteta koje pati od mučnine, povraćanja, proljeva ili jednostavno odbija jesti mora se održavati pravilan unos tekućine. Ako povraćanje i proljev ne posustaju, djetetu treba ponuditi dodatne napitke kako bi se nadoknadio gubitak. Izbor tih napitaka ovisi o dobi, ali i o osobnim željama.

Kod jakog proljeva savjetuje se davanje na usta elektrolitski rastvor koji se može kupiti u ljekarni. Izbjegavajte davanje djetetu sokova, zaslađenih voda ili bilo kojeg drugog napitka koji u sebi sadrži visok postotak šećera.

Kod blagog proljeva potrebno je jesti krutu hranu. Smanjite unos mlijeka i mliječnih proizvoda ako primijetite da se proljev konzumacijom tih namirnica pogoršava. Neka djeca tijekom razdoblja kada imaju proljev postanu intolerantna na laktozu.

Kod jakog proljeva dijete je potrebno hraniti lako probavljivom nemasnom hranom, koja sadrži složene ugljikohidrate s malo šećera. Takve namirnice su banane, voćne kašice (jabuke i kruške), riža, tjestenina, krumpir, žitarice i prepečenac.

Kako se proljev povlači, dijete možete postupno vraćati na normalnu prehranu. Kako bi se osigurao adekvatan unos tekućine, poželjna su češća, ali količinski manja hranjenja.

Ako dijete ima proljev i povraća, ne biste mu trebali davati krutu hranu sve dok povraćanje ne prestane. Izgubljenu tekućinu potrebno je nadoknađivati razvodnjenim sokovima i pripravkom u tekućini ili u obliku ledene lizalice.

Ako tekućinu dajete u malim gutljajima, smanjuje se mogućnost povraćanja. Ako povraćanje ne prestaje ni nakon 24 sata, javite se djetetovom liječniku.

Proljev kod djece – lijek iz prirode

Prirodnih lijekova koji će pomoći u borbi protiv dječjeg proljeva nema puno. Međutim, ovih nekoliko pokazali su se izrazito korisnima:

 • avokado i dobro sazrela papaja pomažu u pročišćavanju crijeva
 • ako dođe do grčeva, djetetu dajte svježi sok ili čaj od mente s jednom žličicom limunovog soka i meda oko tri puta dnevno
 • ako dijete ima problema s plinovima, proljevom i zatvorom, ujutro mu dajte svježi sok od rajčice s prstohvatom soli i papra
 • dijete nekoliko puta dnevno možete hraniti pireom od jabuke s malo cimeta i meda
 • čaj od dunjina lista još je jedna od opcija koje će pomoći; čaj nemojte zaslađivati.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Fries, W. C. (2022). Diarrhea in Children: Causes and Treatments. WebMD.
 2. Diarrhea in Children. Johns Hopkins Medicine.
 3. Diarrhea in children. Mayo Clinic.

Ocijenite članak

3.50 / 5   14

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu