Fontanele kod beba – što su i kad se zatvaraju?

Fontanele kod beba

Iako se čini kao jedinstvena cjelina, lubanja se sastoji od više kostiju. Kod novorođenčeta radi se o 5 kostiju:

  • dvije čeone,
  • dvije tjemene
  • te jednoj zatiljnoj.

Te su kosti ograničene linijama koje se nazivaju suture. Kod djece se između sutura javljaju zone mekog tkiva. To su fontanele.

Kod odraslih osoba one ne postoje nego su kosti razgraničene samo suturama. Fontanele su izrazito bitne u procesu poroda kada novorođenče prolazi kroz uski porođajni kanal. Tada te elastične strukture na djetetovoj lubanji služe kao svojevrsni dodatni zglobovi oko kojih se lubanja može lakše provući van. Također, elastičnost same lubanje koja se postiže fontanelama omogućuje rast mozga koji prati rast djeteta.

Pritiskom na fontanelu može se osjetiti pulsiranje – to je normalna pojava, smatra se zbog arterija koje opskrbljuju moždano tkivo te je u skladu s normalnim srčanim pulsom.

Fontanele – kada se zatvaraju?

Glavna fontanela nalazi se na prednjoj strani lubanje te se zove prednja fontanela. Nalazi se između dvije čeone te tjemene kosti i ima romboidan izgled. Veličina joj varira, ali obično je oko 2 cm. Do tri mjeseca starosti, prednja fontanela je zatvorena u 1 posto dojenčadi; do 12 mjeseci zatvorena je kod 38 posto, a do 24 mjeseca, zatvorena je kod 96 posto beba.

Stražnja fontanela nalazi se na stražnjem dijelu glave između 2 tjemene te jedne zatiljne kosti. Ima oblik trokuta, prosječne veličine oko 0,5 cm i najčešće se zatvara unutar 6 mjeseci djetetovog života.

Osim ove dvije fontanele veće veličine, duž šavova preostalih kostiju nalaze se četiri manje fontanele. Dvije su poznate kao sfenoidne fontanele, a preostale dvije nazivaju se mastoidne fontanele. Zatvaraju se unutar par mjeseci od rođenja djeteta.

Pulsiranje fontanele
Foto: Pexels

Zaravnana glavica

Zbog svoje mogućnosti da se prilagodi okolini, tj. nije u potpunosti čvrsta, postoji i opasnost da se lubanja djeteta pretjerano izravna ukoliko previše spava na leđima ili boku. Roditelji bi trebali buditi dijete svakih par sati i mijenjati poziciju u kojoj spava. Zamotani ručnik ili jastuk u obliku krafne može pomoći u smanjenju težine koja se prenosi na lubanju. Da bi beba gledala s jedne strane na drugu, promijenite položaj omiljene igračke. 

Kako vratni mišići jačaju, tjerajte dijete da leži na trbuhu

Kad beba ostari i može okrenuti glavu i sjesti pritisak na lubanju će se smanjiti i ravnina će se zaokružiti u pravilan oblik lubanje. Liječničku pomoć valja potražiti jedino ako poremećaj oblika glavice potraje do 2. godine života.

Ispupčena fontanela

Promjene u obliku i veličini fontanele mogu se javiti kod nekih stanja kod dojenčadi. Stoga je bitno da roditelji znaju kako normalno izgleda fontanela njihovog djeteta. Prolazni razlog da se fontanela ispupči je plakanje, povraćanje ili ležanje. Tada dolazi do povišenog intrakranijalnog tlaka i kao posljedica može doći do ispupčenja fontanele. To nije razlog za brigu jer prolazi samo od sebe nakon što se dijete smiri. No, neki od razloga za ispupčenu fontanelu mogu biti i ozbiljne bolesti kao :

Još neki od razloga zašto fontanela može biti ispupčena su anemija, leukemija, tumor mozga, neki metabolički poremećaji te bolesti srca i štitnjače.

Potrebu za medicinskom pomoći razmislite kada umirite dijete s glavom uspravno i dalje osjetite ispupčenje fontanele. Ukoliko uz to još postoji i povišena temperatura ili promjene u ponašanju, obratite se u najbliži hitni prijem. 

Članak uređen:

Izvori: 

  1. Anatomy of the Newborn Skull. Stanford Children’s Hospital
  2. L. Cashmere, (2021.). When Does the Fontanelle Close?. News Medical
  3. K. O’Connell, (2019.). Bulging Fontanels: Causes, Diagnosis, and Prevention. Healthline
  4. J. Kiesler, R.Ricker, (2003.). The Abnormal Fontanel. Am Fam Physician. 15;67(12):2547-2552.

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Fontanele kod beba – što su i kad se zatvaraju?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.