Krumpir kao glavno jelo: Tajna je u marinadi! Ovaj nutritivno bogatiji “comfort food” morate probati
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Krumpir, što se mene tiče, može uvijek i u bilo kojoj varijanti. Oduvijek mi je najdraža hrana za utjehu, ali i sreću – čips, pa ovako pečeni krumpir nisam mogla preskočiti. Kažu da je ovakvo domišljato slaganje osmislila poznata chefica Donna Hay prije nekoliko godina, a otad je “leaf potato” doživio mnoge varijacije recepta.
Dosad sam isprobala kombinaciju piva, zobenog mlijeka i maslinovog ulja, kao i kombinaciju balzamičnog octa i maslinovog ulja, a sve sam to popratila raznim mediteranskim začinima.
Što se priloga tiče, to ostavljam vama na volju, a svoj sam pečeni krumpir ovaj put prelila umakom od tofua, indijskih oraščića, češnjaka, prehrambenog kvasca, limuna, bučinog ulja, papra, soli i svježeg kopra.
Dodatak tome su šenon kuhan na pari i crna rotkva narezana na tanke listiće i marinirana preko noći u maslinovom ulju i soku limuna.
Planiram i varijantu u kojoj ću ovako pripremljen krumpir preliti veganskim bolonjez umakom, pa možda nekome posluži kao ideja.
Vratimo se na “lisnati krumpir” za koji vam donosim najjednostavniju varijantu koja će oduševiti ama baš svakoga.
Sastojci dostatni za kalup dimenzija 14 x 22 cm:
- 2 kg većih krumpira
- 100 ml maslinovog ulja
- 30 ml povrtnog temeljca
- sol, papar, ružmarin ili začini po želji.
Priprema
- Birajte najveće krumpire i, nakon što ih ogulite, odrežite im krajeve. Cilj je formirati nekakav pravokutni oblik. Narežite ih na tanko na mandolinu.
- Pomiješajte maslinovo ulje, povrtni temeljac i začine, pa sve to prelijte preko narezanih krumpira i dobro utrljajte u svaki.
- Pećnicu zagrijte na 200 °C, a čips složite uspravno jedan do drugog, ali nemojte ih baš jako slijepiti, neka imaju malo prostora. Meni je bilo lakše tako što sam si kalup okrenula okomito od površine za rad, pa sam slagala čips “kao na hrpice”.
- Na kraju preko prelijte svu preostalu tekućinu.
- Pecite oko jedan sat ili dok ne postane zlatno i hrskavo.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja