Krumpir kao glavno jelo

Krumpir kao glavno jelo

Krumpir, što se mene tiče, može uvijek i u bilo kojoj varijanti.  Oduvijek mi je najdraža hrana za utjehu, ali i sreću, čips pa kada sam spazila ovako pečeni krumpir nisam mogla preskočiti. Ovakvo domišljato slaganje kažu da je osmislila poznata chefica Donna Hay pred nekoliko godina, a otad je “leaf potato” doživio mnoge varijacije recepta.

Pod varijacije misli se na različite marinade s kojima biste mogli kombinirati krumpir. Ja sam dosad isprobala kombinirati pivo, zobeno mlijeko i maslinovo ulje, zatim balzamički ocat i maslinovo ulje, a sve bi to popratila raznim mediteranskim začinima. 

Što se priloga tiče, to ostavljam vama po želji, a ja sam svoj krumpir nakon što je pečen prelila umakom od tofua, indijskih oraščića, češnjaka, prehrambenog kvasca, limuna, bučinog ulja, začinjenog paprom i soli uz svježi kopar.

Uz to šenon kuhan na pari te crnu rotkvu narezanu na tanke listiće i mariniranu preko noći u maslinovom ulju i soku limuna.

Uskoro planiram isto varijantu u kojoj ću ovako pripremljen krumpir preliti veganskim bolonjez umakom pa možda nekom posluži kao ideja.

Vratimo se na lisnati krumpir za kojeg vam donosim najjednostavniju varijantu koja će oduševiti svakoga. 

Krumpir - glavno jelo
Foto: Mare

Sastojci su dostatni za maleni kalup dimenzija 14 x 22 cm:

  • 2 kg većih krumpira,
  • 100 ml maslinovog ulja,
  • 30 ml povrtnog temeljca,
  • sol, papar, ružmarin ili začini po želji.
Leaf potato
Foto: Mare

Priprema

1. Birajte najveće krumpire i nakon što ste ih ogulili, odrežite im krajeve. Cilj je formirati nekakav pravokutni oblik. Narežite ih na tanko na mandolinu.

2. Promiješajte maslinovo ulje, povrtni temeljac i začine te sve to prelijte preko narezanih čips krumpira i dobro utrljajte u svaki. 

3. Pećnicu zagrijte na 200°C, a čips složite jedan do drugog uspravno, ali nemojte ih baš jako slijepiti, neka imaju malko prostora. Meni je bilo lakše složiti ih tako što sam si kalup okrenula okomito od površine za rad pa sam slagala čips kao na hrpice i na kraju svu preostalu tekućinu prelijte preko.

4. Pecite oko 1 sat ili dok ne postane zlatno i hrskavo.

Lisnati krumpir
Foto: Mare

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   6

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Krumpir kao glavno jelo

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.