Krumpir kao glavno jelo: Tajna je u marinadi! Ovaj nutritivno bogatiji “comfort food” morate probati

Krumpir kao glavno jelo

Krumpir, što se mene tiče, može uvijek i u bilo kojoj varijanti. Oduvijek mi je najdraža hrana za utjehu, ali i sreću – čips, pa ovako pečeni krumpir nisam mogla preskočiti. Kažu da je ovakvo domišljato slaganje osmislila poznata chefica Donna Hay prije nekoliko godina, a otad je “leaf potato” doživio mnoge varijacije recepta.

Pod varijacijama se misli na različite marinade s kojima biste mogli kombinirati krumpir.

Dosad sam isprobala kombinaciju piva, zobenog mlijeka i maslinovog ulja, kao i kombinaciju balzamičnog octa i maslinovog ulja, a sve sam to popratila raznim mediteranskim začinima

Što se priloga tiče, to ostavljam vama na volju, a svoj sam pečeni krumpir ovaj put prelila umakom od tofua, indijskih oraščića, češnjaka, prehrambenog kvasca, limuna, bučinog ulja, papra, soli i svježeg kopra.

Dodatak tome su šenon kuhan na pari i crna rotkva narezana na tanke listiće i marinirana preko noći u maslinovom ulju i soku limuna.

Planiram i varijantu u kojoj ću ovako pripremljen krumpir preliti veganskim bolonjez umakom, pa možda nekome posluži kao ideja.

Vratimo se na “lisnati krumpir” za koji vam donosim najjednostavniju varijantu koja će oduševiti ama baš svakoga. 

Krumpir - glavno jelo
FOTO: Mare

Sastojci dostatni za kalup dimenzija 14 x 22 cm:

Leaf potato
FOTO: Mare

Priprema

  1. Birajte najveće krumpire i, nakon što ih ogulite, odrežite im krajeve. Cilj je formirati nekakav pravokutni oblik. Narežite ih na tanko na mandolinu.
  2. Pomiješajte maslinovo ulje, povrtni temeljac i začine, pa sve to prelijte preko narezanih krumpira i dobro utrljajte u svaki. 
  3. Pećnicu zagrijte na 200 °C, a čips složite uspravno jedan do drugog, ali nemojte ih baš jako slijepiti, neka imaju malo prostora. Meni je bilo lakše tako što sam si kalup okrenula okomito od površine za rad, pa sam slagala čips “kao na hrpice”.
  4. Na kraju preko prelijte svu preostalu tekućinu.
  5. Pecite oko jedan sat ili dok ne postane zlatno i hrskavo.
Lisnati krumpir
FOTO: Mare

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.43 / 5   7

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu