Masna stolica: Problem koji puno govori o probavi i upućuje na ozbiljnija stanja! Liječnik otkriva uzroke i što trebate poduzeti

Masna stolica

Masna stolica ili steatoreja javlja se kada u stolici ima previše masti. Stolica ili izmet sadržava mješavinu neprobavljenih hranjivih tvari. To uključuje proteine, vlakna i soli. Obično sadrži i odljuštenu sluznicu, mrtve stanice ili bilo koji drugi otpad koji tijelo može izlučiti (masna stolica kod odraslih). Steatoreja je stanje kada osoba ima mekaniju, ali glomaznu stolicu s kuglicama masti i primjetnim odvajanjem ulja. Blagi ili kratkotrajni slučajevi masne stolice mogu uzrokovati određenu nelagodu. Dodatni simptomi blage steatoreje uključuju:

Pothranjenost i dehidracija mogu biti uzrokovani teškim ili kroničnim slučajevima steatoreje. Nadalje, mogu se pojaviti i ozbiljni simptomi, osobito kada su povezani s osnovnim medicinskim stanjima.

Steatoreja
FOTO: Shutterstock

Simptomi povezani s teškom ili kroničnom steatorejom uključuju:

Teški ili dugoročni simptomi steatoreje mogu biti znak bolesti, kao što su poremećaji apsorpcije, nedostatak enzima ili gastrointestinalne bolesti.
Steatoreja obično nije veliki zdravstveni problem i javlja se nakon jela s visokim udjelom masti, vlakana ili kalijevog oksalata
FOTO: Shutterstock

Masna stolica – uzrok

Steatoreja obično nije veliki zdravstveni problem i javlja se nakon jela s visokim udjelom masti, vlakana ili kalijevog oksalata. Neke namirnice koje su posebno bogate neprobavljivim ili teško probavljivim mastima i vlaknima vjerojatni su uzroci steatoreje:

Dugotrajna steatoreja može pak biti uzrokovana poremećajima žuči, gušterače ili crijeva. Za apsorpciju masti potrebni su žuč (napravljena u jetri i pohranjena u žučnom mjehuru), lipaze gušterače (enzimi koji razbijaju masnoće) i odgovarajuća crijevna funkcija. 

Bolesti u jetri i žučnim kanalima utječu jedna na drugu. Mogu ometati sposobnost jetre da proizvede žuč i sposobnost žučnih kanala da je isporuče na pravo mjesto. Neke od njih su:

Masna stolica - uzrok
FOTO: Shutterstock

Poremećaj funkcije gušterače se događa kada gušterača ne može proizvesti dovoljno enzima gušterače. To može biti uzrokovano sljedećim stanjima:

Stanja koja utječu na tanko crijevo mogu ometati njegovu sposobnost razgradnje masti (maldigestija) ili sposobnost da ih apsorbira (malapsorpcija). Neki od ovih poremećaja uključuju:

Masna stolica - liječenje
FOTO: Shutterstock

Masna stolica – liječenje

Liječenje masne stolice obično je usmjereno na identificiranje i liječenje temeljnog uzroka, a budući da steatoreja može imati različite uzroke, točna dijagnoza je ključna. 

 • Liječenje steatoreje povezane s prehranom uglavnom uključuje uklanjanje hrane koja uzrokuje simptome.
 • Ako je steatoreja uzrokovana celijakijom, treba izbjegavati pšenicu i drugu hranu koja sadrži gluten.
 • Lijekovi, prilagodba prehrane i dodaci prehrani obično se koriste za liječenje bolesti gušterače. Često se primjenjuje nadoknada enzima gušterače.
 • Cistična fibroza i kronični pankreatitis zahtijevaju prilagodbe lijekova i načina života.
 • Preporučuje se povećanje unosa vitamina topljivih u mastima uzimanjem dodataka prehrani, kao što su vitamini A, D, E i K
 • Preporučuje se povećanje prehrambenog unosa vitamina B12, folne kiseline, željeza, magnezija i kalcija.
 • U slučaju tekuće stolice, preporučuje se uzimanje lijekova protiv proljeva, uključujući loperamid i bizmut subsalicilat.
 • U slučaju nadutosti preporučuje se uzimanje bezreceptnih lijekova protiv iste.
 • Operacija može biti potrebna za stanja kao što su žučni kamenci i rak.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Azer, S. A. i Sankararaman, S. (2022). Steatorrhea. National Library of Medicine.
 2. Steatorrhea. (2022). Cleveland Clinic.
 3. Radhakrishnan, R. (2021). What Causes Steatorrhea? MedicineNet.
 4. Huizen, J. (2017.) What is steatorrhea or fatty stool? Medical News Today.

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu