Zollinger-Ellisonov sindrom – uzroci, simptomi i liječenje

zollinger-ellisonov sindrom

Zollinger-Ellisonov sindrom je složeno stanje u kojem se jedan ili više tumora formira u gušterači ili gornjem dijelu tankog crijeva (dvanaesnik). Ovi tumori, koji se nazivaju gastrinom, luče velike količine hormona gastrina, što uzrokuje preveliku proizvodnju kiseline od strane želuca. Višak kiseline može dovesti do peptičkog ulkusa.

Zollinger-Ellisonov sindrom je rijetka bolest, koja se može pojaviti u bilo kojem trenutku u životu, no obično se dijagnosticira u dobi između 30 i 50 godina. Uobičajeno liječenje uključuje lijekove za smanjenje želučane kiseline i liječenje ulkusa.

Simptomi Zollinger-Ellisonovog sindroma

Znakovi i simptomi Zollinger-Ellisonovog sindroma mogu uključivati:

Uzroci Zollinger-Ellisonovog sindroma

Točan uzrok Zollinger-Ellisonovog sindroma je nepoznat, no jasan je slijed događaja koji se javlja kod ove bolesti. Sindrom počinje kada se tumor (gastrinom) ili više njih formira u gušterači, na dvanaesniku ili limfnim čvorovima, koji se nalaze u blizini gušterače.

Gušterača se nalazi iza i ispod trbuha te proizvodi enzime koji su neophodni za probavljanje hrane. Gušterača također proizvodi nekoliko hormona, uključujući gastrin, hormon koji kontrolira proizvodnju želučane kiseline. Probavni sokovi iz gušterače, jetre i žučnog mjehura miješaju se u dvanaesniku te na tom mjestu probava doseže svoj vrhunac.

Tumori koji se javljaju sastoje se od stanica koje luče velike količine gastrina, koji uzrokuje pretjeranu proizvodnju kiseline od strane želuca, što dovodi do peptičkog ulkusa, a ponekad i do proljeva.

Osim što uzrokuju višak kiseline, tumori mogu biti i zloćudni. Tumori sami rastu polako, no rak se može proširiti i na druga mjesta, najčešće na obližnje limfne čvorove ili jetru.

Zollinger-Ellison sindrom i MEN I

Zollinger-Ellison sindrom može biti uzrokovan stanjem koje se zove multipla endokrina neoplazija, tip I (MEN I). Osobe s MEN I imaju više tumora u endokrinom sustavu, uz tumor gušterače. Oni također mogu imati tumore u paratireoidnim žlijezdama ili na hipofizi. Otprilike 25% ljudi koji imaju gastrinom imaju ga kao dio MEN I.

Liječenje Zollinger-Ellisonovog sindroma

U liječenju Zollinger-Ellisonovog sindroma, liječnici prvenstveno liječe tumore i ulkus. Ako vaš liječnik može ukloniti tumor, liječenje ulkusa možda neće biti potrebno.

Liječenje tumora

Operacija za uklanjanje tumora koji se javljaju kod Zollinger-Ellisonovog sindroma zahtijeva kvalificiranog kirurga jer su tumori često mali i teško ih je pronaći.

Ako imate samo jedan tumor, vaš liječnik može ga ukloniti kirurški, no to nije opcija ako imate više tumora ili tumore koji su se proširili na jetru. S druge strane, čak i ako imate više tumora, liječnik i dalje može preporučiti uklanjanje jednog velikog tumora.

U nekim slučajevima, liječnici mogu savjetovati druge tretmane za kontrolu rasta tumora, uključujući:

  • Uklanjanje tumora jetre koliko god je moguće
  • Pokušati uništiti tumor režući dotok krvi (embolizacija) ili pomoću topline uništiti stanice raka (radiofrekventna ablacija)
  • Ubrizgavanje droga u tumor, kako bi se ublažili simptomi raka
  • Kemoterapija za usporavanje rasta tumora
  • Presađivanje jetre

Radikalniji kirurški pristupi, kao što je kidanje živaca, koji promiču lučenje kiseline ili uklanjanje cijelog želuca, danas se najčešće ne koriste, jer su lijekovi obično uspješni u kontroli proizvodnje kiseline i ulkusa.

Liječenje viška kiseline

Višak kiseline može se vrlo uspješno kontrolirati. Lijekovi poznati kao inhibitori protonske pumpe su prva opcija liječenja. To su najučinkovitiji lijekovi za smanjenje kiseline kod Zollinger-Ellisonovog sindroma. Inhibitori protonske pumpe su snažni lijekovi koji smanjuju kiselinu blokirajući djelovanje sitnih „pumpi“ unutar stanica koje izlučuju kiselinu.

Lijekovi koji se obično propisuju uključuju lanzoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec, Zegerid), pantoprazol (Protonix), rabeprazol (Aciphex) i esomeprazol (Nexium).

Dugotrajna upotreba inhibitora protonske pumpe, pogotovo kod osoba u dobi od 50 i više godina, je povezana s povećanim rizikom od prijeloma kuka, zgloba i kralježnice. Ipak, ovaj rizik je vrlo mali.

Liječnik vam može predložiti jednu od nekoliko operacija u liječenju peptičkog ulkusa, kao što su:

  • Zaustavljanje krvarenja ulkusa
  • Oslobađanje opstrukcije uzrokovane ulkusom
  • Zatvaranje rupe (perforacije) koju ulkus može napraviti u želucu ili dvanaesniku
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zollinger-ellisonov sindrom, zollinger ellisonov sindrom, zollinger ellison sindrom, zollinger-ellisonov sindrom simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu