Venski ulkus – uzroci, simptomi i liječenje

venski ulkus

Venski ulkusi (ili čirevi) su česti kronični problem koji se javlja u brojnim zemljama, naročito Europe i SAD-a. Procjenjuje se da 1 do 3% starijih od 65 godina razvije ovu bolest koju karakteriziraju rane na koži nastale kao posljedica disfunkcije venskih zalistaka (obično u nogama zbog djelovanja sile teže) te otežane cirkulacije krvi. Obično se pojave na unutrašnjoj strani potkoljenice s pratećom neugodnom boli.

Venski ulkus – uzroci

Nije poznat točan razlog nastanka venskih ulkusa, no pretpostavlja se da nastaju kada venski zalisci ne obavljaju svoju funkciju sprječavanja protoka krvi u obrnutom smjeru čime se povisuje krvni tlak u venama.

Razlika tlakova je potrebna kako bi bilo moguće strujanje krvi stoga kada se razvije venska hipertenzija arterije nemaju značajno viši tlak od onog u venama pa krv prestane cirkulirati. Što sve može uzrokovati vensku hipertenziju:

  • duboka venska tromboza,
  • insuficijencija perforantne vene,
  • insuficijencija površinskih i dubokih vena,
  • arteriovenske fistule (spoj između arterije i vene),
  • oslabljeni mišići potkoljenice.

Venski ulkus – simptomi i stupnjevi razvoja

Venski ulkusi mogu se klasificirati ovisno o stupnju razvoja:

C0 – nema vidljivih znakova,
C1 – teleangiektazije (vidljivo proširenje krvnih žila),
C2 – varikozne vene,
C3 – edem (oteklina),
C4a – blage promjene na koži (pigmentacija, ekcemi),
C4b – teže promjene na koži (dermatoskleroza ili zadebljana koža, atrofija),
C5 – prethodno naveden stupanj uz zacijeljen ulkus (čir),
C6 – promjene kože uz aktivni ulkus.

Pacijenti primjećuju umjerenu bol koja slabi kada se noga postavi na povišeno, edem ili oteklinu i gubitak kožne pigmentacije.

venski ulkus

Venski ulkus – dijagnoza

Temelji se na kliničkom pregledu nakon kojeg slijedi Doppler ultrazvuk noge.

Ulkus noge – liječenje

Prvotni cilj terapije je omogućiti koži cijeljenje od nastalog ulkusa. Ukoliko postoji rana, liječnik ju sanira i očisti.

Potrebno je educirati pacijenta o higijenskim smjernicama, preporučiti podizanje noge na povišeno mjesto i upotrebu elastičnih kompresivnih steznika ili čarapa.

Venski ulkus – prognoza

Venske ulkuse je komplicirano liječiti te postoji značajna šansa da će se ponovo pojaviti neko vrijeme nakon što zacijele. Ako se ne liječe, venski ulkusi mogu voditi u infekciju noge, a zatim celulitis i gangrenu što može zahtijevati amputaciju zahvaćenog uda. Vrlo je bitno slušati savjete i preporuke liječnika kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Članak objavljen:

Izvori:

  1.  Xie T, Ye J, Rerkasem K, Mani R. The venous ulcer continues to be a clinical challenge: an update. Burn Trauma. 2018;6.
  2. Vasudevan B. Venous leg ulcers: Pathophysiology and Classification. Indian Dermatol Online J. 2014;5(3):366–70.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu