Upala slijepog crijeva – antibiotici umjesto operacije

upala slijepog crijeva kod djece

Pri liječenju djece s upalom slijepog crijeva, antibiotik može biti dobra alternativa kirurškom zahvatu, ako tako odluče roditelji u dogovoru s liječnikom.

Istraživači s Nationwide Children Hospital su utvrdili da je troje od četvero djece s nekompliciranom upalom slijepog crijeva uspješno liječeno antibiotikom. Male pacijente su promatrali još godinu dana nakon upale. Na ideju o ovom istraživanju su došli nakon što se određenom broju djece, kojoj su u pripremi za operaciju dan ranije davani antibiotici, stanje ujutro toliko poboljšalo, da su se liječnici zapitali je li operacija uopće potrebna.

Operacija slijepog crijeva

Uobičajena terapija upale slijepog crijeva je hitna apendektomija (operacija slijepog crijeva). U usporedbi s tom metodom, neoperativno liječenje je povezano s kraćim vremenom oporavka, nižim troškovima za zdravstveni sustav, a što se tiče stope komplikacija, nije bilo razlika između dva načina liječenja.

Upala slijepog crijeva

Antibiotici

Roditelji djece koja su upalu slijepog crijeva liječili antibioticima, pa čak i one koja su ipak završila na operacijskom stolu, smatraju da je vrijedilo pokušati antibiotike kako bi se izbjegla operacija. Ovi pacijenti nisu bili izloženi rizicima operacije i anestezije, a brže su se vratili svojim aktivnostima.

Istraživanje je provedeno i objavljeno u SAD.  Obrađeno je 102 djece u dobi od 7 do 17 godina. To su bili rano otkriveni pacijenti s blagom upalom, što znači da nisu iskusili bolove u trbuhu duže od 48 sati.  Ultrazvukom ili CT-om je izvršena provjera da nije došlo do rupture (puknuće slijepog crijeva), da nije nastao apsces (lokalizirana gnojna upala) ili otvrdnuli komad stolice.

Bakterijski uzorkovana upala slijepog crijeva, najčešći je razlog hitne abdominalne kirurgije kod djece. Mnogi od tih slučajeva su teški i zahtijevaju operacijski zahvat, no, prema mišljenju Dr. Minnecija, voditelja ovog ispitivanja, postoji i veliki broj kandidata koji bi se mogli liječiti samo antibioticima.

Više o operaciji slijepog crijeva možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu