Krema od nevena – recept za izradu
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Neven ima izrazito blagotvorno djelovanje na našu kožu, a može se koristiti za njegu svih tipova kože, s time da posebno pomaže u njezi suhih i nadraženih dijelova. Osim toga, neven ima jako protuupalno djelovanje na cijeli organizam i smiruje nadraženu kožu, kao i želudac. U nastavku donosimo recept za izradu kreme od nevena, nešto laganije i prozračnije teksture u odnosu na nevenovu mast.
Neven je biljka čija su ljekovita svojstva prepoznata još iz davnina, a predstavlja odlično rješenje kod opekotina, ranica na koži te uboda insekata. Zbog protuupalnog djelovanja, može se koristiti kod raznih kožnih oboljenja te za smirivanje nadražene ili kože oštećene pretjeranim izlaganjem suncu.
Za razliku od nevenove masti, krema od nevena se lakše nanosi na kožu i brže upija, stoga je pogodna za njegu svih dijelova lica i tijela. Ako kremu izrađujete za njegu kože lice, prilikom izrade je bitno koristiti ulje niske razine komedogenosti (začepljenja pora) kako biste izbjegli pojavu akni ili prištića.
Recept za izradu nevenove masti možete pročitati ovdje.
Izrada kreme od nevena
Krema od nevena odličan je saveznik u liječenju kožnih iritacija, osipa, akni i ekcema, a za njenu vam je izradu potrebno ulje nevena (macerat nevena u biljnom ulju). Nevenovo ulje možete kupiti već gotovo ili ga sami napraviti prema receptu koji možete pročitati ovdje.Ostale sastojke možete kupiti u biljnim ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.
Potrebno je:
- 1 šalica nevenovog ulja (macerat u nekomedogenom ulju),
- 4 čajne žlice pčelinjeg voska,
- eterična ulja po izboru (lavanda i čajevac su preporuka),
- 1 šalica tople destilirane/pročišćene vode,
- termometar,
- posudice ili teglice za pohranu.
Ovaj recept uključuje miješanje vode i ulja, sastojaka koji se inače ne povezuju, stoga će biti potrebno pogoditi temperaturu vode i ulja (najveća razlika može biti do 5-10 Celzijevih stupnjeva). Ako ovaj korak dobro izvedete, krema će biti lagane i nježne teksture, za razliku od masti i losiona koji sadrže samo ulja.
- U lonac ulijte vodu i stavite na najnižu temperaturu, a u staklenu zdjelicu stavite ulje i pčelinji vosak. Zdjelicu zatim stavite u lonac tako da je voda do polovice zdjele s vanjske strane i ostavite da se sastojci tope na najnižem plinu/struji.
- Kada se ulje i vosak otope u tekuću smjesu, izvadite zdjelu iz lonca. Šalicu mlake vode potom stavite u lonac kako bi se voda zagrijala na temperaturu blizu temperature smjese ulja.
- Ako posjedujete termometar za vodu, možete njime izmjeriti temperature vode i smjese ulja.
- Kada se temperature pogode (mogu se razlikovati u 5-10 stupnjeva) i obje smjese budu tople, uzmite ručni mikser. Ukoliko koristite eterična ulja, sada je vrijeme da ih dodate.
- Vodu vrlo polagano ulijevajte u smjesu ulja, cijelo vrijeme miksajući na većoj brzini. Ubrzo biste trebali vidjeti kako se voda i ulje povezuju, a krajnji proizvod će biti kremaste teksture.
- Gotovu kremu zatim premjestite u posudice za pohranu.
U kremi smo koristili vodu, što znači da krema neće imati dug rok trajanja. Najbolje je da posudice čuvate u hladnjaku, a sigurno ih možete koristiti 30-ak dana. Najvažnije je kremu uzimati čistim rukama i čuvati je na hladnome.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja