Čokoladne krafne: Imamo recept za pokladnice koje će dugo ostati mekane i fine
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Kada živite sa čokoholičarkom, onda i kod krafni (krofni) kakao i čokolada moraju biti dostojno zastupljeni pa mi je slatki izazov bio veganizirati čokoladne krafne.
Da bi smjesa za veganske krafne bila fina i krafna dulje ostala meka i ukusna, umjesto jaja koristila sam malo tofua i aquafabe, tj. vode od slanutka.
Zaista se isplati, mekane su i jako fine. Ono na što trebate paziti, baš kao i kod svih drugih krafni je da se tijesto dobro digne i da temperatura ulja, kada ih pržite, nije prehladna ili prevruća. Prvo rezultira time da krafne upiju previše ulja, a drugo da u sredini ostanu sirove.
Dakle, obratite malo više pozornosti na te detalje, a ulje vam je dobre temperature kada uronite dršku drvene kuhače i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Između tura pečenja po potrebi malo maknite ulje s vatre jer se zna previše ugrijati pa zadnje ture ne budu fine kao prve.
Sastojci:
- 600 g pšeničnog bijelog glatkog brašna
- 100 ml aquafabe
- 350 ml sojinog mlijeka (mlake temperature)
- 50 g svježeg čvrstog tofua
- 50 g kakaa u prahu
- 20 g svježeg kvasca
- 80 ml maslinovog ulja (ili 40 g veganskog maslaca i 40 g maslinovog ulja)
- 80 g šećera kokosovog cvijeta
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica rakije po želji (da upije manje ulja)
- ulje za prženje
- brašno za posipanje površine
- po želji džem od malina ili nekog drugog voća, šećer u prahu, tamna čokolada za kuhanje i neki posip po želji.
Priprema
- Prosijajte brašno i u sredini napravite ulegnuće u koje razmrvite kvasac, dodajte prstohvat – dva šećera i dvije jušne žlice mlakog mlijeka.
- U blenderu ili procesoru za hranu usitnite i pomiješajte tofu, ulje/veganski maslac, šećer, sol, kakao, aquafabu i ostatak mlijeka. Dobit ćete kakao kremu.
- Kada se kvasac aktivirao, dodajte kakao pastu i sve ručno mijesite ili miksajte nastavcima za tijesto do glatke, rastezljive teksture.
- Ostavite na toplom mjestu da se tijesto udupla.
- Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu te lagano izvaljajte na debljinu između 1 – 1,5 cm maksimalno. Odrežite kalupom jednake krugove te ostavite 15-ak minuta (možda i dulje, ako vam nije toplo u prostoriji) da se diže.
- Ugrijte ulje te krafne spustite tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dolje. Čim dotaknu ulje, poklopite posudu u kojoj ih pržite i pričekajte par trenutaka. Zatim maknite poklopac i krafne okrenite na drugu stranu, ali sada ostavite otklopljeno dok krafne nisu gotove.
- Po želji čokoladne krafne umočite u otopljenu čokoladu, punite džemom ili čokoladom, a fine su i samo posipane s malo šećera u prahu.
Napomena
Uzmite u obzir da količina brašna može varirati, sukladno samoj kvaliteti brašna, ali i tofuu i količini vode u njemu. Tijesto vam treba biti malo ljepljivo veći dio vremena dok ga mijesite. Naposljetku, kada se gluten razvije, bit će puno glađe, a posebice još nakon što se digne.
Dodavanjem previše brašna krafne će vam biti preteške.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja