Krafne – recept za zdrave krafne iz pećnice, bez jaja, bez glutena, najjednostavnije krafne

Krafne

Krafna je popularna slastica koja se radi od dizanog tijesta. Ovu mekanu poslasticu možete i sami napraviti kod kuće.

U ovom članku fokus je stavljen na tzv. berliner krafne na koje je većina nas navikla. Za razliku od donut krafne koja ima rupu u sredini, berliner krafna nema rupu i najčešće sadrži punjenje od marmelade, kreme ili čokolade.

Zasigurno ćemo se svi složiti da su najbolje krafne domaće krafne, stoga vam u nastavku donosimo različite recepte za pripremu krafni kod kuće.

Najjednostavnije krafne
FOTO: Shutterstock

Krafne – recept za najjednostavnije krafne

Ovaj recept za najjednostavnije krafne je osnovni recept po kojem ćete dobiti klasične, domaće krafne.

Sastojci:

  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 3 jušne žlice šećera
  • 500 g brašna
  • 2 jaja
  • 50 ml ulja
  • prstohvat soli
  • po želji naribana kora limuna, vanilin šećer i/ili 1 čajna žličica rakije ili ruma
  • omiljena marmelada ili čokolada za punjenje.

Priprema

  1. Razmrvite kvasac u mlakom mlijeku kojem ste dodali čajnu žličicu šećera. Ostavite poklopljeni kvasac 10 minuta na sobnoj temperaturi da se digne, tj. aktivira.
  2. U veću zdjelu stavite brašno i napravite rupu u sredini. U sredinu dodajte aktivirani kvasac, jaja, ulje, sol i, ako želite, dodatne sastojke kao što je limunova korica.
  3. Na pobrašnjenoj površini umijesite kompaktno tijesto. Nakon toga ga stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata ili dok se smjesa ne udvostruči.
  4. Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Koristite kalup za krafne ili pobrašnjenu čašu kako biste oblikovali krafne.
  5. Oblikovane krafne odložite na pobrašnjenu površinu ili papir za pečenje te pokrijte i pustite pola sata da se dignu.
  6. Krafne je potrebno pržiti u dubokom ulju, idealno na 160°C. Pržite najviše po tri krafne odjednom, kako se ulje ne bi ohladilo.
  7. Čim dodate krafne u ulje, poklopite zdjelu i pustite da se prže minutu. Nakon toga, otklopite i okrenite krafne i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju na obje strane (oko tri minute na svakoj strani). Nakon toga ih izvadite na papirnati ubrus kako bi se višak masti ocijedio.
  8. Kada se krafne ohlade, možete ih puniti željenim punjenjem pomoću vrećice za ukrašavanje i/ili posuti šećer u prahu po vrhu krafne.

Ako ne želite koristiti obično bijelo brašno, možete napraviti krafne od pirovog brašna kao zdraviju varijantu.

Pročitajte članak “Pirovo brašno – bogat izvor vitamina i minerala“.

Također, u nastavku donosimo i recept za bezglutenske krafne, za osobe koje izbjegavaju gluten.

Krafne iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Zdrave krafne iz pećnice – recept

Umjesto klasične pripreme krafni u dubokom ulju, krafne iz pećnice omogućit će vam da i dalje uživate u omiljenoj slastici, ali u malo zdravijoj varijanti. Ove brze krafne ne samo da su zdravije, već zahtijevaju i nešto manje vremena i truda od vas, jer ne morate stajati nad štednjakom.

Sastojci:

  • pola kocke svježeg kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 500 g brašna
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 paketić vanilinog šećera
  • prstohvat soli
  • po želji naribana kora limuna, vanilin šećer i/ili 1 čajna žličica rakije ili ruma
  • omiljena marmelada ili čokolada za punjenje.

Priprema

  1. Razmrvite kvasac u mlakom mlijeku kojem ste dodali čajnu žličicu šećera. Ostavite poklopljeni kvasac 10 minuta na sobnoj temperaturi da se digne, tj. aktivira.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte smjesu s aktiviranim kvascem s brašnom, ostatkom šećera, omekšalim maslacem, jajem, vanilinim šećerom i soli. Na pobrašnjenoj površini umijesite kompaktno tijesto.
  3. Smjesu stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata ili dok se smjesa ne udvostruči.
  4. Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Koristite kalup za krafne ili pobrašnjenu čašu kako biste oblikovali oko 10 krafni.
  5. Oblikovane krafne stavite na pleh prekriven papirom za pečenje te ih pokrijte kuhinjskom krpom. Pustite da odstoje oko pola sata na sobnoj temperaturi.
  6. Nakon što odstoje, zdrave krafne pecite u pećnici ugrijanoj na 180°C 15 – 20 minuta.
  7. Kada se krafne iz rerne malo ohlade, napunite ih omiljenom marmeladom i, ako želite, pospite šećer u prahu po vrhu.
Krafne bez jaja
FOTO: Shutterstock

Krafne bez jaja – recept

Veganske krafne mogu biti jednako ukusne kao krafne s jajima. U nastavku se nalazi najbolji recept za krafne bez jaja i mliječnih proizvoda, pogodan za vegane.

Sastojci:

  • 50 g svježeg kvasca
  • 550 ml mlake vode
  • 100 ml ulja
  • 3 jušne žlice šećera
  • 1 jušna žlica soli
  • 1 kg brašna
  • po želji naribana kora limuna, vanilin šećer i/ili 1 čajna žličica rakije ili ruma
  • omiljena marmelada ili čokolada za punjenje.

Priprema

  1. Prije svega razmrvite kvasac u malo mlake vode kojoj ste dodali čajnu žličicu šećera. Ostavite poklopljeni kvasac 10 minuta na sobnoj temperaturi da se digne, tj. aktivira.
  2. U ostatak vode dodajte ulje, preostali šećer i sol. Smjesi dodajte i aktivirani kvasac te sve dobro pomiješajte. Ako želite, dodajte jedan od dodatnih sastojaka po želji.
  3. Mokroj smjesi dodajte brašno te umijesite kompaktno tijesto.
  4. Smjesu stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata ili dok se smjesa ne udvostruči.
  5. Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvucite na jedan centimetar debljine. Koristite kalup za krafne ili pobrašnjenu čašu kako biste oblikovali krafne.
  6. Oblikovane krafne odložite na pobrašnjenu površinu ili papir za pečenje te pokrijte i pustite pola sata da se dignu. Krafne otkrijte 15 minuta prije prženja.
  7. Krafne je potrebno pržiti u dubokom ulju, idealno na 160°C. Pržite najviše po tri krafne odjednom, kako se ulje ne bi ohladilo.
  8. Čim dodate krafne u ulje, poklopite zdjelu i pustite da se prže minutu. Nakon toga otklopite i okrenite krafne i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju na obje strane (oko tri minute na svakoj strani). Nakon toga ih izvadite na papirnati ubrus kako bi se višak masti ocijedio.
  9. Kada se krafne ohlade, možete ih puniti željenim punjenjem i/ili posuti šećer u prahu po vrhu.

Ako želite isprobati ekstra čokoladne veganske krafne, pročitajte “Kakao krafne (krofne) koje će dugo ostati mekane i fine“.

Krafne bez glutena
FOTO: Shutterstock

Krafne bez glutena – recept

Ovaj recept za bezglutenske krafne omogućuje svima koji izbjegavaju gluten da i dalje uživaju u omiljenoj slastici.

Sastojci:

  • 25 g svježeg kvasca
  • 200 – 250 ml mlakog mlijeka
  • 35 g šećera
  • 500 g samodizajućeg brašna bez glutena
  • 1/4 čajne žličice ksantan gume
  • prstohvat soli
  • 3 žumanjka
  • 60 g maslaca
  • po želji naribana kora limuna i/ili vanilin šećer
  • omiljena marmelada ili čokolada za punjenje.

Priprema

  1. Razmrvite kvasac u mlakom mlijeku kojem ste dodali čajnu žličicu šećera. Ostavite poklopljeni kvasac 10 minuta na sobnoj temperaturi da se digne, tj. aktivira.
  2. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, ostatak šećera, ksantan gumu i sol. Napravite rupu u sredini mješavine te dodajte mokre sastojke – žumanjke, rastopljeni maslac i aktivirani kvasac. Ako želite, možete dodati i naribanu koricu limuna.
  3. Umijesite smjesu u kompaktno tijesto.
  4. Tijesto stavite u zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata ili dok se smjesa ne udvostruči.
  5. Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Koristite kalup za krafne ili pobrašnjenu čašu kako biste oblikovali krafne.
  6. Oblikovane krafne odložite na pobrašnjenu čašu ili papir za pečenje te pokrijte i pustite pola sata da se dignu.
  7. Krafne bez glutena je potrebno pržiti u dubokom ulju, idealno na 160°C. Pržite najviše po tri krafne odjednom, kako se ulje ne bi ohladilo.
  8. Čim dodate krafne u ulje, poklopite zdjelu i pustite da se prže minutu. Nakon toga otklopite i okrenite krafne i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju na obje strane (oko tri minute na svakoj strani). Nakon toga ih izvadite na papirnati ubrus kako bi se višak masti ocijedio.
  9. Kada se bezglutenske krafne ohlade, možete ih puniti željenim punjenjem i/ili posuti šećer u prahu po vrhu krafne.

Još pokoji recept za krafne, tj. zdrave krafne možete pronaći u članku “Krafne iz pećnice – zdravi i ukusni recepti”.

Članak objavljen:
  1. Pralica, N. (2020). Fine mekane domaće krofne. Natašine slastice: kolači i torte.
  2. Oven Baked Jam Filled Doughnuts. (2019). Cooking & baking – ichkocheheute.de.
  3. Mekane krofne bez jaja i mleka. (2014). Coolinarka.
  4. Gluten and sugar free jam/no jam doughnut/berliner doughnut. BBC Good Food.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu