Punjena dizana tijesta sa slanim nadjevima: Imamo 3 božanstvena recepta za koje se isplati malo potruditi
- Budite prvi i komentirajte!
- 8 min čitanja
Donosim vam tri slasna recepta za punjena dizana tijesta sa slanim nadjevima. Posla oko njih ima, ali se svaka utrošena minuta itekako isplati. Prva dva recepta sadrže isto tijesto, a treći je recept kompletno drugačiji. Za svakog ponešto, nadam se. 🙂
Čak i ako nemate puno iskustva s takvim tijestima, potrudila sam se ispod svakog dijela napisati napomene. Vjerujem da vam one mogu biti jako korisne i za dalje. Sretno!
Okrugla pletenica od krumpira i batata punjena mješavinom povrća i gljiva
Prvo je dizano tijesto punjeno povrćem i gljivama.
Sastojci za dizano tijesto:
- 350 g pšeničnog glatkog brašna + 50 g za posipavanje i valjanje tijesta
- 250 g pirea od krumpira
- 150 g pirea od narančastog batata
- 15 g svježeg kvasca
- 20 g margarina ili veganskog maslaca
- 15 g maslinovog ulja
- 50 ml tople vode
- pola jušne žlice soli
- 1 čajna žličica rižinog sirupa ili šećera.
Sastojci za premaz i posipavanje:
- 1 jušna žlica sezamovih sjemenki
- 2 jušne žlice aquafabe
- pola čajne žličice rižinog sirupa.
Priprema tijesta
- Napravite pire od krumpira i pire od batata, pomiješajte ih zajedno s uljem, margarinom i solju. Slobodno možete koristiti ostatke od ručka, ako ste npr. dan prije spremali pire i ostalo vam je pohranjeno u hladnjaku. U tom slučaju smanjite količinu ulja i margarina navedenih u sastojcima, ako ste ih koristili tijekom pripreme pirea. Procijenite otprilike koliko ste koristili.
- Poželjno bi bilo prosijati brašno jer mu na taj način, osim što brašno pročistite od potencijalnih nečistoća, dodajete zraka, što je idealno za dizana tijesta.
- Napravite malu rupu u sredini brašna, u nju razmrvite kvasac, dodajte rižin sirup ili šećer, toplu vodu te lagano promiješajte. Ostavite da se kvasac aktivira, odnosno da nabubri.
- Kada se kvasac aktivirao, dodajte mješavinu pirea i zamijesite tijesto. Najlakše će vam biti ako koristite špatulu.
- Kad tijesto upije cijelo brašno, prebacite ga na površinu koju ste lagano posipali brašnom. Tijesto će biti ljepljivo, ne prejako, ali malo mora biti. Koristite onoliko brašna koliko vam treba da uspijete formirati loptu. Dakle, nije potrebno tijesto puno mijesiti, maksimalno 10-ak minuta.
- Pokrijte i ostavite na toplom da se diže, dok se ne udvostruči u volumenu. Dok se tijesto diže, napravite punjenje za koje recept ide u nastavku.
Kako svaka vrsta krumpira nije ista, teško je točno u gram procijeniti koliko će vam točno trebati, samo pazite da ne pretjerate. Također, ne mora vam nužno ispasti glatko jer je u ovom tijestu izrazito velik postotak krumpira i batata. To nije tip tijesta kao kod slatkog kruha ili pince, kada batat koristimo umjesto jaja i tijestu dodajemo više masnoće. Tijekom pečenja će i ovakvo tijesto postati izrazito mekano.
Vrijeme dizanja tijesta jako varira ovisno o tome jeste li umiješali topli pire, kao i o temperaturi zraka. Neka vam nit vodilja bude njegov volumen koji mora biti duplo veći od početnog stanja.
Sastojci za nadjev:
- 150 g gljiva po vašoj želji
- 1 luk
- 1 mrkva
- 100 g graška (može biti smrznuti)
- pola manje tikvice (oko 80 g)
- 3 jušne žlice biljnog vrhnja za kuhanje
- 1 jušna žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu ili granulama
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- po potrebi malo vode za podlijevanje (ili ako imate povrtnog temeljca).
Priprema nadjeva
- Na ulju dinstajte luk koji ste posolili. Kad je luk lagano potamnio, dodajte mu gljive koje ste prethodno narezali na srednje velike komade. Orijentir neka vam bude veličina kovanice od pet kuna, a debljina neka bude otprilike pet milimetara. Ako iz nekog razloga želite da budu manje, slobodno napravite tako, ali nemojte da budu puno veće jer ih ne biste mogli lijepo umotati u tijesto.
- Dodajte i mrkvu na kockice ili kratke štapiće, kao i prstohvat papra i češnjak u prahu. Nemojte soliti gljive (detaljnije objašnjenje niže u tekstu).
- Kada su se gljive lijepo zapekle, dodajte biljno vrhnje, koncentrat rajčice i po potrebi 1 – 2 jušne žlice vode, dobro promiješajte pa dodajte tikvice na kockice te grašak.
- Miješajte par minuta, dovoljno da voda ispari. Po potrebi dodatno začinite solju i/ili nekim začinom po vašem ukusu. Cilj je dobiti umak/punjenje koje je lagano kremasto, ali nije vodenasto. Čisto da povrće bude povezanije. Ne brinite što grašak i tikvice još nisu kuhani/pečeni. Punite tijesto sukladno daljnjim uputama.
Zbog soli one drastično ispuštaju vodu što onemogućava da dobijete fino ispečene gljive, već budu više sluzave i mekane. Tek kad se zapeku sa svih strana i dobijete onu finu zapečenu boju, posolite ih. Taj savjet vrijedi i za druga jela u kojima koristite gljive. Ako dosad nikad niste ovako radili, isprobajte i čvrsto vjerujem da ćete biti ugodno iznenađeni.
Grašak i tikvice sukladno koraku u pripremi dodajete na kraju, a kako će se to punjenje još dodatno peći unutar tijesta dobrih 40-ak minuta, šteta je unaprijed ih previše termički obrađivati jer ćete tada izgubiti njihov okus i teksturu. Tikvice će se tijekom pečenja doslovno rastopiti, a grašak smežurati, a to bi zaista bila šteta.
Punjenje tijesta
- Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na površinu koju ste lagano posipali brašno. Dobro ga izmijesite i podijelite na tri jednake loptice. Od svake napravite oblik duguljastog valjka. Debljina neka bude promjera otprilike 5 – 6 cm. Izvaljajte ih tako da su ravnomjerno plosnati do nekih 10 cm.
- Punjenje također raspodijelite na tri jednaka dijela.
- Na sredinu svakog tijesta stavite punjenje. Pritom vodite računa da sa svake strane ima dovoljno tijesta da ih možete zatvoriti i ponovno dobiti duguljasti valjkasti oblik.
- Kada ste napunili sve tri, ispletite ih u pletenicu te spojite vrh i kraj pletenice u loptasti oblik.
- Prebacite na papir za pečenje, pokrijte lagano prozirnom folijom i ostavite na toplom barem 30-ak minuta da malo naraste.
- Zatim premažite mješavinom aquafabe i rižinog sirupa te posipajte sezamovim sjemenkama.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C okvirno 45 minuta. Provjerite je li dobro pečeno ubadanjem drvenog štapića u dijelove gdje ima više tijesta. Po potrebi korigirajte temperaturu pečenja – smanjite ako vidite da treba još da se ispeče, a ako je za to vrijeme dobilo već zapečenu boju, prekrijte aluminijskom folijom da ne izgori.
Za premaz možete koristiti i neku vama dragu varijantu. Meni se aquafaba uvijek pokaže idealnom jer površinu učini glađom i sjajnijom, a posip se jako lijepo zalijepi.
Pletenicu možete peći bez da je spojite u loptasti oblik. Također, možete odabrati i neki drugi oblik ili ih čak prebaciti u uski duguljasti kalup za kruh. Dodatne ideje potražite na internetu upisujući u tražilicu “braided bread” ili čak i “challah“. Vodite računa o tome da sukladno obliku vrijeme pečenja može, ali i ne mora biti drukčije.
Ako volite miris ružmarina, kada je tijesto pečeno, možete po njemu nakidati svježi ružmarin koji će pod utjecajem topline tijesta po površini lagano ostaviti svoj miris.
Tijesto je izrazito ukusno i bez ikakvog punjenja, dugo ostane mekano, a po želji ga možete puniti i s drugim punjenjima. Pazite samo da punjenja nisu previše tekuća jer postoji opasnost da tijesto iznutra ostane nepečeno. Primjer drugog punjenja donosim u nastavku.
Tijesto punjeno rukolom (rikola), sušenim rajčicama, kaparima i čili pastom
Recept za tijesto je isti kao u prethodnom receptu, a količina tijesta korištena u ovom primjeru je 1/4 od ukupne mase tijesta.
Sastojci za nadjev:
- 1 šaka rukole
- pola jušne žlice čili paste
- 3 suhe rajčice
- nekoliko slanih kapara.
Sastojci za premaz i posip:
- pola jušne žlice aquafabe
- 1 – 2 kapi rižinog sirupa
- 1 jušna žlica pinjola
- crvena sol ili neka po izboru.
Punjenje nadjeva
- Tijesto izvaljajte u pravokutni oblik debljine pet milimetara. Premažite čili pastom i preklopite sa svih strana da zatvorite sve stranice.
- Opet izvaljajte u pravokutni oblik (ne brinite ako malo iscuri), posložite rukolu i sušene rajčice koje ste prije ugrubo isjeckali, dodajte kapare i zamotajte u duguljasti valjkasti oblik.
- Složite u oblik pužića te ostavite lagano pokriveno da se diže 30-ak minuta.
- Zatim premažite i posipajte pinjolima i prstohvatom soli. Pecite na 180 °C 30-ak minuta ili dulje po potrebi.
Tijesto punjeno zelenim pestom i tofuom s jogurtom
Kao što je rečeno u uvodu, treći je recept za dizano punjeno tijesto potpuno drugačiji.
Sastojci za tijesto:
- 250 g pšeničnog glatkog brašna + 50 g za valjanje
- 50 g kukuruznog brašna
- 5 g instant kvasca
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica rižinog sirupa ili šećera
- 150 ml mlake vode.
Sastojci za premaz i posip:
- 1 jušna žlica aquafabe
- 1 čajna žličica rižinog sirupa
- 2 jušne žlice sjeckanih oraha.
Priprema tijesta
- Pomiješajte oba brašna, sol i instant kvasac.
- Dodajte vodu s rižinim sirupom te umijesite glatko tijesto. Potrebno je dobro izraditi tijesto, da se gluten razvije. Mijesite barem 20-ak minuta.
- Formirajte loptu i pokriveno ostavite da udvostruči volumen.
Vrijeme dizanja će kao kod svakog dizanog tijesta varirati ovisno o temperaturi zraka. No, nekakav prosjek je oko sat vremena, iako se meni znalo dogoditi da se udvostruči i kroz 20-ak minuta.
Sastojci za nadjev:
- 180 g čvrstog tofua
- 30 g veganskog maslaca ili margarina
- 3 jušne žlice veganskog jogurta
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca
- sol
- začini po želji
- 100 g zelenog pesta (u ovom receptu je korišten pesto čiju pripremu možete vidjeti ovdje, samo prilagodite količine; slobodni ste koristiti i bilo koji drugi zeleni pesto koji bi sukladno vašem ukusu išao uz tofu/jogurt kremu).
Punjenje tijesta
- Kad se tijesto udvostručilo volumenom, prebacite ga na površinu koju ste lagano posipali brašnom. Izvaljajte u kvadratni oblik debljine pet milimetara.
- Premažite ga veganskim maslacem ili margarinom, preklopite i opet prijeđite valjkom, dok ne dobijete pravokutnik debljine pet milimetara.
- Premažite ga pestom, a zatim mješavinom tofua i jogurta koju ste začinili prehrambenim kvascem i drugim začinima po želji. U ovom koraku tofu kremu ne razmazujete do rubova, već samo po sredini, ostavite oko 10 cm sa svake strane prazno, tj. da se vidi samo premaz zelenog pesta.
- Prebacite rubove kraćih stranica pravokutnika prema unutra pa zarolajte tijesto u debelu štrucu. Vodite računa da joj duljina bude duljine kalupa koji koristite. U receptu je korišten kalup duljine 21 cm.
- Ostavite pokriveno da se diže 30-ak minuta.
- Premažite i posipajte sjeckanim orasima, a po želji špatulom utisnite proreze. Kao da želite odrezati krišku kruha, utisnite do dna. Tako ćete nakon pečenja imati već formirane kriške, koje samo lagano otkinete, a punjenje će lijepo ostati unutra.
- Pecite na 180 °C 30 – 40 minuta.
Vodite računa o tome da je pesto sam po sebi već dosta intenzivan pa nije potrebno “divljati” sa začinima u tofu kremi.
U slast!
Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja