Proljetna pizza s pestom od blitve: Imamo recept u koji ćete se zaljubiti, a neće pasti teško na želudac
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Jednom je moja prijateljica Nuša pripremila predivan tart na lisnatom tijestu čije su glavne zvijezde bile šparoge, grašak i menta. Slatkoća graška se super nadovezuje na laganu gorčinu šparoga pa, osim što je jako fino, i predivno izgleda. Za taj ju je tart inspirirao recept veganske blogerice Niki (Rebel Recipes) koja je podlogu za isti umijesila od drugih sastojaka. Nuša je sebi prilagodila i kremu na način da je izblendala malo tofua, boba, graška, slanutka, tahinija, maslinovog ulja, limunovog soka, prehrambenog kvasca i svježe mente uz dodatak soli i papra te pokoju šparogu.
Navodim vam sve to da dobijete bolju predodžbu koje sve divne kombinacije možete napraviti s tim sastojcima. Mene je to sve inspiriralo da grašak i šparoge stavim na pizzu, a za podlogu nisam koristila umak od rajčica, već pesto od blitve, oraha, češnjaka, peršina i maslinovog ulja.
Tko zna u kojem smjeru će vas odvesti. Možda ih ukomponirate u rižoto, kao dodatak salatama od tjestenine ili kao fini namaz za bruskete.
Pesto s kojim možete svašta
No, vratimo se na pizzu, točnije na pesto od blitve. Želim da se zaljubite u njega ili mu barem date priliku. Od navedenih sastojaka dobit ćete skoro pola kilograma pesta.
Za ove sam tri pizze koristila tri jušne žlice dobivenog pesta, što iznosi oko 70 g. No, osim za pizzu, taj pesto možete koristiti i kao namaz, kao umak za tjestenine ili njoke, ali i kao dodatak raznim varivima, juhama i umacima.
Možete ga čuvati nekoliko dana u zatvorenoj posudici u hladnjaku, ali pazite da po površini uvijek bude maslinovog ulja da se ne bi pokvario. Ja ga čuvam tako da ga razvučem u tankom sloju, otprilike pet milimetara, stavim u vrećicu i tako zaledim.
Ako vas i dalje nisam uvjerila da ga napravite u ovoj količini, prilagodite sebi.
Proljetna pizza s pestom od blitve – recept
Tijesto sam, kao i inače, radila po receptu napuljskog majstora, a o kojem sam već pisala u receptu za još jednu divnu pizzu – pizzu s artičokama i ponešto drugačijim pestom. U nastavku donosim sastojke za pesto i korake za pripremu istog, ali i nadjevanje pizze.
Sastojci:
- 300 g blitve
- 70 g oraha
- 30 g češnjaka
- 5 g svježeg peršina
- 60 ml maslinovog ulja
- 5 g soli.
Priprema
- Blitvu očistite od debljeg dijela stabljike, operite i nasjeckajte na sitnije.
- Dodajte preostale sastojke i sve zajedno izblendajte u procesoru za hranu ili blenderu. Možete to i ručno u mužaru za pesto, ali će izrada trajati puno dulje. Nemojte da vas ohrabri moja fotografija, pesto je u mužaru zato što mi je tako bilo ljepše za fotografiju.
- Pesto namažite na tijesto (kao što možete vidjeti u videu gore), naribajte jako malo veganskog sira, posložite pitome šparoge, koje, baš kao ni tikvice ili grašak, prethodno nije potrebno termički obrađivati. Stavite i pokoju crnu maslinu.
- Nakon što se pizza ispeče, dodajte svježe začine – bosiljak, timijan i origano. Za dodatni proljetni ugođaj poslužilo je jestivo cvijeće.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja