Cimet i jogurt – dobrobiti i recept

jogurt_cimet

Cimet je poseban i vrijedan začin koji nalazimo u mnogim slasticama i egzotičnim jelima, a jogurt je ukusna i hranjiva namirnica koja se uobičajeno jede svaki dan diljem svijeta. U kombinaciji cimet i jogurt mogu činiti savršen lagani obrok odnosno posebni napitak.

Više o ljekovitostima cimeta i jogurta te pripremi ovog napitka pročitajte u nastavku. 

Cimet – zdravstvene dobrobiti

Cimet je jedan od najstarijih začina koji se koristi u ljekovite svrhe, pa tako podatke o njegovom djelovanju nalazimo već u najstarijim indijskim svetim knjigama, Starom zavjetu, te egipatskim, rimskim i grčkim spisima.

Spravlja se od unutarnjeg dijela kore drva Cinammonum i postoje dvije vrste:

 • kasija ili kineski cimet – uobičajena vrsta koja se nalazi na tržištu,
 • cejlonski cimet – na tržištu je rjeđi te ima lakši i manje gorak okus. 

Zbog visokih razina antioksidansa i fenola, cimet je učinkovit u borbi protiv upalnih procesa u tijelu, te se preporuča svim osobama u sezonama prehlada i gripa kao mjera prevencije.

U cimetu se, između ostalih, nalazi i aromatski spoj kumarin koji djeluje pozitivno na zdravlje tako da:

 • trenutno regulira nivo šećera u krvi,
 • smanjuje apetit i ubrzava metabolizam,
 • povećava cirkulaciju krvi.
cimet

Foto: Photospin

Njegovo antibakterijsko i antimikotičko djelovanje uspostavlja prirodnu ravnotežu crijevne flore zbog čega potpomaže zdravlju probavnog sustava, a koristi se i u uklanjanju lošeg zadaha.

Jogurt – zdravstvene dobrobiti

Iako postoji mnogo vrsta jogurta, u pravilu je svaki bogat:

 • kalcijem,
 • fosforom,
 • cinkom,
 • B vitaminima,
 • bakterijama mliječne kiseline.

Bakterije mliječne kiseline se u pravilu smatraju probiotičkim mikroorganizmima koji pružaju mnoge dobrobiti za zdravlje, poput:

 • poboljšavanja probave,
 • sprječavanja nastanjivanja patogenih (“loših”) mikroorganizama u crijevima,
 • sinteza nekih vitamina, poput vitamina K.
domaci-jogurt

Foto: Photospin

Također, prosječan jogurt sadrži 12 grama proteina na 200 grama proizvoda, a prosječan grčki jogurt ima 22 grama proteina na 200 grama. 

Također, istraživanje iz 2013. godine, objavljeno u časopisu Appetite, je pokazalo da grčki jogurt može pružiti duži osjećaj sitosti i regulirati apetit bolje od običnog jogurta. Ako ne volite grčki jogurt, izaberite običan jogurt bez dodanih šećera. 

Budući da se fermentacijom laktoza iz mlijeka velikim dijelom razgrađuje, jogurt mogu koristiti i osobe koje ne podnose dobro veće koncentracije laktoze, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline.

Cimet i jogurt – recept

Formula za ovaj ljekoviti napitak je vrlo jednostavna – u šalicu (1 dl) jogurta potrebno je umiješati 1 čajnu žličicu cimeta. Taj se pripravak pije svakog jutra prije doručka te navečer kao zadnji obrok.

cimet_i_jogurt

Foto: Photospin

Idealno bi bilo uz cimet i jogurt tijekom doručka uvrstiti i svježe voće, te obavezno tijekom dana paziti na dostatan unos tekućine, odnosno piti dovoljno vode te izbjegavati zaslađene sokove i slatkiše.

Cimet – nuspojave

S obzirom na to da kvalitetni cimet obiluje kumarinom, izrazito snažnim sastojkom koji može oštetiti jetru, nikako se ne smije konzumirati u velikim količinama.

Dvije čajne žličice su dovoljne za povoljan učinak cimeta na tijelo, a ne mogu naškoditi organizmu – sve više od toga može biti štetno.

Također, cimet sadrži molekulu cinamaldehid, koja u većim koncentracijama može izazvati alergijske reakcije. Također, ta molekula može izazvati probleme s disanjem kad se konzumira u većim koncentracijama.

Također, napitak od cimeta i jogurta nije čaroban i neće preko noći izbrisati kilograme. To je dobar dodatak već zdravoj i uravnoteženoj prehrani, koju se konzumira uz redovnu tjelovježbu. 

Članak uređen:

Izvori:

 1. Newman, T., Collier, J. (2018) Cinnamon may help battle infections. Medical News Today.
 2. Elliott, B. (2017) 7 Impressive Health Benefits of Yogurt. Healthline.
 3. Douglas, S.M., Ortinau, L.C., Hoertel, H.A., Leidy, H.J. (2013) Low, moderate, or high protein yogurt snacks on appetite control and subsequent eating in healthy women. Appetite. 60(1):117-122. 

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cimet i jogurt, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Cimet i jogurt – dobrobiti i recept

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Pijem jogurt s kafenom kasikom cimeta svako jutro, pa me interesuje koliko vemena treba to piti i da li treba vrsiti prekide-nekoliko dana ili mesecno?