Cimet i jogurt – recept koji podržava dijetu

Cimet i jogurt

Cimet je poseban i vrijedan začin koji nalazimo u mnogim slasticama i egzotičnim jelima, a jogurt je ukusna i hranjiva namirnica koja se uobičajeno jede svaki dan diljem svijeta. U kombinaciji cimet i jogurt mogu činiti savršen lagani obrok, odnosno posebni napitak.

Više o ljekovitostima cimeta i jogurta te pripremi ovog napitka pročitajte u nastavku. 

Cimet – zdravstvene dobrobiti

Cimet je jedan od najstarijih začina koji se koristi u ljekovite svrhe, pa tako podatke o njegovom djelovanju nalazimo već u najstarijim indijskim svetim knjigama, Starom zavjetu, te egipatskim, rimskim i grčkim spisima.

Spravlja se od unutarnjeg dijela kore drva Cinammonum i postoje dvije vrste:

 • kasija ili kineski cimet – uobičajena vrsta koja se nalazi na tržištu
 • cejlonski cimet – na tržištu je rjeđi te ima lakši i manje gorak okus. 

Zbog visokih razina antioksidansa i fenola, cimet je učinkovit u borbi protiv upalnih procesa u tijelu, te se preporuča svim osobama u sezonama prehlada i gripa kao mjera prevencije.

Cimet - zdravstvene dobrobiti
FOTO: Shutterstock

cimetu se, između ostalih, nalazi i aromatski spoj kumarin koji djeluje pozitivno na zdravlje tako da:

 • trenutno regulira nivo šećera u krvi
 • smanjuje apetit i ubrzava metabolizam
 • povećava cirkulaciju krvi.

Njegovo antibakterijsko i antimikotičko djelovanje uspostavlja prirodnu ravnotežu crijevne flore zbog čega pomaže zdravlje probavnog sustava, a koristi se i u uklanjanju lošeg zadaha.

Pročitajte članak “Cimet kao lijek – uporaba i ljekovita svojstva“.

Jogurt – zdravstvene dobrobiti

Iako postoji mnogo vrsta jogurta, u pravilu je svaki bogat:

Jogurt - zdravstvene dobrobiti
FOTO: Shutterstock

Bakterije mliječne kiseline se u pravilu smatraju probiotičkim mikroorganizmima koji pružaju mnoge dobrobiti za zdravlje, poput:

 • poboljšavanja probave
 • sprječavanja nastanjivanja patogenih (“loših”) mikroorganizama u crijevima
 • sinteze nekih vitamina, poput vitamina K.

Također, prosječan jogurt sadrži 12 grama proteina na 200 grama proizvoda, a prosječan grčki jogurt ima 22 grama proteina na 200 grama. 

Također, istraživanje iz 2013. godine, objavljeno u časopisu Appetite, je pokazalo da grčki jogurt može pružiti duži osjećaj sitosti i regulirati apetit bolje od običnog jogurta. Ako ne volite grčki jogurt, izaberite običan jogurt bez dodanih šećera. 

Budući da se fermentacijom laktoza iz mlijeka velikim dijelom razgrađuje, jogurt mogu koristiti i osobe koje ne podnose dobro veće koncentracije laktoze, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline.

Pročitajte članke:

Cimet i jogurt - recept
FOTO: Shutterstock

Cimet i jogurt – recept

Formula za ovaj ljekoviti napitak je vrlo jednostavna – u šalicu (1 dl) jogurta potrebno je umiješati jednu čajnu žličicu cimeta. Taj se pripravak pije svako jutro prije doručka te navečer kao zadnji obrok.

Idealno bi bilo uz cimet i jogurt tijekom doručka uvrstiti i svježe voće, te obavezno tijekom dana paziti na dostatan unos tekućine, odnosno piti dovoljno vode te izbjegavati zaslađene sokove i slatkiše.

Cimet – nuspojave

S obzirom na to da kvalitetni cimet obiluje kumarinom, izrazito snažnim sastojkom koji može oštetiti jetru, nikako se ne smije konzumirati u velikim količinama.

Dvije čajne žličice su dovoljne za povoljan učinak cimeta na tijelo, a ne mogu naškoditi organizmu – sve više od toga može biti štetno.

Također, cimet sadrži molekulu cinamaldehid, koja u većim koncentracijama može izazvati alergijske reakcije. Također, ta molekula može izazvati probleme s disanjem kad se konzumira u većim koncentracijama.

Jogurt i cimet za mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Jogurt i cimet za mršavljenje

Također, napitak od cimeta i jogurta nije čaroban i neće preko noći izbrisati kilograme. To je dobar dodatak već zdravoj i uravnoteženoj prehrani, koju se konzumira uz redovnu tjelovježbu. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Newman, T. i Collier, J. (2018). Cinnamon may help battle infections. Medical News Today.
 2. Elliott, B. (2017). 7 Impressive Health Benefits of Yogurt. Healthline.
 3. Douglas, S. M. i sur. (2013). Low, moderate, or high protein yogurt snacks on appetite control and subsequent eating in healthy women. Appetite, 60(1): 117-122. 

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cimet i jogurt, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu