Paučinaste vene: Samo estetski problem ili rizik za zdravlje? Otkrivamo što ih uzrokuje i kako ih se možete riješiti

Paučinaste vene

Paučinaste vene su proširene krvne vene vidljive ispod površine kože, a najčešće su plave, crvene ili ljubičaste boje. Razlikuju se od uobičajenih proširenih vena po tome što ih ne možemo opipati ispod kože.

Sve o uzrocima i načinu liječenja ovakvih vena pročitajte u nastavku. 

Paučinaste vene su uz varikozne (proširene) vene vrlo česta pojava u današnjoj populaciji
FOTO: Shutterstock

Paučinaste vene – vrlo česta pojava

Paučinaste vene su uz varikozne (proširene) vene vrlo česta pojava u današnjoj populaciji te ih je jednostavno prepoznati. To su proširene krvne žile koje vidimo ispod površine kože, no ne možemo ih opipati poput varikoznih vena. Stoga se na njihovo liječenje odlučujemo najčešće iz estetskih razloga. Ipak, kod nekih osoba one mogu uzrokovati bol i nelagodu.

Ove vene ne predstavljaju osobit rizik za naše zdravlje, ali su mnogima neprivlačne i razlog zašto ne pokazuju noge tijekom toplijih mjeseci.

Ako je koža izrazito tanka iznad paučinastih vena (koje izgledaju poput paukove mreže), čak i mala povreda može izazvati krvarenje (npr. nakon brijanja).

Paučinaste vene su također mnogo manjeg promjera od varikoznih vena, a primjećujemo ih većinom nakon 30-e godine života. 

manjak kretanja i sjedilački način života (uredski poslovi) čine nas izuzetno podložnima razvoju proširenih vena
FOTO: Shutterstock

Zašto i kako nastaju paučinaste vene?

Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na stvaranje i nastanak paučinastih vena. Prvi od njih je genetska predispozicija, koja većinom garantira nastanak proširenih vena ako su ih naši roditelji imali.

Sljedeći čimbenik koji često zapostavljamo je upravo kretanje, a manjak kretanja i sjedilački način života (uredski poslovi) čine nas izuzetno podložnima razvoju proširenih vena.

Općenito se misli da su posljedica hormonskih čimbenika na što upućuje i činjenica da se one najviše javljaju u žena.

Osim manjka kretanja, paučinaste vene mogu nastati tijekom trudnoće, kada se javlja većina poteškoća u zdravlju nogu i stopala zbog pritiska na donje ekstremitete.

Proširene vene se mogu javiti i uslijed prekomjerne težine koja također kontinuirano vrši pritisak na noge.

Još neki od čimbenika su:

Paučinaste vene tako se počinju razvijati u 30-im i 40-im godinama života, dok s vremenom postaju sve uočljivije ispod površine kože.

Kod normalnih vena donjih ekstremiteta zalisci sprječavaju spuštanje krvi natrag niz noge zbog sile teže. Kada oni prestanu ispravno funkcionirati, krv se nakuplja i širi krvnim venama pa one postupno slabe. Kao rezultat, one koje su tik ispod kože pomodre i “ispucaju”.

paučinaste vene mogu uzrokovati bolove zbog pritiska ili svrbež kože ispod koje se nalaze
FOTO: Shutterstock

Karakteristike paučinastih vena

Naziv su dobile upravo zbog svoje sličnosti s paukovom mrežom te se mogu javiti na raznim dijelovima tijela, a najčešće na nogama (na stražnjoj strani listova i s unutarnje strane nogu) i na licu.

Uz karakterističan izgled, paučinaste vene mogu uzrokovati bolove zbog pritiska ili svrbež kože ispod koje se nalaze.

Umorne noge, odnosno težak osjećaj u nogama, već tijekom sredine dana također može ukazivati na problem paučinastih vena.

Iako one ne uzrokuju pretjerane zdravstvene probleme, njihovo proširivanje ipak smanjuje izdržljivost te čini dugotrajno stajanje izuzetno nelagodnim. Moguća je i pojava otečenih gležnjeva te grčeva u mišićima nogu tijekom spavanja ili mirovanja.

Mnogi smatraju da se paučinaste vene najčešće javljaju uslijed dugotrajnog izlaganja suncu i visokim/niskim temperaturama koje su stvarale pritisak na organizam i vene.

Kako ukloniti paučinaste vene
FOTO: Shutterstock

Kako ukloniti paučinaste vene?

Proširene vene su problem s kojima se sve više ljudi mora nositi, a najbolji savjet za prevenciju je prije svega kretanje. Preporučljivo je barem 30 minuta šetnje tijekom dana kako bismo se razgibali i protegli noge, dok će nam kretanje svakako pomoći i pri održavanju stalne kilaže te spriječiti prekomjernu težinu. 

Nastojte što manje stajati, a kad god imate mogućnost – podignite noge na višu klupicu.

Druga važna činjenica za prevenciju proširenih vena je obuća, posebice kod osoba s ravnim stopalima. Obuća će pomoći ublažiti pritisak tijekom dugotrajnog stajanja i smanjiti pojavu umornih nogu u kasnijim godinama života.

Ako je došlo do proširenih vena, savjetujte se s liječnikom oko nošenja elastično-kompresivnih čarapa za proširene vene (sa stupnjem kompresije) ili preventivnih.

Preventivne čarape vrše pritisak na nogu i tako smanjuju promjer proširenih vena. Kao rezultat, povećavaju brzinu protoka krvi – tako se smanjuje venski pritisak, zbog čega se više krvi vraća u srce, a manje zadržava u nogama.

Paučinaste vene - lijek
FOTO: Shutterstock

Paučinaste vene – lijek

Paučinaste vene ne zahtijevaju osobitu liječničku pozornost, dok se mnogi na liječenje odlučuju iz estetskih razloga. Varikozne (proširene) vene se ne mogu izliječiti, ali se liječenjem olakšavaju simptomi, poboljšava izgled i sprječavaju komplikacije.

Kada je riječ o liječenju paučinastih vena, postoji nekoliko opcija:

  • laserski tretman – laser djeluje na proširene vene i smanjuje ih, a sam tretman uzrokuje manju bol i zahtjeva kratak oporavak; laserski tretman preporučuje se provoditi u provjerenim klinikama čija cijena se većinom kreće od 80 eura po tretmanu
  • operativni zahvat – proširene vene mogu se ukloniti, no ovaj postupak može biti vrlo bolan i zahtijevati dulji oporavak; riječ je o kirurškom zahvatu koji se obavlja u općoj ili lokalnoj anesteziji; proširene vene se uklanjaju kroz nekoliko manjih incizija (rezova) na koži; cijene operativnih zahvata dostupne su na upit u poliklinikama ili bolnicama u kojima bi se provodili te mogu varirati ovisno o potrebama i području koje se operira, a kreću se od 670 eura nadalje
  • skleroterapija – u proširene žile se ubrizgava sklerozirajuće sredstvo koje uzrokuje kontroliranu upalu, a rezultat je nestanak vena ili kapilara u potpunosti; cijena sklerozacije kreće se oko 270 eura po nozi, no može ovisiti od klinike do klinike
  • UGFS – ultrazvukom navođen zahvat na venama nešto je noviji zahvat čija se cijena kreće od 400 eura nadalje.

Ako paukolike vene izazivaju bolove, osjećaj pečenja ili su estetski teško prihvatljive, mogu se također liječiti injekcionom terapijom. U injekcionoj terapiji (koja je zamjena za kiruršku) vene se začepljuju tako da kroz njih nema više protoka krvi. U venu se daje injekcija otopine koja oštećuje venu i uzrokuje trombozu.

Paučinaste vene - krema
FOTO: Shutterstock

Paučinaste vene – krema

Najpristupačnije liječenje je s kremama koje će smanjiti vidljivost vena i ublažiti eventualne bolove, svrbež i osjećaj umornih nogu. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu