Stručno odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Kapilare na nogama: Jesu li simptom ozbiljnog zdravstvenog problema ili samo estetski problem? Evo zašto nastaju i kako se uklanjaju

Kapilare na nogama

Proširene kapilare na nogama često se mogu vidjeti na osobama svih dobnih skupina iz različitih razloga. One nisu nešto čega se treba sramiti ili bojati, no postoje načini za uklanjanje kapilara na nogama iz estetskih razloga.

Popucale kapilare na nogama nisu zapravo puknute, već samo proširene i vidljive na površini kože. U većini slučajeva nisu simptom nekog ozbiljnog medicinskog stanja. U nastavku pročitajte više o tome zašto se kapilare šire i kako ih ukloniti.

Popucale kapilare na nogama
FOTO: Shutterstock

Kapilare na nogama – uzroci širenja

Proširene ili ispucale kapilare na nogama ne upućuju nužno na neki zdravstveni problem. Ipak, one predstavljaju najblaži stupanj venske bolesti nogu. U teže bolesti vena, posebice ekstremiteta nogu, spadaju površinska upala vena (tromboflebitis) i duboka venska tromboza (DVT).

Opasne su zbog mogućih komplikacija koje mogu nastati nakon otkinuća tromba koji začepi neku od arterija u krvožilnom sustavu.

Neki od najčešćih razloga širenja kapilara su sljedeći:

 • pubertet ili menopauza – tijekom puberteta, menopauze i trudnoće dolazi do hormonalnih promjena koje dovode do raznih promjena u tijelu; jedna od tih promjena mogu biti proširene kapilare na nogama
 • trudnoća – pucanje kapilara u trudnoći nije rijetka pojava; osim hormonalnih promjena, tijekom trudnoće dolazi do povećanog protoka krvi, što posljedično izaziva pucanje tankog zida kapilara
 • pretilost – pretilim osobama koža je rastegnuta, što uzrokuje lakše pucanje već osjetljivih kapilara
 • udarac – udarac u nogu može uzrokovati modricu, ali i puknutu kapilaru.
 • ženski spol – rizik za pojavu proširenih kapilara na nogama veći je kod žena
 • dugotrajno stajanje ili sjedenje – venska pumpa mora jače raditi pri položajima stajanja ili sjedenja nakon nekoliko sati
 • godine – s godinama kapilare postaju osjetljivije i vidljivije; koža gubi elasticitet i postaje tanja, što također doprinosi većoj vidljivosti kapilara
 • genetika – neki ljudi imaju genetsku predispoziciju za lakše pucanje kapilara.
Uklanjanje kapilara na nogama
FOTO: Shutterstock

Uklanjanje kapilara na nogama

Problem proširenih i puknutih kapilara rješava se iz estetskih razloga. Nošenje kompresivnih čarapa stvara pritisak na područje nogu, a koji pomaže u boljem protoku krvi i smanjuje stvaranje daljnjih proširenih kapilara.

Uklanjanje kapilara na nogama moguće je i pomoću različitih terapija kao što je laserska terapija. Tijekom ove terapije snop svjetla se usmjerava na kapilare kako bi ih smanjio ili uništio. Krv puknute kapilare upija svjetlost te se time uništava kapilara bez oštećivanja kože.

Još jedna od mogućih terapija za uklanjanje kapilara je sklerozacija. Prilikom ove procedure posebna kemijska supstanca ubrizgava se direktno u kapilaru, čime se ona zatvara i nestaje tijekom 3 – 6 tjedana.

Uklanjanje kapilara također je moguće pomoću topičkih lijekova kao što su određene kreme i gelovi. Moguće je i uzimanje oralnih lijekova za jačanje kapilara i prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka.

Krema za kapilare na nogama

Neki smatraju da je najbolja krema za ispucale kapilare na nogama tretinoin koji se izdaje na recept. Tretinoin smanjuje vidljivost kapilara jer pomaže izgradnji kolagena.

Ako tražite neku prirodnu alternativu, smatra se da ulje sjemenki grožđa s vremenom pomaže smanjenju kapilara, dok drugi za smanjenje vidljivosti koriste kreme s vitaminom E i vitaminom C. Korisnima se pokazuju i gelovi s aloe verom.

Lasersko uklanjanje kapilara na nogama
FOTO: Shutterstock

Lasersko uklanjanje kapilara na nogama – cijena

Cijena laserskog uklanjanja kapilara ovisi o količini potrebnih tretmana. Broj potrebnih tretmana je individualan, no u prosjeku se kreće 1 – 3 tretmana. Preporučeni razmak između tretmana je 3 – 12 mjeseci.

Cijena laserskog tretmana smanjivanja kapilara na nogama također ovisi i o poliklinici:

 • Poliklinika Bagatin – 80 – 270 eura
 • Poliklinika Maletić – 70 – 340 eura
 • Poliklinika Sinteza – 140 – 400 eura
 • Poliklinika Poliderma – 140 – 1070 eura.

Sklerozacija kapilara – cijena

Ovaj tretman uklanjanja kapilara s nogu moguć je pomoću pjene ili tekućim sklerozansom, a potrebno je u prosjeku 3 – 4 tretmana. Cijene također ovise o poliklinici, potrebnim tretmanima i metodi:

 • Poliklinika Sinteza – sklerozacija pjenom košta 500 – 770 eura, dok cijena sklerozacije kapilara tekućim sklerozansom iznosi 240 – 505 eura
 • Poliklinika Lege Artis – sklerozacija pjenom košta 55 – 870 eura.
Prevencija puknutih kapilara
FOTO: Shutterstock

Prevencija puknutih kapilara

Ako puknute kapilare i proširene vene nisu dio vaših problema, poradite na prevenciji za budućnost. Najbolji način prevencije puknutih kapilara na nogama je vježbanjem. Vježbe kao što je trčanje jačaju noge i potiču cirkulaciju.

Također je važno obratiti pozornost na druge zdrave navike. Jedenje dovoljno voća i povrća može pomoći preveniranju puknutih kapilara. Voće i povrće sadrži, između ostalog, vitamine C i K koji pomažu održavanju elasticiteta kože i kapilara. Pretilim osobama se preporučuje smanjenje tjelesne težine za prevenciju pucanja kapilara.  

Također je važno poboljšati cirkulaciju u tijelu. Savjet je stručnjaka da se barem svakih sat vremena ustanete i prošećete pet minuta ako radite na radnom mjestu gdje većinom sjedite.

Također, prilikom sjedenja i ležanja pokušajte imati noge na uzdignutoj razini, poput jastuka ili malog stolića. Takav položaj nogu sprječava skupljanje krvi u nogama.

Neke od namirnica koje pomažu održavanju dobre cirkulacije su tamna čokolada, sjemenke suncokreta, češnjak, ginko biloba, lubenica, avokado itd.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Cadman, B. (2022). Treatment and prevention of spider veins. Medical News Today.
 2. Ivan Damjanov i sur. (2014). Patologija. Medicinska naklada: Zagreb.

Ocijenite članak

3.69 / 5   26

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu