Kirurško uklanjanje madeža – kada je potrebno i kako se izvodi?

uklanjanje-madeza

Madež je mrlja na našoj koži koja se može pojaviti u različitim bojama, oblicima i veličinama. Dok su neki madeži mali i neprimjetni, drugi su upadljivi. Madeži na licu su nekada značili ljepotu, a danas ih mnogi žele ukloniti upravo iz estetskih razloga. No nekada u pitanju nije samo moda; određene vrste madeža mogu postati zdravstveni rizik.

Iako se neke vrste madeža mogu ukloniti ili izblijediti na prirodan način (limun i maslinovo ulje), najprovjereniji način uklanjanja madeža je ipak onaj kirurški. Naizgled jednostavni zahvati estetske kirurgije postaju sve popularniji, ali pojedinac koji se odlučuje na uklanjanje madeža trebao bi znati nekoliko važnih stvari:

  • što liječnik, odnosno postupak može i što ne može učiniti za njih,
  • koji su rizici i posljedice te
  • cijenu.

Također, imajte na umu, estetska kirurgija je upravo to – kirurški postupak čiji se rezultati ne mogu jednostavno izbrisati. Prije svega, važno je da upoznate madež koji planirate ukloniti ili koji smatrate opasnim za vaše zdravlje.

Koje su vrste madeža?

marilyn-monroe

Pigmentacijski tip madeža (kongenitalni nevus ili madež; pjege boje bijele kave ili café au lait pjege; mongolske mrlje ili fleke)

Madež je naziv za nevus, odnosno mjesto na kojem je koža različito pigmentirana. Dok većina madeža ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje, neki veliki nevusi mogu imati kancerogene učinke tijekom života. Posebno su opasni nevusi ili madeži koji se radikalno mijenjaju.

Pjege boje bijele kave nastaju zbog previše pigmenata u koži. One ne nestaju, ali ni ne zahtijevaju liječenje. Mongolske mrlje su ravne plavo-sive fleke koje se obično pojavljuju kod djece. One obično nestaju kada djeca narastu, najčešće do školske dobi.

Znamenje od rođenja, “poljubac anđela” ili “rodin ugriz”

Riječ je o vrlo tankim, svijetlo-ružičastim i ravnim diskoloracijama koje se obično pojavljuju kod beba na vratu ili licu. Vrlo često izblijede u prvoj godini života, ali kod nekih potraju i do treće ili četvrte godine. Ako su nekome vidljive i kasnije, to je svakako u puno blažem obliku i najčešće na vratu.

kapilarne-malformacije-port-wine-stains

Krvožilne ili vaskularne anomalije (kapilarne, venske, limfatičke i arteriovenske malformacije; tumori)

Vaskularne malformacije su uzrokovane neuobičajenim razvojem krvnih žila te su gotovo uvijek prisutne od rođenja. Kapilarne malformacije (port-wine stains) vrlo česta vrsta madeža, a mogu se naći bilo gdje na tijelu. Pri rođenju mogu imati ružičasto-crvenu boju, a kasnije mogu potamniti. One ne blijede i ne nestaju.

Probleme izazivaju ako se nalaze u blizini oka, jer ih se može povezati s određenim problemima oka, a zatim i mozga.

Vaskularni tumori ili hemangiomi su oštećenja tkiva koja se javljaju kod dojenčadi u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Ovo su najčešći tumori kod djece i obično se razvijaju oko glave i vrata. Neki hemangiomi će rasti na unutarnjim organima, kao što su želudac, jetra, crijeva ili bubreg. To se može vidjeti, zbog diskoloracije koja se pojavi na koži.

Neki nestaju u roku od nekoliko mjeseci nakon rođenja, a većina potraje godinama. Oni također ne zahtijevaju liječenje. Ipak, sva djeca sa znatnim hemangiomima trebala bi se redovito pratiti i detaljno pregledavati.

Tko su idealni kandidati za uklanjanje madeža?

Ljudi koji smatraju da njihovi madeže može postati opasni za njihovo zdravlje idealni su kandidati za postupak. Isto vrijedi i za one koji se na postupak odlučuju iz estetskih razloga te u uklanjanju madeža vide način za podizanje samopouzdanja.

Pregled madeža preporučuje se jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom i češće. Uklanjanje madeža može postati nužno nakon što dođe do fizičke povrede madeža. S tim na umu, ipak je važno imati realne ciljeve i očekivanja kada je u pitanju uklanjanje madeža.

Kako se kirurški uklanjaju madeži?

Na dan zahvata nemojte koristiti preparate za tuširanje koji maste kožu, već samo običan sapun ili gel za tuširanje. Koža ne bi trebala biti hidratizirana. Jedan tjedan prije i nakon operacije potrebno je izbjegavati lijekove koji smanjuju gustoću krvi. Dva su načina na koji se kirurški mogu ukloniti madeži:

  • Laserska terapija
  • Operacija

Laseri se koriste za uklanjanje madeža koji su blizu površine kože, kao što su kapilarne malformacije (port-wine stains). Ovaj postupak se može provesti u bilo kojoj dobi. Tijekom procedure lasersko je svjetlo kratkotrajno usmjereno na madež kako bi se on smanjio ili kako bi se zaustavio njegov rast.

Optimalan rezultat postiže se kad se ovaj postupak ponovi nekoliko puta. Laserska terapija može se koristiti i za hemangiom, ali se ne koristi za u slučajevima kada se oni nalaze na unutarnjim organima, odnosno u koži. Za vrijeme laserske terapije pacijenti mogu osjetiti blagu bol ili prolazno, blago peckanje. Osjetljivima na bol može se dati anestetik.

operacija

Kirurška operacija koristi se kada se drugi tretmani ne pomažu. Pritom je važno posavjetovati se s vašim liječnikom ili liječnikom koji treba izvesti operaciju. Hemangiom koji je velik ili se nalazi na unutarnjem organu zahtijeva operaciju pod općom anestezijom. Madež se uklanja u potpunosti. Ako je malen šiva se odmah, a ako je veći, koriste se viškovi kože.

Rizici i posljedice

Kirurško uklanjanje madeže nosi iste rizike kao i drugi kirurški zahvati: krvarenje, infekcija i ožiljci. Poslije skidanja konaca tretirana mjesta se mažu propisanim kremama kako bi se ublažio ožiljak. Ako ostane ožiljak, on se može ukloniti presađivanjem kože. Ako se koristi opća anestezija, moguća je alergijska reakcija na anesteziju.

Nakon laserske terapije obrađena koža postaje tamno ljubičasta. To bi trebalo trajati samo sedam do deset dana te potom nestati u potpunosti. U nekim slučajevima, to potraje i do osam tjedana. Preporučuje se da se pacijenti ne grebu po tretiranom području.

Također, važno je da taj dio kože ne dođe u doticaj sa suncem sve dok ne zacijeli u potpunosti. Ako ga ne mogu izbjeći, bolesnici svakako trebaju koristiti kremu za sunčanje barem šest tjedana nakon postupka. Osim sunca, treba izbjegavati sve što može iritirati kožu, određene vrste tkanina ili sredstava za higijenu.

Cijena

Cijena postupka se u privatnim klinikama kreće od 500 do 1500 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu