Proširene vene – koji tretman izabrati?

Proširene vene

Ponekad je problem povratka venske krvi iz nogu prema srcu takav da izazove stvaranje varikoziteta, odnosno proširenih vena. Dobra vijest je što se mogu ukloniti. U uklanjanju istih Poliklinika Medikol koristi moderne tehnike koje su svakim danom sve učinkovitije.

Najčešće dolaskom toplijih dana, kada zimsku odjeću zamijenimo s ljetnom, naša se pažnja usmjerava prema varikozitetima koji ne predstavljaju samo estetski, nego i zdravstveni problem.

Što dovodi do varikoziteta?

Radi se o oštećenju zalistaka koji su prisutni svakih 2 – 3 cm u tijeku vene. Kada oni normalno funkcioniraju, otvaraju se kako bi propustili krv prema srcu nakon čega se zatvore kako bi spriječili povratak krvi unatrag. Kada dođe do “bijega” krvi unatrag, govorimo o venskoj insuficijenciji.

Nasljeđe igra važnu ulogu. Ukoliko su vaš djed ili baka imali proširene vene, i vi imate veliku šansu da ih dobijete. Dob, prekomjerna tjelesna težina, dugotrajno stajanje, kao i trudnoća su također važni faktori u patofiziologiji kronične venske insuficijencije.

Mr. sc. Gorislav Erceg
Mr. sc. Gorislav Erceg, dr. med., spec. radiologije (Europska diploma iz flebologije), Poliklinika Medikol

Kako izliječiti proširene vene?

Kako bismo ih se riješili, prva etapa je zakazati pregled kod liječnika koji se bavi proširenim venama, prilikom kojeg je neophodno učiniti UZV pregled venske cirkulacije. Liječnik će nakon pregleda, ako je potrebno, predložiti svojoj pacijentici (30 % Hrvata ima probleme s proširenim venama, od kojih su 70 % žene) ili pacijentu uklanjanje proširenih vena kako bi se vratio prijašnji izgled nogu, odnosno izbjegle komplikacije (rane, tromboza itd.).

Kod odstranjivanja se uklanjaju samo “površinske” vene koje prenose oko 10 % krvi dok se u “dubokom” sistemu vrši prijenos od oko 90 %. Uklanjaju se samo one vene koje su “oboljele”, odnosno koje su postale beskorisne, tako da njihovo uklanjanje ne stvara nikakav rizik, nego čak i doprinosi boljoj cirkulaciji kroz venski sistem.

Koji su glavni načini tretmana proširenih vena?

Skleroterapija (tretman pjenom)

Injicira se sklerozirajuće sredstvo s finom iglom na više mjesta u području oboljele vene. Tretirana vena se sužava, pretvori se u vezivno tkivo i organizam je sam odstrani.

(+) Tretman je brz, ne trebaju posebni uvjeti u smislu operacijske sale, ne treba anestezija. Nakon tretmana nastavljamo najnormalnije sa svojim uobičajenim životom.

(-) Najčešće su potrebna 2 – 4 tretmana kako bi se eliminirale proširene vene. Skleroterapija je vrlo efikasna uz uvjet promjera vena do šest milimetra, a za vene s većim promjerom metoda izbora je termička ablacija. Rizik recidiva je oko 25 %, pet godina nakon tretmana.

Kirurgija

To je tretman kod kojeg vaskularni kirurg uklanja “oboljelu” venu iz njezinog ležišta. Tehnika je stara oko 100 godina.

(+) Kirurški tretman, osim rijetkih indikacija, odnosno vena s promjerom oko 20 mm, ne bi trebalo prakticirati.

(-) Upotreba opće anestezije. Bolnost. Hematomi. Duži oporavak. U slučaju recidiva, isti su vrlo kompleksni i teško ih je tretirati.

Termička ablacija (laser i radiofrekvencija)

Radi se o postupcima kojima se vena tretira zagrijavanjem laserskom ili radiofrekventnom sondom koja se kroz sitni ubod uvodi u unutrašnjost vene. Vena se pretvori u ožiljak i nestane.

(+) Termalne metode su danas metoda izbora za tretman safenoznih vena. Izuzetno su efikasne s manje recidiva i komplikacija. Oporavak je unutar 24 h. Nema potrebe za nošenjem kompresivnih zavoja niti elastičnih čarapa.

(-) Potrebna je lokalna anestezija koja se stavlja oko vene uz pomoć sitnih iglica što može dovesti do male nelagode, ali postoje načini i da se to eliminira.

Dr. sc. Dijana Celić
Dr. sc. Dijana Celić, dr. med., spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Medikol

Proširene kapilare – liječenje

Trajno proširene kapilare crvene i plave boje na koži natkoljenica i potkoljenica u Poliklinici Medikol se tretiraju laserom Nd:YAG 1064 nm (Cutera) na odjelu dermatovenerologije.

Obično se radi o gušće distribuiranim ili rjeđe solitarnim kapilarnim mrežama koje prosijavaju kroz kožu te mogu predstavljati estetski problem, a ako su brojne i izraženije dovode i do subjektivnih tegoba, kao što su svrbež, peckanje i žarenje u nogama.

Za razliku od sklerozacije, ovdje nema uboda, nego se laserskom zrakom kapilara tretira u cijelom njezinom tijeku, pri čemu one najsitnije i najpovršnije kapilare odmah pucaju i nestaju, a u onim većim i dublje smještenim kapilarama događa se upala zbog koje u vremenu od 6 – 8 tjedana dolazi do nestajanja kapilarne mreže. Ovisno o kliničkom nalazu, tretman se može ponoviti nakon šest tjedana.

Laser Nd:YAG 1064 nm indiciran je i u liječenju rozaceje (proširenih kapilara na licu), kao i u uklanjanju drugih vaskularnih promjena, kao što su “spider” nevusi (kapilare nalik paukovoj mreži) i cherry angiomi (točkaste do veličine graška crvene ili plavičaste promjene) na licu, vratu, dekolteu, rukama i nogama. Za uspješan rezultat dovoljan je samo jedan tretman.

Sve informacije možete pronaći na internetskoj stranici Polikinike Medikol www.medikol.hr.

Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu