Rani ili kasni ulazak u pubertet povećava rizik od čak 48 bolesti

Pubertet-kod-djevojčica

Osobe koje uđu rano ili ipak prekasno u pubertet imaju oko 50 posto veće šanse za oboljevanje od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Novo istraživanje je pokazalo da dob ulaska u pubertet uvelike utjeće na kasnije zdravstveno stanje osobe. Znanstvenici iz Medical Research Councila s Cambridgea su povezali ulazak u pubertet s 48 različitih zdravstvenih problema, među kojima se ističu dijabetes tipa 2, srčani problemi, artritis, glaukom, depresija i psorijaza.

Istraživanje je obuhvatilo pola milijuna ljudi te se od ispitanika tražilo da se prisjete početka puberteta, prenosi Telegraph. Od žena se tražilo da navedu dobitak prve mjesečnice, a od muškarca kad im je glas počeo mutirati.

Normalna dob za ulazak u pubertet je između osam do 13 godina kod djevojčica te između devet do 14 za dječake.

U prethodnim istraživanjima, rani ulazak u pubertet se povezivao s prekomjernom težinom i lošim prehrambenim navikama, dok ova studija dokazuje da i oni s normalnom težinom su podložni ranom pubertetu.

preuranjeni-pubertet

“Iako u ovakvoj studiji nije sasvim jasno što je uzrok, a što posljedica, imamo jasne dokaze da je pubertet povezan s zdravstvenim problemima u kasnijoj životnoj fazi”, izjavio je autor studije Felix Day. Njegov kolega doktor John Perry je nadodao da nastavljaju istraživati na koji način ulazak u pubertet utječe na zdravlje i kako možemo nova saznanja iskoristiti za prevenciju bolesti.

Iako istraživači navode pubertet kao važan faktor za zdravstveno stanje osobe, također naglašavaju da postoji još niz drugih faktora koji mogu doprinijeti razvoju bolesti.

Istraživanje je objavljeno na online znanstvenom časopisu Scientific Reports.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rani ili kasni ulazak u pubertet povećava rizik od čak 48 bolesti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.