Stručno odobrava

,

Preventivne čarape za vene – kako utječu na naše organe?

preventivne_carape

Preventivne čarape za vene specijaliziran su dio odjeće, a koriste se u medicinske svrhe, odnosno kako bi spriječile razne bolesti vena, kao što su:

  • edem (pretjerano nakupljanje tekućine u stanicama zbog čega tkivo i organi postaju vlažni i nabreknu – oticanje),
  • flebitis (upala vene, odnosno začepljenje površinske, proširene vene koje uzrokuje crvenilo, bolove i stvaranje krvnih ugrušaka na mjestu upale),
  • tromboza (stvaranje krvnog ugruška, tromba, koji krvlju putuje po tijelu i može uzrokovati moždani ili srčani udar ako dođe u mozak ili u srce).

Osjećaj umornih nogu, trnaca ili otekline je svakodnevna tegoba mnogih žena i muškaraca. Uzroci mogu biti različiti, od nasljeđa, preko životnog stila, do trudnoće. 

Na prvom mjestu aktivnosti koje obvezuju osobu na stalno stajanje, odnosno suprotni slučaj poslova koji zahtijevaju stalno sjedenje. Pokazalo se da svaki manjak kretanja negativno utječe na cirkulaciju.

U nekim slučajevima fizička aktivnost nije dovoljna za održavanje normalne funkcije vena, pri čemu se kao dodatna pomoć mogu koristiti preventivne čarape za vene koje vrše jednoliki pritisak (kompresiju) duž noge i tako djeluju na sužavanje vena.

Svakodnevnim nošenjem preventivnih kompresivnih čarapa (s različitim stupnjevima kompresije) moguće je kompresivnom terapijom spriječiti i izliječiti oslabljenu cirkulaciju u nogama.

Preventivne čarape izrađuju se od posebnih, vrlo čvrstih i elastičnih materijala kako bi stvorile pritisak na noge, gležnjeve i stopala.

Najčvršće su oko gležnjeva, a prema koljenima i bedrima pritisak popušta, kako bi se krv usmjeravala prema tijelu. Tako se izbjegava stagnacija (zastoj) krvi u venama.

carape-za-vene

Uz pomoć preventivnih čarapa venski zalisci ponovno imaju ispravnu funkciju te se venska cirkulacija normalizira čak i u stanju mirovanja, što je vrlo bitno za osobe koje provode dugo vremena sjedeći ili stojeći.

Kao rezultat, povećava se brzina protoka krvi jer ona putuje mnogo užim kanalima. Tako se smanjuje venski pritisak, zbog čega se više krvi vraća u srce, a manje zadržava u nogama. Preventivne čarape tako poboljšavaju cirkulaciju krvi u cijelomu tijelu, što je izuzetno važno za pravilan rad organa i općenito organizma.

Kompresivne čarape za vene

Postoji više vrsta, odnosno stupnjeva kompresije preventivnih čarapa:

  • lagana kompresija – služe za opuštanje nogu, preporučuju se kod slučajeva kada su prvi simptomi umora u nogama primijećeni;
  • srednja kompresija – u slučajevima kada su se primijetili znakovi blažeg venskog zastoja, a također kad se javlja osjećaj težine i umora u nogama, uz moguće oticanje, često se nose nakon poroda ili tijekom trudnoće;
  • umjereno jaka kompresija – nose se onda kada su naglašene venske insuficijencije i venski zastoj, s izraženim venama i kapilarama ili za vrijeme trudnoće i nakon poroda, imaju učinak u trenutnom olakšanju kod neugodnih stanja nogu, preporučuju se osobama koje na radnom mjestu dugo stoje ili sjede.

Zbog poboljšane cirkulacije organi su više nahranjeni hranjivim tvarima, kisik bolje kola organizmom, čime dobivamo osjećaj viška energije (pošto on sudjeluje u stvaranju energije) te se otpadne tvari (toksini, alkoholi) ne zadržavaju duže vrijeme u organizmu.

Preventivne čarape posebno su korisne ženama čije svakodnevne aktivnosti zahtijevaju mnogo stajanja ili suprotno, u slučaju posla koji zahtijeva stalno sjedenje. I pretjerano stajanje i pretjerano sjedenje usporava cirkulaciju i dovodi do zadržavanja krvi u nogama.

Više o tome kako poboljšati cirkulaciju u nogama pročitajte ovdje.

Otečene i umorne noge problem su i u trudnoći te kod dugih putovanja te liječnici često u takvim slučajevima mogu prepisati terapiju čarapama koje vrše pritisak kako bi se spriječili problemi s venama.

Preventivne čarape dobro prianjanju uz nogu i izrazito su udobne za nošenje. One mogu biti transparentne tako da se ne primjećuju ispod odjeće, a postoje i u različitim bojama te ih mnoge žene nastavljaju nositi i nakon što prođu tegobe s venama.

Kompresivna terapija je osnova. Ponekad se koriste kompresivni zavoji (neophodni u početku) kako bi se smanjio otok noge. I kompresivni zavoji i kompresivne čarape “podupiru noge” i smanjuju promjer vena, tako da se venski zalisci mogu ponovno zatvarati te prevenirati kretanje krvi u krivom smjeru, odnosno suprotno od srca.

Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu