Kako nekoga poslati na liječenje od alkohola?

Kako nekoga poslati na liječenje od alkohola

Prema najnovijim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 3), Hrvatska se nalazi među prvih pet država (uz Francusku, Bugarsku, Španjolsku i Portugal) po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića. Ovaj zabrinjavajući podatak, uz nedavne rezultate europskog istraživanja o pijenju alkohola i uzimanju droga u školama (ESPAD) koji Hrvatsku svrstavaju na visoko 7. mjesto po opijanju mladih, ostavlja neodgovorenima brojna pitanja vezana za liječenje alkoholizma.

Kako nekoga poslati na liječenje od alkohola te kako pronaći prave riječi u podizanju svijesti o razvoju ove vrste ovisnosti – saznajte u nastavku članka.

Kako nekoga poslati na liječenje od alkohola?

Osvještavanje i priznavanje ovisnosti o alkoholu kod samog sebe ili bliske osobe nije jednostavno. Osoba prvo godinama živi u poricanju, negiranju i odbijanju pomoći. Morate biti svjesni da prvi korak nikako nije smještanje u ustanove za liječenje alkoholizma jer će oboljela osoba to odbiti.

Prvi korak je prihvaćanje, odnosno priznavanje da postoji problem povezan s alkoholom te da je alkoholizam ozbiljno i kompleksno zdravstveno stanje u kojem ne sudjeluje samo pojedinac, nego i njegova čitava obitelj i bliska okolina. Stoga je prihvaćanje problema zahtjevno i za oboljelu osobu, ali i za njegovu obitelj.

U našem društvu koje još uvijek veliča ispijanje alkoholnih pića u apsolutno svakoj prigodi alkoholizam je globalni zdravstveni problem, na razini čitave zajednice.

Zato je i dolazak do pojedinca koji ima problem prilično zahtjevan, uz brojne uspone i padove u približavanju alkoholizma kao zdravstvenog stanja koje ima ozbiljne posljedice ako se pravovremeno ne liječi.

Pročitajte članak “Utjecaj alkohola na mozak: Može biti opasan čak i u manjim dozama! Psihologinja otkriva kako mijenja ponašanje“.

liječenje alkoholizma
FOTO: Shutterstock

Sljedećih nekoliko koraka prethodi samoj intervenciji, odnosno odlasku u ustanovu za liječenje:

 • prihvaćanje i priznavanje problema od strane oboljele osobe i njegove okoline
 • edukacija o alkoholizmu kao bolesti, fazama razvoja ovisnosti i simptomima u svakoj od navedenih faza kako biste znali u kojoj je fazi trenutno i oboljela osoba
 • motiviranje oboljele osobe za redovni liječnički pregled kako bi se napravile rutinske pretrage te prethodno informiranje liječnika o postojanju problema ovisnosti kod oboljele osobe – liječnik će i dalje štititi povjerljivost odnosa s pacijentom, ali će imati na umu postupke koje je potrebno preporučiti kako bi diskretno potaknuo oboljelu osobu na daljnje korake (u nekim slučajevima je dokazano da pomaže kada netko izvan obiteljske ili društvene zajednice oboljele osobe prepozna probleme)
 • ukidanje financijskih sredstava kojima ste na bilo koji način omogućili konzumaciju alkohola kod oboljele osobe – bilo da za tu osobu plaćate sve druge troškove ili da ste joj na neki način olakšali da dođe do alkohola
 • ponudite podršku oboljeloj osobi bez obzira na sve – čak i ne morate spominjati glavnu temu razgovora, nego samo jasno dati do znanja da ste tu i da ne osuđujete neovisno o problemima s kojima se oboljela osoba bori (moguće je da će osoba nakon ovakvog razgovora sama priznati problem ili barem pokrenuti minimalne pozitivne promjene u ponašanju koje će dati do znanja da je razgovor bio uspješan)
 • nemojte koristiti krivnju kao emociju kojom ćete mijenjati ponašanje – postavljanje ultimatuma i okrivljavanje oboljele osobe može izazvati kontraefekt te dovesti do potpunog zatvaranja ili čak izbivanja iz kuće neko duže vrijeme
 • pozitivno ohrabrivanje – kako bi oboljela osoba osjetila povjerenje i poslušala poticaje za traženje pomoći od strane stručnjaka, ohrabrite je za otvaranje i dijeljenje problema
 • intervencija – posljednji korak koji preostaje ako nijedan od prethodnih pokušaja nije doveo do traženja pomoći, a ujedno i izravno poticanje osobe za stručnu pomoć i neki oblik bolničkog liječenja (koliko god bilo teško, ovo je zadnja linija obrane kojom obitelj oboljele osobe dijeli svoju emocionalnu bol uzrokovanu alkoholizmom koji je psihički razorio osobu do koje im je najviše stalo).

Koliko traje liječenje od alkoholizma?

Kada se ovisnost već razvije, onda više nema brzih rješenja, a ključna je – strpljivost. S obzirom na to da se svaka ovisnost razvija postepeno i da mnogi od nas zatvaraju oči u početnim fazama, čak i kada su jasno uočljive, onda je proces liječenja nešto u čemu nema takvih situacija.

Svaka faza liječenja zahtijeva vrijeme i potrebno joj je pristupiti na ispravan način, a to svakako podrazumijeva izostanak prekomjernog dijeljenja savjeta kojima će se postupak ubrzati jer će to samo pojačati stres i izazvati zatvaranje od strane oboljele osobe kojoj je potrebna podrška.

Oboljeloj osobi je prvenstveno potrebna pozitivna prisutnost obitelji koja strpljivo prihvaća njihovu borbu i tješi ih kada im u tome baš i ne ide. Simptomi povezani s odvikavanjem i apstinencijskom krizom ponekad su zaista toliko teški da se čine neizdrživima.

Moguće je da će oboljela osoba posustati kada se prvi put s njima suoči, ali to nije razlog da posumnjate u konačni pozitivni ishod samog liječenja. Ne očekujte promjene preko noći, ali dajte priliku vremenu da napravi svoje.

Tijekom liječenja se mijenjaju mnoge stvari u psihi pojedinca, ne samo odvikavanje od psihoaktivnog sredstva – stoga imajte na umu da je krajnji cilj puno veći.
Koliko traje liječenje od alkoholizma
FOTO: Shutterstock

Gdje potražiti pomoć?

Kada je u pitanju alkoholizam, psihijatrija nije nužno jedini put prema izlječenju. Pitanje je podrazumijeva li trenutno stanje oboljele osobe hitno bolničko liječenje, izvanbolnički pristup ili psihosocijalni tretman.

Također je moguće potražiti i privatno liječenje alkoholizma u poliklinikama koje imaju vlastite programe i oblike pomoći koje provode specijalizirane osobe (liječnici, psiholozi, socijalni pedagozi, socijalni radnici, radni terapeuti).

Nadalje, u svim većim gradovima u Hrvatskoj postoje terapijske zajednice, domovi za ovisnike i udruge koje se bave osobama oboljelim od alkoholizma (Anonimni alkoholičari Hrvatske – liječenje alkoholizma u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku i Istri, Udruga NEOS – liječenje alkoholizma u Osijeku, Udruga San Patrignano – liječenje alkoholizma u Splitu itd.).

Prije nego krenete s traženjem konkretne adrese, možete se obratiti liječniku obiteljske medicine koji će znati usmjeriti oboljelu osobu na adekvatne pretrage, procijeniti težinu stupnja ovisnosti te odrediti koji oblik liječenja je u tom trenutku najbolji.

Imajte na umu da povremeni susreti u terapijskim zajednicama možda neće biti dovoljni osobi kojoj je potrebno bolničko liječenje, stoga potražite mišljenje stručnih osoba prije nego sami krenete u intervencije.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1.  10 Steps To Take If An Alcoholic Or Addict Refuses Treatment. (2024). Addiction Center.
 2. Internacionalna Policijska Asocijacija – IPA Hrvatska sekcija. (2023). Droge, ovisnost i mladi – savjeti za djecu, mladež, roditelje. IPA Nakladnička grupa: Rijeka.
 3. Alcohol Consumption Statistics. (2021). Eurostat.
 4. Tko smo mi? Anonimni alkoholičari Hrvatske.

Ocijenite članak

3.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu