Crvena mokraća – uzroci i liječenje

Crvena mokraća

Boja mokraće nije uvijek ista, a ovisi o više faktora – stanju hidracije organizma, prehrani, koliko dugo je osoba zadržavala mokraću u sebi, kiselosti mokraće itd. Neki lijekovi također mogu uzrokovati crveni urin.

No prije svega, kad se uoči pojava drugačije boje mokraće nego što je uobičajeno, potrebno je javiti se svome liječniku za daljnje pretrage.

Crvena mokraća – uzroci

Urin crvene boje mogu uzrokovati:

Najčešće uzrok crvene mokraće bude pojava krvi u urinu koju mogu pratiti ostali simptomi poput peckanja prilikom mokrenja, bol u donjem dijelu abdomena, nagon za češćim mokrenjem, a svi su znak upale mokraćnog sustava.

Bubrežne kamence obično prati naizmjenična bol u donjem dijelu leđa koja se može širiti prema donjem dijelu trbuha i preponama.

Kod starijih muškaraca najčešći problem je povećana prostata.

Crvena mokraća – dijagnoza i liječenje

Crveni urin
Foto: Pexels

Svaka prezentacija liječniku sa simptomima crvene mokraće, koju mogu, ali ne moraju, pratiti neki drugi simptomi, ukazuje na potrebu uzimanja mokraće i krvi za laboratorijsku analizu.

Pacijenta se ispita o njegovim navikama, ponašanju, zdravstvenom stanju, postojanju određenih dodatnih simptoma poput temperature, gubitka tjelesne težine ili otežanog mokrenja.

Bol u donjem dijelu abdomena upućuje na upalu mokraćnog mjehura koja se češće javlja kod žena. Terapija je antibiotska (Ninur, Nolicin, Ciprofloksacin) i traje 7 do 10 dana.

Otežano mokrenje može biti posljedica zastoja bubrežnog kamenca ili povećane prostate kod muškaraca. Za bubrežne kamence prva terapija je ublažavanje bubrežnih kolika ako postoje te unos veće količine tekućine kako bi se kamen izmokrio.

Povećana prostata mora se detaljnije obraditi da se utvrdi radi li se o infekciji, dobroćudnim ili zloćudnim promjenama tkiva prostate.

Infekcije prostate liječe se antibiotskom terapijom, a promjene na tkivu prostate kirurškim zahvatom.

Crvena mokraća – kada posjetiti liječnika?

Odlazak liječniku preporučuje se čim se uoči promjena boja mokraće, tj. crvena boja urina. Pogotovo se ne smije odgađati odlazak ako se uoči veća količina izmokrene krvi.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Blood in Urine. MSD Manual.
  2. Blood in urine. NHS.
  3. Urine color. Mayo Clinic.

Saznajte više o infekcijama mokraćnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sta znaci kad je mokraca crvena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu