Znanstvenici su 20 godina pratili žene: Hoćete li razviti višestruke kronične bolesti ovisi i o ovome

Znanstvenici su otkrili da su žene koje su prijavile najnižu razinu zadovoljstva svojim društvenim odnosima imale dvostruko veći rizik od razvoja višestrukih kroničnih bolesti

Žene u srednjim godinama koje imaju “zadovoljavajuće” odnose s partnerima, prijateljima i kolegama imaju manju vjerojatnost da će kasnije u životu razviti više od jednog kroničnog zdravstvenog stanja, pokazala je nova studija.

Žene su izloženije većem riziku od višestrukih kroničnih bolesti kako stare, ako smatraju da su odnosi nezadovoljavajući, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Queensland u Brisbaneu.

Žene su izloženije većem riziku od višestrukih kroničnih bolesti kako stare
FOTO: Shutterstock

Više od polovice žena razvilo je više od jednog stanja

Nova studija, objavljena u časopisu General Psychiatry, analizirala je podatke gotovo 7.700 žena u Australiji.

Žene nisu imale 11 uobičajenih kroničnih stanja u dobi 45 – 50 godina kada je studija započela 1996. godine.

Svake tri godine žene su izvijestile o razini zadovoljstva svojim partnerima, članovima obitelji, prijateljima, poslom i društvenim aktivnostima.

Žene su praćene 20 godina kako bi se vidjelo jesu li razvile dijabetes, hipertenziju, srčane bolesti, moždani udar, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), astmu, osteoporozu, artritis, rak, depresiju i anksioznost.

Tijekom razdoblja praćenja oko 58 % žena razvilo je više od jednog stanja.

Znanstvenici su otkrili da su žene koje su prijavile najnižu razinu zadovoljstva svojim društvenim odnosima imale dvostruko veći rizik od razvoja višestrukih kroničnih bolesti u usporedbi s onima koje su prijavile najvišu razinu zadovoljstva, prema analizi.

Slični rezultati pronađeni su u svakoj različitoj vrsti društvenog odnosa.

Društvene veze trebale bi se smatrati javnozdravstvenim prioritetom u prevenciji i intervenciji kod kroničnih bolesti
FOTO: Shutterstock

Društvene veze bi trebale biti javnozdravstveni prioritet u prevenciji

Autori su rekli da se otkriće samo djelomično može objasniti drugim čimbenicima kao što su bogatstvo i status “ponašanja i menopauze”, ali su sugerirali liječnicima da ispitaju svoje pacijente o njihovim društvenim odnosima.

Naša otkrića imaju značajne implikacije za upravljanje kroničnim bolestima i intervenciju.

Prvo, na individualnoj razini, ove implikacije mogu pomoći u savjetovanju žena u vezi s prednostima uspostavljanja ili održavanja visokokvalitetnih i raznolikih društvenih odnosa kroz srednju dob do rane starosti.

Drugo, na razini zajednice, intervencije usmjerene na zadovoljstvo ili kvalitetu društvenih odnosa mogu biti osobito učinkovite u sprječavanju progresije kroničnih stanja.

Treće, na državnoj i globalnoj razini, društvene veze (npr. zadovoljstvo društvenim odnosima) trebale bi se smatrati javnozdravstvenim prioritetom u prevenciji i intervenciji kod kroničnih bolesti, rekli su znanstvenici.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu