Homeopatske kuglice – od čega su i što se nalazi u njima?

homeopatske-kuglice

Više od petsto milijuna ljudi diljem svijeta koristi homeopatiju. O čemu je riječ? Riječ je o medicinskoj metodi koja nastoji liječiti bolesti onim lijekom koji kod zdrava čovjeka izaziva simptome slične simptomima bolesti od koje se liječi. Iako je mnogi smatraju alternativnom metodom, ona je nastala unutar tradicionalne medicine.

Ono što homeopatiju čini toliko popularnom, posebice u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji, jest njezina učinkovitost, sigurnost i pristupačnost. No ona ipak zbunjuje mnoge. Ako se iste bijele tablete propisuju za sve vrste bolesti, kako one mogu biti učinkovite? Stoji li iza svega tek “placebo efekt”? Pročitajte u članku.

Što je homeopatija i kako djeluje?

Homeopatija je način liječenja bolesti utemeljen na principu da se slično liječi sličnim koji se koristi više od dvije stotine godina. Takav način liječenja zapravo aktivira iscjeljujuća svojstva organizma stimulirajući određenu reakciju tijela na simptom.

Na primjer, kada ogulite luk, osjećate peckanje i svrbež u očima. Ako slične simptome imate i tijekom prehlade, tada će vam homeopatska mikro-doza lijeka izrađenog od luka pomoći da ozdravite.

Homeopati u obzir uzimaju jedinstveni profil bolesti i simptoma koje pacijent ima. Ne pokušavaju bolest uskladiti s određenim lijekom kao što je običaj u klasičnoj medicini. Tako dvije osobe s istom bolešću ne primaju nužnu isti lijek.

pacijent-i-njegovi-lijekovi

Što su homeopatske kuglice?

Homeopatski lijekovi obično dolaze u obliku malih bijelih kuglica. Zbog svoje slatkoće, kuglice su najukusniji način uzimanja homeopatije. One su manje od graška, a njihovu poroznu bazu čine saharoza ili laktoza. Jedna se pilula u trenutku otopi u ustima.

Zbog prirode samog lijeka nema nikakvog dodatnog okusa, osim onog koji joj daju prirodni šećeri, saharoza ili laktoza. Ako imate problema s tolerancijom laktoze, provjerite kod ljekarnika ili proizvođača jesu li pilule pripremljene sa saharozom. Unatoč tome što sadrže šećer, sigurne su i za dijabetičare.

Naime, količina šećera u svakoj piluli je toliko mala da ne uzrokuje promjenu u razini šećera u krvi. Osim homeopatskih kuglica, postoje i homeopatske tablete, sprejevi, kreme, masti i drugi pripravci. Iako svi homeopatski lijekovi izgledaju slični, oni zapravo nisu isti.

Homeopatski liječnik puni bijele tablete različitim tekućim lijekovima. Postoji više od 3000 tekućih lijekova. Njihov sastav čine male količine tvari koje se izdvajaju iz biljaka, životinja ili minerala.

homeopatski-lijekovi

Jesu li homeopatski lijekovi dokazano učinkoviti?

S obzirom na to da je tragove izdvojenih supstanci teško pronaći u razrijeđenom lijeku, mnogi skeptici vjeruju da u tim kuglicama nema ničega osim vode. Mnogima je to dovoljno da homeopatiju otpišu kao prevaru, ali ova metoda iz više razloga ima podršku vrhunskih znanstvenika, uključujući nekoliko nobelovaca.

Među njima je dr. Luc Montagnier koji je istraživanjem potvrdio da se elektromagnetski signali izvornog lijeka zadržavaju u vodi i imaju osjetne biološke učinke. Ipak, ispitati ispravnost homeopatije nije lak zadatak.

Kao što je spomenuto, homeopatski lijek mora biti individualiziran, a homeopatski liječnik mora procijeniti pacijentovu specifičnu reakciju na prethodni lijek kako bi odlučio kako nastaviti s postupkom.

Iako prepreke otežavaju provođenje istraživanja utemeljena na principu nasumičnosti, pa tako i usporedbe s placebom, istraživanja se provode. Neka od njih, koja dokazuju uspješnost liječenja homeopatijom, su objavljena u uglednim medicinskim i znanstvenim časopisima.

U mnogima je pokazano da je puno učinkovitija nego placebo. Dokazi o kliničkim prednostima i objektivnom fiziološkom djelovanju homeopatskih lijekova kod osoba s kroničnim stanjima predstavlja vrlo snažan dokaz da homeopatija može imati primjetne učinke.

zabrinuta-zena

Je li homeopatija sigurna za sve?

Homeopatija se sigurno kombinira s drugim metodama i sustavima liječenja. S obzirom na to da se homeopatski lijekovi pripremaju od prirodnih tvari, njihovi se sastojci ne sukobljavaju se s kemikalijama iz drugih vrsta lijekova. To je važno uzeti u obzir, jer homeopatija ne može zamijeniti sve ostale oblike zdravstvene zaštite.

Ona se može koristiti kao tretman jedne bolesti ili simptoma u širokom rasponu stanja. No ne utječe na konvencionalnu medicinu i treba je promatrati kao komplementarni tretman, a ne kao alternativu. Čak je i mnogi kirurzi i zubari koriste prije i poslije operacija, za pripremu i oporavak.

Za razliku od nekih lijekova, homeopatski ne stvaraju ovisnost i nemaju opasnih nuspojava. Homeopatski su lijekovi potpuno sigurni za sve, uključujući trudnice i bebe. Zapravo, ona može učinkovito liječiti i poteškoće tijekom trudnoće te probleme s novorođenčadi.

Homeopatija je klinički učinkovita u liječenju širokog spektra akutnih i kroničnih stanja od glavobolja, kašlja, upala grla, alergija, astme, ekcema, artritisa do kroničnog umora, anksioznosti, depresije, nesanice i još mnogo toga. Više o homeopatiji korisnoj za ljetne mjesece pročitajte na poveznici.

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: homeopatske kuglice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu