Palačinke od pirovog brašna: Napravite zdraviju verziju omiljenog doručka ili deserta koja ima više proteina i vlakana

Palačinke od pirovog brašna

Ako ste veliki ljubitelj palačinki za doručak ili desert, palačinke od pirovog brašna mogu biti zdravija verzija vašeg omiljenog slatkog obroka.

Osim za izradu palačinki, pirovo brašno možete koristiti u pripremi kruha, muffina i keksića, za zgušnjavanje umaka itd. U receptima koji zahtijevaju pšenično brašno možete pola istog zamijeniti pirovim brašnom.

Imajte na umu da ovo brašno sadrži gluten. Stoga nije pogodno za osobe koje imaju intoleranciju na gluten ili izbjegavaju isti.
Pirovo brašno
FOTO: Shutterstock

Pirovo brašno – nutritivne vrijednosti

Kao što smo rekli, upotrebom pirovog brašna možete pripremiti zdravije jelo. Osim što se radi o brašnu koje dolazi od cjelovite žitarice (vrsta pšenice), pirovo brašno sadrži malo više proteina i vlakana.

Pa tako 30 g pirovog brašna sadrži:

  • 100 kcal
  • 0,5 g masnoća
  • 22 g ugljikohidrata
  • 0 g šećera
  • 4 g vlakana
  • 5 g proteina.

Pirovo brašno sadrži i vitamine B3 i E, kao i minerale mangan, fosfor, magnezij, cink i željezo.

Palačinke s pirovim brašnom
FOTO: Shutterstock
Palačinke od pirovog brašna - recept
FOTO: Shutterstock

Palačinke od pirovog brašna

Pomoću ovog recepta možete pripremiti fine palačinke s pirovim brašnom, a uz njih možete jesti voće, grčki jogurt, kikiriki maslac, med i druge zdrave dodatke.

Sastojci:

  • 200 g pirovog brašna
  • 2 jušne žlice šećera
  • 1 jušna žlica praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 jaje (umućeno)
  • 370 ml mlijeka
  • 3 jušne žlice ulja neutralnog okusa.

Priprema

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, tj. pirovo brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
  2. U drugoj zdjeli umutite mokre sastojke, tj. jaje, mlijeko i ulje.
  3. Mokru smjesu ulijte u suhu i lagano sve pomiješajte.
  4. U tavi zagrijte malo ulja ili maslaca i pecite palačinke dok ne ponestane smjese.
Zdrave palačinke od pirovog brašna
FOTO: Shutterstock

Veganske palačinke od pirovog brašna

Ako prijašnji recept nije u skladu s vašim dijetalnim preferencijama, ovaj recept ne sadrži mliječne proizvode i jaja. U ovom receptu zamjena za jaje je mljeveni lan.

Sastojci:

  • 2 jušne žlice mljevenog lana
  • 6 jušnih žlica vruće vode
  • 360 ml biljnog mlijeka po želji (sojinog, bademovog, rižinog itd.)
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • 230 g pirovog brašna
  • 4 čajne žlice praška za pecivo
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • pola čajne žličice soli
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
  • 2 jušne žlice ulja neutralnog okusa.

Priprema

  1. Prvo pripremite zamjenu za jaje, tj. pomiješajte lan i vruću vodu. Smjesu ostavite sa strane dok se ne stvori tekstura gela.
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte mlijeko i jabučni ocat.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, tj. pirovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  4. U prvu zdjelu, u kojoj je mješavina mlijeka, dodajte ekstrakt vanilije, ulje i mješavinu lana. Sve dobro promiješajte.
  5. Mokru smjesu ulijte u suhu i lagano sve pomiješajte. Nemojte previše miješati smjesu.
  6. U tavi zagrijte malo ulja ili veganskog maslaca i pecite palačinke dok ne ponestane smjese.
  7. Vaše zdrave palačinke od pirovog brašna su spremne za konzumaciju!

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Lehman, S. (2022). Spelt Flour Nutrition Facts and Health BenefitsVerywell Fit.
  2. West, H. (2021). What is Spelt, and is it Good For You? Healthline.

Ocijenite članak

4.75 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu