Palačinke bez jaja i mlijeka: Tako mekane! Imamo tri brza recepta koji nimalo ne zaostaju za tradicionalnim palačinkama

Palačinke

Palačinke bez jaja i mlijeka? Da, ne samo da je moguće, već je i lako, brzo, a okus nimalo ne zaostaje za tradicionalnim. Masnoću iz jaja i mlijeka nadomjestit ćete uljem i baš će ono dati teksturi i okusu onu tipičnu mekoću i elastičnost. Poželite li palačinke bez ulja, donosim vam recept i za tamne kakao palačinke

Inače je za smjesu za palačinke odlično koristiti aquafabu, no ovaj sam put odlučila ostati u okvirima jednostavnih sastojaka. 

Sve navedene smjese možete peći na tavi bez dodatnog ulja, iako je meni draže tavu premazati s par kapi pa ih tako peći jer volim da ostanu mekše.
Recept za palacinke
FOTO: Mare

Poželite li palačinke nadjenuti slanim nadjevom, u ove smjese dodajte neki od začina koji želite i po želji pojačajte sol. Ako pak želite isprobati malo drugačiji okus, brašno od slanutka i voda čine odličnu smjesu za slane palačinke. 

U nastavku vam donosim sva tri recepta, a usput ću vas podsjetiti i na palačinke s kestenovim brašnom čiji recept možete pronaći u članku “Necci – tradicionalne toskanske palačinke na veganski način“.

Klasično tijesto za palačinke
FOTO: Mare

Recept za palačinke bez mlijeka i jaja à la klasika

Prvi je na redu klasični recept bez jaja i mlijeka.

Sastojci:

  • 200 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo bijelo)
  • 375 ml sojinog ili zobenog mlijeka
  • 125 ml mineralne gazirane vode (može i obična voda, samo su mekše s mineralnom)
  • 3 jušne žlice biljnog ulja
  • 1 jušna žlica agavinog, rižinog ili javorovog sirupa (sirup, osim slatkoći, doprinosi i boji palačinke)
  • 1 limun (naribana korica)
  • 1/2 čajne žličice soli.

Priprema

  1. Sve sastojke dobro promiješajte, a smjesu prije pečenja ostavite barem 15-ak minuta da odstoji.
  2. Pecite na neprianjajućoj tavi s par kapi ulja ili bez. 
Tijesto za palačinke od čokolade
FOTO: Mare

Palačinke bez jaja i mlijeka u kakao verziji

Evo recepta i za kakao palačinke koje ne sadrže ni ulje.

Sastojci:

  • 200 g pirovog bijelog ili pšeničnog glatkog brašna
  • 2 jušne žlice kakaa u prahu
  • 1 čajna žličica vanilija ekstrakta
  • 250 ml sojinog, zobenog ili rižinog mlijeka
  • 150 ml mineralne gazirane vode
  • 1 jušna žlica šećera po želji (može i neki od sirupa)
  • 1/3 čajne žličice soli.

Priprema

  1. Sve sastojke dobro promiješajte, a smjesu prije pečenja ostavite barem 15-ak minuta da odstoji.
  2. Pecite na neprianjajućoj tavi s par kapi ulja ili bez. 
Slano tijesto za palačinke
FOTO: Mare

Palačinke bez glutena, jaja i mlijeka u slanoj verziji

I na kraju dolazi recept za slanu verziju palačinki bez mlijeka i jaja.

Sastojci:

Priprema

  1. Vlasac isjeckajte na sitno i pomiješajte zajedno sa svim sastojcima.
  2. Ostavite smjesu da odstoji 10-ak minuta.
  3. Pecite palačinke u neprianjajućoj tavi premazanoj s malo maslinovog ulja.

Vjerujem da ćete biti zadovoljni koji god recept odaberete, a inspiraciju ili ideju za slane ili slatke nadjeve možda pronađete u mojim člancima:

Tijesto za palačinke
FOTO: Mare

Želim vam slasno uživanje, a prije kraja još samo dva trika koja sam pokupila od jednog chefa davno kao studentica na ljetnom poslu. 🙂

  • Smjesu za palačinke ulijte u bocu i tako brže i bez kapanja lakše ulijevajte u tavu. Ostane li vam smjese, bocu samo zatvorite i pohranite za drugi dan u hladnjak.
  • Ako pečete više palačinki i želite da ostanu mekane i tople do trenutka kada ih krenete nadijevati omiljenim namazom, nakon pečenja ih prekrijte plastičnom vrećicom ili poklopcem. 

Ideju za namaz možete pronaći u članku “Fenomenalno dobar namaz od slanutka – veganska linolada”.

U slast!

Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   12

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu