Pizza od pirovog brašna: Omiljeni “fast food” u zdravijoj verziji! Napravite tijesto koje je lakše probavljivo i nutritivno bogatije

Pizza od pirovog brašna

Najveći strah koji se vjerojatno javlja kod pojedinaca u slučaju promjene prehrambenih navika jest hoće li smjeti jesti svoju dosadašnju omiljenu hranu. Vrlo je često na tom popisu pizza. No, dobra vijest je da se ne morate ničega odreći, već samo biti umjereni u takvoj hrani.

Što znači biti umjeren? Hranu poput pizze jedemo s vremena na vrijeme i, naravno, pripazimo na količinu. Jedan do dva komada sasvim su dovoljni. No, što ako imate želju češće jesti pizzu? Onda je dobra vijest da svaki klasični recept možete napraviti u nutritivno kvalitetnijoj verziji

Tako pizza može biti nutritivno kvalitetnija ako klasične sastojke poput bijelog brašna i klasičnog kečapa zamijenimo njihovim nutritivnim inačicama poput pirovog brašna, domaćeg umaka od rajčice i sl. 

Nemojte biti skeptični jer će pizza od pirovog brašna oduševiti i najveće ljubitelje pizze. Možda se i iznenadite kako nećete osjećati veliku žeđ, nadutost ili težinu u želucu od koje pate pojedinci nakon konzumacije brze hrane

Imajte na umu da pirovom brašnu treba manje vode nego bijelom običnom brašnu
FOTO: Shutterstock

Osim bijelog pirovog, pizza od integralnog pirovog brašna sadržava više vlakana i nešto više proteina. Također, integralno pirovo brašno sadrži i nešto manje kalorija. 

Imajte na umu da pirovom brašnu treba manje vode nego bijelom običnom brašnu, a kako je ovo brašno bez glutena, manje ga mijesite da se ne razmrvi. Isto tako, tijesto od pirovog brašna neće se toliko dizati kao klasično brašno.
Pizza od integralnog pirovog brašna
FOTO: Shutterstock

Što se tiče nadjeva, za nutritivno bogatiju pizzu birajte neke od ovih sastojaka:

 • domaći umak od rajčice (bez šećera kao klasični kečap)
 • šampinjoni
 • nemasna šunka
 • tofu
 • rikola
 • mozzarella 
 • origano i drugi mediteranski začini 
 • razno povrće (kukuruz, luk, paprika, grašak, šparoge)
 • jaja
 • tuna, sardina ili druga riba. 

Izbjegavajte ili rjeđe koristite kao nadjev:

 • topljene punomasne sireve
 • klasični kečap
 • suhomesnate proizvode 
 • vrhnje i punomasne mliječne proizvode. 
Tijesto za pizzu od pirovog brašna
FOTO: Shutterstock

Tijesto za pizzu od pirovog brašna 

Za tijesto za pizzu od pirovog brašna potrebno vam je svega nekoliko sastojka. U ovom receptu donosimo verziju s kvascem.

Sastojci:

Priprema

 1. U zdjelu dodajte toplu vodu, potom kvasac i šećer kokosovog cvijeta. Ostavite da odstoji oko 5 – 10 minuta dok se kvasac ne počne pjeniti. 
 2. Potom, polagano dodajte pirovo brašno dok lagano miksate, dodajte i maslinovo ulje te sol. Kad se tijesto počne formirati, povećajte brzinu i miksajte između 3 – 5 minuta. Tijesto treba biti dovoljno glatko, ali ne i ljepljivo. 
 3. Pobrašnite površinu, dodajte tijesto i oblikujte loptu. Namastite zdjelu maslinovim uljem i u nju stavite tijesto. Ostavite da se diže oko 30 minuta.
 4. Zagrijte pećnicu na 230 °C. Papir za pečenje posipajte kukuruznim brašnom. 
 5. Razvaljajte tijesto promjera oko 30 cm. 
 6. Dodajte nadjeve po želji i pecite oko 15 – 20 minuta
Tijesto za pizzu od pirovog brašna bez kvasca
FOTO: Shutterstock

Tijesto za pizzu od pirovog brašna bez kvasca 

Pizza s pirovim brašnom lako se priprema i bez kvasca. Sve sastojke već imate kod kuće. Za nadjev birajte domaći umak od rajčice, šampinjone, mozzarellu i tunu iz salamure. Posipajte rikolom. 

Sastojci:

Priprema

 1. Pomiješajte sve suhe sastojke i maslinovo ulje. Vodu dodajte postepeno, dok tijesto ne postane glatko. Pazite da tijesto ne postane ljepljivo. 
 2. Pripremite papir za pečenje i razvaljajte tijesto
 3. Dodajte domaći umak od rajčice, narezane šampinjone, iscijeđenu tunu iz salamure, po želji malo papra i origana. Dodajte i koju krišku mozzarelle.
 4. Pecite na 250 °C oko 20 minuta.
 5. Kad je pizza pečena, dodajte šaku rikole. 
Pizza od pirovog brašna i jogurta
FOTO: Shutterstock

Pizza od pirovog brašna i jogurta 

U tijesto za pizzu od pirovog brašna dodajte jogurt i pokušajte uočiti razliku. Predlažemo i malo drugačiji nadjev za pizzu. 

Sastojci za tijesto za pizzu:

Sastojci za nadjev:

Priprema

 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. 
 2. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto za pizzu dok ne dobijete glatku smjesu. 
 3. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, a možete ga razdvojiti i u dva dijela. 
 4. Na papiru za pečenje razvaljajte tijesto.
 5. Dodajte pesto umak i razmažite ga po tijestu. Potom dodajte luk, mrkvu i tofu te posipajte mediteranskim začinima. 
 6. Pecite oko 10 minuta, a kad je pizza pečena dodajte listove svježeg špinata. 
Pizza od pirovog brašna - kalorije
FOTO: Shutterstock

Pizza od pirovog brašna – kalorije 

Bez obzira na to što radimo pizzu od nutritivno bogatijih sastojaka, ne znači nužno da takva pizza ima manje kalorija. I dalje trebamo paziti na količinu. Neke razlike u kalorijama postoje, no nisu toliko značajne. 

Veći utjecaj na udio kalorija u pizzi može imati sam nadjev i oni sastojci koje stavljamo na pizzu. Topljeni punomasni sirevi kaloričniji su od mozzarelle ili zrnatog sira. Suhomesnati proizvodi kaloričniji su i bogatiji zasićenim mastima u odnosu na nemasnu šunku ili tofu

Škrobno povrće poput graška, mrkve i kukuruza sadrži više kalorija od lisnatog povrća i šampinjona. Klasični kečap sadrži šećer i naravno da je domaći umak od rajčice nutritivno kvalitetnija zamjena. 

No, pogledajmo sada kalorije po vrstama brašna. Klasično bijelo brašno na 100 g sadrži:

 • 354 kcal
 • 75 g ugljikohidrata
 • 10 g bjelančevina.

Bijelo pirovo brašno na 100 g sadrži:

 • 344 kcal
 • 75 g ugljikohidrata
 • 11 g bjelančevina
 • 4 g vlakana.

Integralno pirovo brašno na 100 g sadrži:

 • 315 kcal
 • 57 g ugljikohidrata
 • 13 g bjelančevina
 • 8 g vlakana. 
Pizza s pirovim brašnom
FOTO: Shutterstock

Iz ovog pregleda vidimo da su brašna poredana od najviše kaloričnog i najmanje nutritivno bogatog prema najmanje kaloričnom i najviše nutritivno bogatom. U pravilnoj prehrani najviše konzumiramo upravo cjelovite namirnice koje nisu toliko kalorijski bogate, ali zato prednjače u nutritivnoj kvaliteti. 

Ako se ne možete naviknuti na cjelovita brašna, posebice integralna, započnite izradu tijesta za pizzu tako da samo polovicu bijelog brašna zamijenite s integralnim pirovim brašnom.

U ovom primjeru vidimo da je nutritivno najkvalitetnije integralno pirovo brašno jer donosi najviše vlakana i bjelančevina, ali i najmanje kalorija. 

Pirovo brašno najlakše je nabaviti u specijaliziranim trgovinama, no sve je više dostupno i u većim prehrambenim trgovinama. Cijena za jedan kilogram običnog bijelog brašna iznosi oko 0,76 eura, dok jedan kilogram integralnog pirovog brašna košta oko 2,06 eura. Cijene se razlikuju od proizvođača do proizvođača i s obzirom na to je li brašno organskog porijekla.

Pročitajte i članke:

 •  
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu