Barijatrijska embolizacija – metoda mršavljenja za pretile osobe

Procjenjuje se da u svijetu ima preko 2 milijarde pretilih osoba. Debljina može izazvati cijeli niz zdravstvenih komplikacija i životnih ugroza, primjerice dijabetes, rak, povišeni tlak, srčani i moždani udar.

Do sada korištene metode mršavljenja su: promjene ponašanja, dijeta i vježbanje, lijekovi i invazivna kirurgija.

Grelin – hormon gladi

Barijatrijska arterijska embolizacija je minimalno invazivna metoda u kojoj intervencijski radiolozi uvode kateter kroz maleni rez na koži prepone ili ručnog zgloba. Kroz kateter se unose kuglice mikroskopske veličine u arteriju koja dovodi krv u gornji dio želuca – fundus. Kuglice umanjuju protok krvi i tako ograničavaju lučenje hormona grelina.

Hormon grelin je odgovoran za prenošenje poruke gladi iz praznog želuca u mozak. Nakon ovog jednostavnog zahvata koji ne zahtijeva duži boravak u bolnici, osjećaj gladi se jako smanjuje i potiče se gubitak težine.

Metoda se nalazi u ranoj fazi kliničkog ispitivanja u John Hopkins University School of Medicine. U istraživanje je uključen multidisciplinaran tim liječnika, specijalista za mršavljenje, fiziologa, endokrinologa, gastroenterologa, nutricionista, psihologa i kirurga.

Pretilost

Zahvat je obavljen na sedam ekstremno pretilih, ali inače zdravih osoba (šest žena i jedan muškarac) u dobi od 31 do 59 godina. Ispitanici su imali indeks tjelesne mase (BMI) u rasponu od 40 do 50, što je znatno iznad granice pretilosti, za koju se uzima BMI 30.

Svaki sudionik je dobio upute o režimu promjena načina života i prehrane prije i poslije zahvata. Sam postupak je prošao sigurno, bez većih popratnih pojava. Kod svih pacijenata je zabilježen gubitak težine i dramatičan pad osjeta gladi nakon postupka. Razine grelina su također bile u padu.

Smanjenje osjećaja gladi za 81 posto

Nakon zahvata barijatrijske arterijske embolizacije, sudionici su izgubili prosječno 5,9 posto (nakon mjesec dana), 9,5 posto (nakon tri mjeseca) i 13,3 posto (nakon šest mjeseci) od viška kilograma,odnosno onih, iznad idealne tjelesne težine.

Subjektivni osjećaj gladi smanjio se prosječno 81 posto (nakon dva tjedna), 59 posto (nakon mjesec dana) i 26 posto (nakon tri mjeseca). Razina hormona grelina bila je smanjena 17,5 posto, tri mjeseca nakon zahvata.

Ovo ispitivanje je pokazalo da je barijatrijska arterijska embolizacija sigurna metoda, a čini se da je učinkovita u kratkoročnom i srednjoročnom gubitku značajne količine kilograma. U usporedbi s kirurškim zahvatom želučanog bajpasa, barijatrijska arterijska embolizacija je znatno manje invazivan zahvat i oporavak traje puno kraće.

Istraživanja ove metode će se nastaviti na većem broju pacijenata prije početka rutinske primjene.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: embolizacija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu