Plantarni fascitis i svakodnevni život: Pet strategija koje pomažu kod bolova i pokretljivosti

Plantarni fascitis i svakodnevni život Pet strategija koje pomažu kod bolova i pokretljivosti

Plantarni fascitis je uobičajeno stanje stopala koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta, uzrokujući bolove i nelagodu u peti i donjoj strani stopala.

Plantarna fascija je debela traka tkiva koja povezuje petnu kost s nožnim prstima, a kada postane upaljena ili nadražena, može dovesti do intenzivnih bolova, osobito kod prvih jutarnjih koraka ili nakon dugog razdoblja odmora.

Ovo stanje može značajno utjecati na svakodnevni život ljudi, čineći aktivnosti kao što su hodanje, stajanje i vježbanje izazovnim. Međutim, uz pravilno liječenje bolova i ciljane intervencije, pojedinci koji pate od plantarnog fascitisa mogu doživjeti poboljšanu mobilnost i kvalitetu života.

U mnogim slučajevima uzrok plantarnog fascitisa ostaje nejasan, iako česti faktori koji ga mogu izazvati uključuju sportske aktivnosti poput baleta ili trčanja koje opterećuju petu, dugotrajno stajanje, nošenje obuće bez adekvatne podrške, abnormalnosti visine svoda stopala, promjene nakon trudnoće te pretilost.

Utjecaj plantarnog fascitisa na svakodnevni život
FOTO: Bauerfeind

Utjecaj plantarnog fascitisa na svakodnevni život

Bolovi i nelagoda povezani s plantarnim fascitisom mogu imati dubok utjecaj na različite aspekte svakodnevnog života.

Hodanje, koje je temeljna aktivnost, postaje nesnosno bolno, a često dovodi do značajnog smanjenja pokretljivosti. To može utjecati na nečiju sposobnost obavljanja rutinskih zadataka, poput kupnje namirnica, putovanja na posao ili čak jednostavnih aktivnosti kao što je šetnja psa.

Osim toga, dugotrajno stajanje, bilo na poslu ili tijekom društvenih okupljanja, može pogoršati bolove, uzrokujući daljnju nelagodu i ograničavajući sudjelovanje u društvenim i profesionalnim aktivnostima.

Nadalje, utjecaj plantarnog fascitisa nadilazi fizička ograničenja, utječući i na mentalno blagostanje. Kronični bolovi mogu dovesti do osjećaja frustracije, razdražljivosti, pa čak i depresije, dok se pojedinci bore da pronađu olakšanje i povrate normalnu razinu funkcioniranja.

Stalna nelagoda može poremetiti obrasce spavanja, što dovodi do umora i smanjene ukupne razine energije.

Strategije upravljanja bolovima

Učinkovito upravljanje bolovima ključno je za pojedince s plantarnim fascitisom kako bi povratili kontrolu nad svojim svakodnevnim životom i poboljšali kvalitetu života. Iako ne postoji pristup koji bi odgovarao svima, nekoliko strategija obećava u ublažavanju simptoma i promicanju mobilnosti.

Noćne udlage

Nošenje cipela s odgovarajućom potporom i amortizacijom može pružiti prijeko potrebno olakšanje osobama s plantarnim fascitisom.

Ključni aspekt terapije za liječenje bolova u peti uzrokovanih plantarnim fascitisom uključuje i korištenje noćne udlage. Ove se udlage nose tijekom spavanja i održavaju stopalo u položaju koji nježno isteže plantarnu fasciju i mišiće lista dok odmarate.

Udlaga je jednostavna za korištenje i rukovanje, iznimno je lagana, zbog čega ne uzrokuje nelagodu i ne ometa san. Nošenje takve udlage pomaže smanjiti bolove.

Noćnu udlagu za gležanj i stopalo možete pronaći u trgovinama Bauerfeind, kao i u njihovoj online trgovini. Ova udlaga omogućuje podešavanje dorzalne ekstenzije zahvaljujući sustavu bočnih traka, pa time i prilagodbu prema individualnim potrebama.

Lako se oblači i skida brzozateznim kopčama i pruža udobnost zahvaljujući podstavi od mekane pjene. Osim toga, osigurava sigurnost tijekom noćnog kretanja zahvaljujući protukliznom potplatu.

Potporna obuća
FOTO: Bauerfeind

Uz ovu terapiju preporučuje se nošenje uložaka za cipele koji potiču pravilan rad stopala i način hoda. Od uložaka za stopala preporučuju se ViscoPed i ViscoPed S ulošci koji su visoko elastični i smanjuju područja prekomjernog pritiska, posebno u prednjem dijelu stopala i peti.

Njihove mekane kružne zone oko glavica MTP zglobova i pete djeluju kao amortizeri, ublažavajući bolne iritacije. ViscoPed ulošci smanjuju opterećenje i udarne sile na gležanj, koljeno, kuk i kralježnicu.

Odmor i ledeni oblozi

Omogućavanje odgovarajućeg odmora zahvaćenom stopalu i primjena ledenih obloga mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju bolova. Odmaranje stopala omogućuje zacjeljivanje oštećenog tkiva, dok led pomaže utrnuti područje i smanjiti oteklinu.

Vježbe istezanja i jačanja

Izvođenje specifičnih vježbi za istezanje i jačanje mišića i ligamenata u stopalu i listovima može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju napetosti na plantarnoj fasciji. To može uključivati istezanje potkoljenice, savijanje nožnih prstiju i istezanje stopala pomoću ručnika, između ostalog.

Fizikalna terapija

Rad s fizikalnim terapeutom može biti koristan za razvoj personaliziranog plana liječenja prilagođenog individualnim potrebama. Fizikalna terapija može uključivati ručne tehnike, terapeutske vježbe i modalitete kao što su ultrazvuk ili električna stimulacija za poticanje ozdravljenja i poboljšanje pokretljivosti.

Lijekovi

Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, kao što su ibuprofen ili naproksen, mogu pomoći u smanjenju bolova i upale povezane s plantarnim fascitisom. U nekim slučajevima mogu se preporučiti injekcije kortikosteroida za privremeno ublažavanje jakih bolova i upale.

Poboljšana mobilnost i kvaliteta života

Primjenom sveobuhvatnog plana upravljanja bolovima i uključivanjem modifikacija načina života, pojedinci s plantarnim fascitisom mogu doživjeti značajna poboljšanja u pokretljivosti i ukupnoj kvaliteti života. Dosljednost i strpljenje su ključni jer je ponekad potrebno puno vremena da se pronađe prava kombinacija tretmana koja najbolje funkcionira za svakog pojedinca.

Kako se bolovi smanjuju i pokretljivost se poboljšava, pojedinci mogu postupno nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima i sudjelovati u vježbama kao što su plivanje, vožnja bicikla ili aerobik s malim opterećenjem kako bi održali razinu kondicije bez pogoršanja simptoma.

Bitno je slušati tijelo i izbjegavati aktivnosti koje uzrokuju bolove ili nelagodu, dok postupno povećavate intenzitet i trajanje kako se tolerancija poboljšava.

Uz fizičke intervencije, rješavanje psihološkog utjecaja kroničnih bolova ključno je za holističko liječenje. Grupe podrške, savjetovanje i tehnike opuštanja kao što su meditacija ili vježbe dubokog disanja mogu pomoći pojedincima da se nose s emocionalnim teretom života s plantarnim fascitisom.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Bauerfeind po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
  1. Plantar fasciitis. (2023). Mayo Clinic.
  2. Plantar fasciitis. (2022). NHS.
  3. Plantar Fasciitis. Johns Hopkins Medicine.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Bauerfeind

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu