Zelena kura – što je, namirnice i rezultati

Zelena kura

Zelena kura način je prehrane namijenjen svima koji imaju poremećenu crijevnu floru, a koja vodi do slabljenja obrambenog sustava, toksičnosti organizma i nepravilne apsorpcije hranjivih tvari.

Kao i LCHF prehrana, temelji se na povratku izvornoj neprerađenoj hrani, konzumiranju većih količina masne hrane zbog čega tijelo brže i učinkovitije sagorijeva masti te smanjenom unosu šećera i ugljikohidrata kako se uz pomoć inzulina, koji upravlja hormonima, ne bi pretvarali u masne naslage.

LCHF prehrana opredjeljuje osobe iz svijeta medicine još od 1972. kad je objavljeno izdanje Dr Atkins’ Diet Revolution. Jedna strana smatra kako je ovim načinom prehrane moguće spriječiti dobivanje dijabetesa tipa 2, pretilosti i metaboličkih sindroma. S druge strane, postoji i mišljenje kako je ovakav tip prehrane samo trend koji nije učinkovit. 

2017. godine na Institutu sportskih znanosti u Cape Town-u provedeno  je istraživanje kojim se htjela potvrditi učinkovitost LCHF dijete na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međusobno su uspoređivani tradicionalni tip prehrane i LCHF prehrana, a praćeni su parametri kao što su gubitak na tjelesnoj masi i inzulinska rezistencija.

Rezultati su pokazali učinkovitost LCHF prehrane kod smanjenja tjelesne mase, a dokazan je i jedinstven utjecaj na koncentraciju lipida u krvi, smanjenje LDL kolesterola i povećanje HDL kolesterola. Istraživači su zaključili kako LCHF prehrana poboljšava glikemijsku kontrolu kod pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2 i pomaže kod ostalih pacijenata kod kojih je dijagnosticirana inzulinska rezistencija.

Za sve sportaše koji se još uvijek dvoume oko prelaska na LCHF prehranu imamo dobru vijest.

Naime, na Odsjeku za sportsku medicinu na Sveučilištu u Cape Town-u provedeno je istraživanje 2018. godine kojim je dokazana učinkovitost LCHF prehrane na poboljšanje sportske izvedbe kod sportaša koji se bavio treninzima visokog intenziteta.

U istraživanju je praćena sportska izvedba sportaša koji je tijekom dvije godine bio na strogoj LCHF prehrani. U to vrijeme konzumirao je oko 80 g ugljikohidrata dnevno, a za vrijeme treninga isključivo vodu. Dok je bio na LCHF prehrani sportaš je postigao zadivljujuće rezultate u triatlomu. Istraživači su zaključili kako ovakav tip prehrane može pomoći kod treninga visokog intenziteta koji su u trajanju od 4 do 40 minuta.

Piramida LCHF prehrane

LCHF dijeta – zelena kura

Riječ je o poznatoj varijanti LCHF prehrane (manje ugljikohidrata i više masnoća), ali je radi detoksikacije organizma i jačanja imuniteta izbor namirnica nešto stroži.

Više o LCHF prehrani možete pročitati ovdje.

Zelena kura, baš kao i LCHF dijeta, sputava ovisnost o šećeru i ugljikohidratima općenito te je odlična za mršavljenje, ali i puno više od toga:

Kao i kod LCHF prehrane, nema kompliciranja oko pripreme obroka, a jede se do sitosti bez gladovanja kao kod klasičnih dijeta.

Zelena kura – dozvoljene namirnice

Ovaj način prehrane provodi se, ovisno o stanju organizma, nekoliko tjedana ili mjeseci, a prehrana se pritom bazira na sljedećem:

 • masnoće – naglasak je na prirodnima mastima, svinjska mast, maslac, maslinovo i kokosovo ulje, avokado (iako je voćka, dobar je izvor kvalitetnih masnoća),
 • proteini – meso, riba i jaja iz slobodnog (organskog) uzgoja,
 • zeleno povrće – u obzir dolazi sve povrće osim krumpira (korjenasto povrće u ograničenim količinama), ali najbolji je izbor zeleno lisnato povrće (koje raste iznad zemlje),
 • đumbir, kurkuma i ostalo začinsko bilje bez aditiva,
 • orašasti plodovi i sjemenke – u umjerenim količinama, za izradu kruha i peciva, maslaca i namaza,
 • kokosovo brašno i psyllium – u ograničenim količinama, za izradu kruha i peciva,
 • domaći kefir – spravljen kod kuće, od kefirnih zrnaca,
 • voda, a kava, čaj i limunada u umjerenim količinama – bez mlijeka,
 • stevija.
Kurkuma

Zelena kura – zabranjene namirnice

Zbog prisutnih alergena i većeg udjela ugljikohidrata kojima se paraziti hrane, nisu dozvoljene sljedeće namirnice:

 • žitarice – i glutenske i bezglutenske,
 • margarin i industrijska ulja,
 • industrijske prerađevine,
 • šećer u svakom obliku,
 • ostali zaslađivači – osim stevije,
 • ostali mliječni proizvodi – osim domaćeg kefira,
 • voće,
 • alkohol.

Zelena kura – hrana koja napuhuje crijeva

Treba pripaziti na izbor povrća jer neke vrste uzrokuju nadutost. Riječ je o FODMAP ugljikohidratima. U kemijskom smislu to su srednjelančani fermentacijski ugljikohidrati, a nalaze se u voću, povrću, orašastim plodovima, žitaricama i mahunarkama.

Kod osoba s probavnim tegobama i crijevnim bolestima (sindrom iritabilnog crijeva, prekomjerno razmnožavanje bakterija u tankom crijevu itd.) oni se ne mogu pravilno razgraditi, već ih bakterije u crijevima fermentiraju. Zato dolazi do nadutosti, bolova u trbuhu, plinova, opstipacije (zatvor) ili proljeva.

Osim navedenih zabranjenih namirnica, u okviru zelene kure treba na najmanje šest tjedana izbaciti i sljedeće FODMAP ugljikohidrate:

Nakon šest tjedana može se u prehranu uvoditi jedna po jedna namirnica. Ipak, treba paziti da razmak između namirnica bude nekoliko dana i pratiti reakcije kako bi se utvrdila podnošljivost, tj. nepodnošljivost namirnice.

Vođenje dnevnika prehrane

Zelena kura – primjer dnevnog jelovnika

doručaksmoothie od špinata, maslinovog ulja, kefira i badema
ručakjuha od kostiju, pileća jetrica ispečena na kokosovom ulju, zdjela rikole s maslinovim uljem i limunom
užinašaka bučinih sjemenki
večeraostaci od ručka ili srdele ispečene na kokosovom ulju i blitva kuhana na pari s maslinovim uljem

Zelena kura – LCHF rezultati

Ovakvo čišćenje organizma daje rezultate kao i LCHF prehrana. Naime, drastično smanjen unos ugljikohidrata zaustavlja fermentaciju (vrenje) u organizmu, a namirnice se tijekom probave potpuno razgrađuju.

Zato su rezultati sljedeći:

Zelena kura i candida

Disbalans crijevne flore vodi do razmnožavanja loših sojeva bakterija i gljivica, a samim time i poremećaja imunološkog sustava. Poznato je da se gljivice i bakterije hrane ugljikohidratima i da njihovi otpadni produkti (toksini) uzrokuju različite simptome koji se nerijetko pogrešno pripisuju raznim bolestima.

Najpoznatija među gljivicama koje inače stanuju u organizmu, a kod neravnoteže crijevne flore postaju patogene, tj. napadaju tijelo, jest candida.

Candida se hrani glukozom (šećer i škrob). Više o candidi možete pročitati ovdje.

U slučaju candide, zelenu kuru, tj. redukciju šećera i ugljikohidrata potrebno je provoditi nekoliko mjeseci kako bi se gljivica izgladnila i uništila, a izgradila zdrava crijevna flora i ojačao imunitet.

Povećanu količinu candide u organizmu možete utvrditi i ovako.

Domaći kefir

Zelena kura i kefir

Kod uspostavljanja ravnoteže crijevne flore i pravilne apsorpcije nutrijenata jako je važan domaći kefir. Zato što se radi o fermentiranom proizvodu koji je bogat probiotičkim kulturama. Jača imunitet, djeluje protuupalno i njeguje crijevnu floru.

Kefir privlači pažnju velikog broja znanstvenika iz različitih područja kao što su industrija i farmacija. Zadnjih godina istraživanja su pokazala kako kefir ima odličan potencijal u prevenciji tumora. Kefir je zapravo fermentirano mlijeko podrijetlom s Tibeta, a samo neka od njegovih svojstava su antibakterijska, antifungalna, antialergena i protuupalna  

Istraživanje provedeno 2017. godine na Sveučilištu medicinskih znanosti u Isfahan (Iran) potvrdilo je da neke bioaktivne komponente kefira kao što su polisaharidi i  peptidi imaju odličan potencijal za sprječavanje razvoja tumorskih stanica. Od tumora na koje kefir ima utjecaja najčešće se spominju kolorektalni karcinom, karcinom pluća i  karcinom dojke.

O njegovom blagotvornom djelovanju na organizam i kako napraviti domaći kefir kod kuće možete saznati ovdje.

Zelena kura – smoothie

Kako se zelena kura temelji, poput LCHF prehrane, na sirovim namirnicama koje su izvorno bogate raznim mikronutrijentima, probiotičkim bakterijama i enzimima, jedan od najboljih načina spravljanja obroka je smoothie, tj. kašasti sok od povrća i zdravih masnoća.

Naime, kuhanjem se navedeni sastojci gube, a na ovaj se način mogu iskoristiti sve blagodati dozvoljenog povrća u koje se mogu dodati žumanjci, kokosovo ili maslinovo ulje, domaći kefir, kurkuma, orašasti plodovi itd. Pritom je važno paziti da namirnice budu iz organskog uzgoja.

Smoothie

Zelena kura – nuspojave

Za provođenja zelene kure, kako šećer više nije primarni izvor energije, već to postaju masnoće, prvih nekoliko dana mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

Važno je znati da je riječ o normalnim i prolaznim simptomima jer se tijelo prilagođava na novi izvor energije.

Noakes i suradnici preporučuju povećan unos natrija kako bi se smanjile nuspojave LCHF prehrane s obzirom na to da je prisutno pojačano  izlučivanje vode i natrija. 

Također, kod osoba koje boluju od dijabetesa redukcija ugljikohidrata smanjuje potrebu za tim lijekovima. Ako se doze lijekova ne reguliraju skladno tome, može doći do hipoglikemije (smanjena koncentracija glukoze u krvi) pa je potrebno obratiti se liječniku.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Noakes T.D., Windt J., (2017.) Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review.
 2. Webster C.C., Swart J., Noakes T.D., Smith J.A., (2018.) A Carbohydrate Ingestion Intervention in an Elite Athlete Who Follows a Low-Carbohydrate High-Fat Diet.
 3. Sharifi M., Moridnia A., Mortazavi D., Salehi M., Bagheri M., Sheikhi A., (2017.) Kefir: a powerful probiotics with anticancer properties
   

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.83 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu