Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Candida test – laboratorijske pretrage i testiranje

candida-albicans

Gljivica Candida albicans normalno se nalazi u ljudskom organizmu, a može se pronaći u ustima, probavnom traktu, ženskim spolnim organima, koži itd.

Problemi nastaju kod osoba oslabljenog imuniteta kad počne prekomjerno rasti i uzrokuje, osim iscrpljenosti, depresije, raznih bolova i infekcija, respiratorne, kožne, gastrointestinalne, ginekološke i hormonalne smetnje. 

Prisutnost kandide u krvi naziva se kandidemijaza koja se najčešće javlja kao bolnička infekcija primjenom katetera koji se uvode u krvne žile. 

Medicinske pretrage – vrste, gdje se mogu obaviti i koliko koštaju

Ovisno o laboratoriju, nivo kandide u organizmu može se odrediti različitim medicinskim pretragama:

  • bris i mikroskopski pregled – kad su u pitanju genitalna, orofaringealna (usta-ždrijelo) i kožna kandidijaza, važno je pravilno tumačenje mikrobiološke analize jer je kandida sastavni dio čovjekove flore,
  • uzorak stolice – ukazuje na crijevnu kandidijazu, potrebno je na analizu odnijeti tri uzorka stolice u roku od deset dana,
  • serološka analiza – podrazumijeva određivanje dviju vrsta antitijela iz krvnog uzorka Ig-M čija povišena razina ukazuje na nedavnu akutnu infekciju i Ig-G čija povišena razina ukazuje na dugotrajnu infekciju, može dati lažno negativni nalaz ukoliko je imunitet previše slab kako bi dao adekvatan odgovor,
  • leukocitarna formula – kod prekomjernog rasta kandide krvne pretrage pokazuju smanjen broj leukocita ili povećan broj neutrofila praćen smanjenim brojem limfocita, te može pomoći u postavljanju dijagnoze,
  • test urina – može detektirati prisustvo D-arbinitola koji ukazuje na porast kandide u probavnom sustavu.

Testiranje na Candidu albicans – HZZO

Liječnici opće medicine (preko HZZO-a) upućuju na mikrobiološku i parazitološku analizu, a preko uputnice se može napraviti i serološka pretraga u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7.

Test na candidu – cijena

S druge strane, u privatnim je poliklinikama uobičajena serološka analiza koja košta oko 300-tinjak kuna i nije uvijek pouzdana. Na temelju nalaza pacijenti dobivaju stručne savjete od strane liječnika i nutricionista s obzirom na to da važnu ulogu u suzbijanju rasta kandide ima promjena načina prehrane, pogotovo izbacivanje loših ugljikohidrata koji pogoduju njenom rastu i razmnožavanju.

losi-ugljikohidrati

Stanje pacijenta potrebno je pratiti nekoliko tjedana, a nakon toga se postepeno uvode namirnice i prati vraćaju li se simptomi. Ponekad promjena načina prehrane nije dovoljna za izlječenje pa je, zbog jačanja imuniteta i sprječavanja povrata gljivične infekcije, potrebno uvesti i suplementacijsku terapiju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu