Candida u crijevima – kako ju prepoznati i izliječiti?

Candida-baloni

Candida je rod gljivica u koji spada više od 100 različitih vrsta, od kojih je najčešća Candida albicans. Za odgovoriti na pitanje kako prepoznati i liječiti Candidu u crijevima potrebno je znati kako i pod kojim uvjetima Candida postaje štetna za ljudski organizam. Naime, Candida je vrsta koja živi kao dio fiziološke flore na koži i sluznici ljudskog tijela (medicinski termin je komenzal). U određenim uvjetima, Candida se pretjerano namnoži i počinje uzrokovati kliničku sliku kandidoza, infekcije uzrokovane gljivicama roda Candida.

Uzroci Candide u crijevima

Infekcija Candida gljivicom u crijevima može biti uzrokovana i gljivicom iz egzogenog (‘vanjskog’) izvora, primjerice pri prijenosu u bolnici, a liječenje je u tom slučaju jednostavno jer najčešće uklanjanjem izvora infekcije dolazi do povlačenja simptoma.

S druge strane, mnogo veći problem je takozvana endogena infekcija u kojoj je izvor kandidoze Candida koja normalno naseljava gastrointestinalni trakt kod zdravih ljudi. Naš probavni sustav neposredno nakon rođenja naseljavaju različite bakterije i gljivice koje su dio fiziološke flore, žive u našem tijelu i ne radi nam štetu, hrane se otpadnim tvarima ljudskog tijela i sprječavaju naseljavanje štetnih bakterija. Važno je napomenuti da svi ti mikroorganizmi žive u ravnoteži koju je potrebno održavati, jer narušavanjem ravnoteže, recimo prilikom pretjeranog umnožavanja Candida gljivice, dolazi do pojave kliničke slike koja u određenim slučajevima može biti dramatična.

Najčešći uzroci zbog kojih dolazi do pojave kandidoze su:

 • nepravilna upotreba antibiotika – prije svega prečesto i uzastopno korištenje antibiotika, korištenje antibiotika širokog spektra. U ovim slučajevima antibiotici ubijaju i ‘korisne’ bakterije u našem probavnom sustavu, što može uzrokovati pretjerano umnožavanje Candide, budući da antibiotici ne djeluju na gljivice.
 • upotreba drugih vrsta lijekova kao što su imunomodulatori.

Kandidoza i pH

Kiselost ili pH ima značajnu ulogu u ljudskom probavnom sustavu. Različiti probavni enzimi djeluju pri različitom pH, a također pH ima zaštitnu ulogu od različitih patogena (svi znamo da je želudac ima niski pH, odnosno da je kiselost velika).

Candida je vrsta gljivice koja može postojati u dva oblika: kvasac i plijesan. Candida je u crijevima obično prisutna u obliku kvasca. Bitno je također napomenuti da je plijesan opasniji i invazivniji oblik. Kvasac je oblik u kojem Candida preživljava u kiselom pH (kao što je u želudcu), dok bazičnija ili alkalnija okolina uzrokuje prijelaz Candide u plijesan.

Na pH našeg probavnog sustava možemo utjecati i prehranom, stoga valja imati na umu da je uravnotežena prehrana često ključ u obrani od kandidoze, pretjerano bazična ili alkalna prehrana može biti uzrok pojave kliničke slike.

Kandidoza i upala

Candida u crijevima

Studije su pokazale da je kandidoza usko povezana s različitim upalnim bolestima gastrointestinalnog sustava:

Osobe koje boluju od navedenih i nekih drugih upalnih bolesti gastrointestinalnog sustava, imaju veći postotak kolonizacije Candidom. S druge strane, Candida produžuje upalni proces pa na neki način nastaje začarani krug. Također je dokazan povoljan utjecaj uzimanja probiotika kod ovakvih pacijenata.

candida

Simptomi Candide u crijevima

Simptomi kandidoze su nespecifični i možda čak ponekad djeluju nepovezano. Stoga je iznimno bitno odabrati liječnika koji će jako dobro poznavati vašu povijest bolesti, životni stil i navike, jer će tako dijagnoza biti znatno ubrzana. Također je bitno da naučite dobro slušati svoje tijelo i ne zanemarivati simptome ako ih primijetite:

 • Kronični umor.
 • Problemi s koncentracijom i pamćenjem, zbunjenost.
 • Depresija, problemi s raspoloženjem.
 • Oslabljen imunološki sustav.
 • Alergije i netolerancija na određenu hranu.
 • Gljivične infekcija noktiju i kože.
 • Probavni problemi – konstipacija (zatvor), dijareja (proljev), mučnina, grčevi.
 • Vaginalna gljivična infekcija (posebno ako se ciklički ponavlja).
 • Oralne gljivične infekcije.
 • Infekcija sinusa.

Kako se riješiti Candide u crijevima?

Svakako da liječenje ovisi o uzroku, ali često je moguće da osoba poduzme korake kojima se na jednostavan način može riješiti simptoma. Prije svega, promjena prehrane i uzimanje probiotika, te strogo izbjegavanje pretjeranog i nepravilnog uzimanja antibiotika može vratiti narušenu ravnotežu. Liječenje primarne bolesti (ako je uzrok), kao što su spomenute upalne bolesti, dovest će do povlačenja sekundarnih simptoma kandidoze. U liječenju kandidoze, svakako uključite svog liječnika jer primjena antifungalnih lijekova je nužna u određenim slučajevima.

Prirodni lijek za Candidu u crijevima

Najveći saveznik kandide je šećer.  Problem kod šećera je njegovo prekomjerno konzumiranje, jer gljivice, u ovom slučaju kandida, koristi šećer kao hranu za rast i razmnožavanje. Eliminiranjem jednostavnih šećera iz naše prehrane, pomažemo njenom liječenju.

Preporučuje se popiti jednu žlicu jabučnog octa, razmućenu u čaši vode prije svakog obroka, jer zaustavlja razmnožavanje kandide.

Opasnosti

Kandidoza može postati ozbiljan medicinski problem u trenutku kada dolazi do prodora Candide u krvotok. U tim slučajevima najčešći izvor je Candida koja normalno obitava u ljudskom organizmu (endogena infekcija) uz preduvjete kao što su oslabljen imunološki sustav i oslabljena sluznička barijera probavnog sustava koja inače sprječava prodor gljivica u krvotok i širenje po tijelu. Candida je dio fiziološke flore probavnog sustava u kojem u velikom broju pojedinaca obitava bez pojave simptoma. Međutim, širenje krvotokom uzrokuje ozbiljne i za život opasne infekcije u drugim organima, koje moraju biti liječene u bolnici pod liječničkim nadzorom, uz upotrebu antifungalnih lijekova.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.11 / 5   28

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: candida u crijevima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu