Loše kratkoročno pamćenje: Znak stresa ili ozbiljne bolesti? Evo kada potražiti pomoć i kako ga poboljšati

Loše kratkoročno pamćenje

Kratkoročno pamćenje je sposobnost pohrane male količine informacija u umu i držanja ih dostupnima kratko vrijeme. Informacije koje se zadržavaju u kratkoročnom pamćenju najčešće ostaju u umu 20 – 30 sekundi. Iako se većina informacija iz kratkoročnog pamćenja vrlo brzo zaboravi, dio informacija se može pohraniti u dugoročnom pamćenju.

Povremeni gubitak kratkoročnog pamćenja, kao što je gubitak ključeva ili zaboravljanje koji je dan u mjesecu, može se dogoditi svakome. Loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem.

Međutim, gubljenje kratkoročnog pamćenja ne bi smjelo utjecati na vaš svakodnevni život i mogućnost brige o sebi ili drugima.

U nastavku saznajte na što može upućivati loše kratkoročno pamćenje te kako možete poboljšati svoje pamćenje.

loše kratkoročno pamćenje ponekad može upućivati i na određene probleme
FOTO: Shutterstock

Loše kratkoročno pamćenje – simptom stresa ili bolesti?

Kao što smo spomenuli, svakome se mogu dogoditi povremene epizode gubitka kratkoročnog pamćenja. Nadalje, lošije kratkoročno pamćenje može biti normalna pojava sa starenjem, prilikom čega se manifestira kao povremene zaboravljivosti (npr. novih imena), ali cjelokupno kognitivno funkcioniranje je normalno. Međutim, loše kratkoročno pamćenje ponekad može upućivati i na određene probleme.

Problemi s kratkoročnim pamćenjem mogu se javiti uslijed stresa i najčešće se u tim slučajevima počinju pokazivati u obliku svakodnevnog zaboravljanja ključeva ili rođendana bližnjih. Kod ozbiljnog gubitka kratkoročnog pamćenja osobe mogu početi zaboravljati ključne stvari, kao što je isključivanje štednjaka ili uzimanje lijekova, a u nekim slučajevima pamćenje progresivno postaje lošije.

Postoje brojni uzroci kratkoročnog gubitka pamćenja, među kojima su:

Upotreba alkohola, droge i određenih lijekova također može dovesti do problema s kratkoročnim pamćenjem. Ako vi ili vama bližnja osoba ima kronični problem s kratkoročnim pamćenjem ili gubitak kratkoročnog pamćenja značajno utječe na svakodnevni život, potražite pomoć liječnika.

Kako poboljšati kratkoročno pamćenje?

U slučajevima u kojima je gubitak kratkoročnog pamćenja izazvan bolešću liječenje može izgledati različito, ovisno o uzroku gubitka kratkoročnog pamćenja, a može uključivati operaciju, lijekove ili kognitivne terapije. U slučajevima nekih bolesti, kao što je demencija, liječenje nažalost ne postoji.

Ipak, postoje lijekovi i vježbe kojima se mogu usporiti kognitivni pad i progresija bolesti i kod ove skupine pacijenata. Više o kognitivnim vježbama pročitajte u članku “Kognitivne vježbe za ublažavanje simptoma demencije: Ove aktivnosti stimuliraju mozak i sprječavaju kognitivno propadanje“.

Određeni suplementi pokazali su se korisnima za poboljšanje pamćenja i koncentracije
FOTO: Shutterstock

Određeni suplementi pokazali su se korisnima za poboljšanje pamćenja i koncentracije, a istraživanja upućuju na to da korisni mogu biti:

Prije uzimanja suplemenata posavjetujte se s liječnikom.

Poboljšanju kratkoročnog pamćenja doprinose kognitivne vježbe poput rješavanja križaljki ili drugih zagonetki, učenja novog jezika ili sviranja instrumenta. Osim toga, za dobro pamćenje važne su i zdrave životne navike, među kojima su:

Ako se nalazite u stresnom periodu života i smatrate da je to uzrok lošeg kratkoročnog pamćenja, od koristi vam mogu biti i vježbe za smirenje kao što su tehnike disanja ili mindfulness meditacija. Više o nošenju sa stresom saznajte u članku “Emocionalni stres: Osvijestite signale koje vam tijelo šalje! Psihologinja otkriva koji su i kako si pomoći“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Hersh, E. (2023). Short Term Memory Loss: Symptoms, Diagnosis, Treatment, and More. Healthline.
  2. Cowan, N. (2008). What are the differences between long-term, short-term, and working memory? Progress in brain research, 169: 323–338.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu