Prvi znakovi Alzheimerove bolesti: Pravovremeno dijagnosticiranje može usporiti progresiju simptoma! Evo kako izgleda početni stadij

Prvi znakovi Alzheimerove bolesti

Alzheimerova bolest je bolest mozga koja uzrokuje progresivno opadanje pamćenja, razmišljanja i sposobnosti zaključivanja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije te čini i do 60 – 70 % svih slučajeva demencije. Radi se o neizlječivoj bolesti koja najčešće zahvaća osobe starije od 65 godina.

Iako trenutno ne postoje lijekovi koji mogu izliječiti postojeće simptome, pravovremenom dijagnozom ove bolesti mogu se postići brojne pozitivne promjene za pacijenta i one koji brinu o njemu. Osim postepenije prilagodbe bolesti, pravovremenom dijagnozom može se usporiti progresija simptoma. Zato u nastavku saznajte koji su prvi znakovi Alzheimerove bolesti.

Alzheimerova bolest je progresivna, što znači da simptomi s vremenom postaju intenzivniji i izraženiji
FOTO: Shutterstock

Prvi znakovi Alzheimerove bolesti

U ranim fazama Alzheimerove bolesti glavni simptom su problemi s pamćenjem. Svatko od nas može ponekad zaboraviti neko ime ili datum te ga se sjetiti kasnije, ali kod oboljelih osoba radi se o učestalijem zaboravljanju koje počinje utjecati na svakodnevno funkcioniranje.

Alzheimerova bolest je progresivna, što znači da simptomi s vremenom postaju intenzivniji i izraženiji. Dok u početnim stadijima bolesti simptomi mogu uključivati zaboravljanje nedavnih događaja i gubljenje stvari, u kasnijim fazama oboljeli mogu iskusiti probleme s komuniciranjem, otežano prepoznavanje bližnjih, deluzije i fizički pad.

Prvi znakovi Alzheimerove bolesti, odnosno simptomi u početnim stadijima mogu biti vrlo suptilni, što čini dijagnosticiranje težim. Neki od simptoma koji mogu upućivati na početne faze Alzheimerove bolesti su:

 • zaboravljanje nedavnih razgovora ili događaja
 • gubljenje predmeta
 • zbunjenost oko vremena i mjesta
 • problemi s pronalaskom riječi u komunikaciji
 • ponavljanje pitanja i zaboravljanje nedavno naučenih informacija
 • teže donošenje odluka
 • problemi s planiranjem ili rješavanjem problema
 • promjene u raspoloženju
 • anksioznost i razdražljivost.
Važnost pravovremenog dijagnosticiranja Alzheimerove bolesti
FOTO: Shutterstock

Važnost pravovremenog dijagnosticiranja Alzheimerove bolesti

Kao što smo naveli, Alzheimerova bolest je neizlječiva, što znači da u svim slučajevima završava smrću. Prognoze za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti najčešće sežu 8 – 10 godina.

Nažalost, još uvijek ne postoje lijekovi koji bi poništili početne patološke promjene povezane s bolešću.

Ipak, pravovremena dijagnoza izrazito je bitna! Dijagnosticiranjem Alzheimerove bolesti kada se osoba nalazi u ranijem stadiju mogu se postići brojne pozitivne promjene. Prije svega, pravovremenom dijagnozom može se usporiti progresija određenih simptoma. Usporavanjem progresije simptoma omogućuje se da oboljele osobe duže samostalno žive u vlastitom domu i imaju bolju kvalitetu života.

Nadalje, ranija dijagnoza omogućuje i oboljeloj osobi i njezinim bližnjima lakšu prilagodbu, zajedničko donošenje odluka i pripremu za teže faze bolesti. U ranijim fazama Alzheimerove bolesti osobe uz pomoć optimalnih terapija mogu živjeti s bolešću niz godina s dobrom kvalitetom života.

Kada posjetiti liječnika zbog problema s pamćenjem?

S obzirom na prednosti pravovremenog dijagnosticiranja ove bolesti, vrlo je važno reagirati čim se sumnja pojavi. Ako vi ili netko bližnji imate probleme s prisjećanjem nedavnih događaja ili jasnim razmišljanjem, razgovarajte s obiteljskim liječnikom. Problemi s pamćenjem mogu upućivati i na druge zdravstvene probleme, kao što su depresija i stres. Nakon procjene liječnik vas može uputiti kod specijalista, kao što je neurolog, za daljnje pretrage.

Zaštitni faktori od Alzheimerove bolesti
FOTO: Shutterstock

Zaštitni faktori od Alzheimerove bolesti

Nastanak Alzheimerove bolesti povezan je s različitim čimbenicima. Primjerice, žene i osobe starije dobi vjerojatnije će oboljeti od ove bolesti, iako može zahvatiti i osobe mlađe od 65 godina. Među rizične faktore ubrajaju se i:

To nipošto ne znači da je oboljela osoba kriva za nastanak bolesti! Faktori rizika mogu nas uputiti na to nalazimo li se u skupini koja vjerojatnije može oboljeti od bolesti i na stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili tu vjerojatnost. Neki čimbenici koji mogu doprinijeti zaštiti od Alzheimerove bolesti i demencije su:

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Alzheimer’s disease. (2021). NHS.
 2. Rasmussen, J. i Langerman, H. (2019). Alzheimer’s disease–why we need early diagnosis. Degenerative neurological and neuromuscular disease, 9: 123–130.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu