Kvalitetan san pomaže u donošenju dobrih odluka

spavanje

Kada se nalazite pred velikom odlukom ili se pripremate za važan ispit ili projekt, vaš najbolji akcijski plan je otići spavati!

Tijekom sna, obrasci aktivnosti mozga koji su se događali tijekom budnih sati se ubrzavaju i ponavljaju, prema novom istraživanju Sveučilišta u Bristolu objavljenom u časopisu Cell Reports. Takvo ponašanje nam pomaže stvoriti i pohraniti sjećanja. Sve se to događa u hipokampusu, dijelu mozga koji je nešto poput ormarića za uspomene.

San pomaže donošenju odluka

Za vrijeme spavanja jačaju veze između živčanih stanica koje konsolidiraju sjećanja. Tijekom spavanja te stanice bolje razvrstavaju informacije i određuju što je vrijedno čuvanja.

Dok su mnogi skloni učiti cijelu noć kako bi se pripremili za nadolazeći ispit ili projekt, kvalitetan san preko noći bi mogao biti ključ vašeg uspjeha. San pomaže pohraniti sve stvari koje trebate znati, uz istovremeno osiguranje da ste manje pod stresom i više fokusirani sljedeći dan.

Ovi novi rezultati su još jedan dokaz da dobar noćni san može biti ključan za dobre rezultate.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu