Salata od bulgura: Brzo i lagano – kao stvoreno za ljetne vrućine! Imamo recepte s feta sirom, slanutkom, tunom i piletinom
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Bulgur je žitarica koja je savršena za salate ili kao prilog ribi. Na 100 g sadrži oko 340 kcal s dominantnim udjelom ugljikohidrata, oko 11 g proteina i 10 g vlakana. Dobiva se od pšenice, a izgleda poput drobljenih zrnaca.
Brzo i lako se priprema. Dovoljno ga je isprati i staviti kuhati u omjeru bulgura i vode 1:2. Kuha se do 10 minuta, a potom priprema prema željenoj recepturi. Salata od bulgura odličan je izbor kada tražimo brza i lagana jela tijekom ljetnih vrućina.
Ako želite napraviti neki svoj recept za salate od bulgura, slijedite ove korake:
- 30 – 50 g bulgura po osobi
- 1 komad ili šalica zelenog povrća
- 1 komad ili šalica crvenog povrća
- 1 komad ili šalica povrća neke druge boje
- kao izvor masti avokado, maslinovo ili bučino ulje, tostirani sezam ili sjeckani orasi
- kao izvor proteina grilana piletina ili puretina, konzerva tune ili sardina, tofu ili sir.
Salata od bulgura – recepti
Bulgur je okusom neutralna namirnica pa se lako priprema na koji god način želite. Vodite računa da uvijek težite uravnoteženom obroku. Tako je bulgur već sam po sebi izvor ugljikohidrata, a ono što trebate dodati jesu proteini i povrće.
Salata od bulgura i povrća
Salata od bulgura i povrća osigurat će puno vlakana, vitamina i minerala, a uz dodatak lako probavljivih proteina neće teško sjesti na želudac.
Sastojci:
- 50 g bulgura
- 1 crvena rog paprika (narezana na trakice)
- 1/3 šalice krastavca (narezanog na kockice)
- 30 g feta sira (mrvljenog)
- 1/3 ljubičastog luka (narezanog na trakice)
- 4-5 komada cherry rajčica (prepolovljenih)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soka limuna
- sol
- papar.
Priprema
- Bulgur skuhajte prema uputama i ostavite da se ohladi.
- Povrće operite i narežite na trakice i kockice te ga pomiješajte u jednoj zdjeli.
- U maloj zdjelici pomiješajte sol, papar, limunov sok i maslinovo ulje.
- Povrću dodajte bulgur i smrvljeni feta sir te prelijte mješavinom s maslinovim uljem.
- Konzumirajte odmah ili, ako je vaš izbor hladna salata od bulgura, stavite je u hladnjak na barem pola sata.
Salata od bulgura i slanutka
Kombinacija žitarice kao što je bulgur i mahunarke poput slanutka osigurat će sve esencijalne aminokiseline pa je ovaj recept idealan za vegane. Savjetujemo da, ako ne kuhate vlastiti slanutak, koristite onaj iz staklenke.
Sastojci:
- 50 g bulgura
- 150 g slanutka iz staklenke (može i iz konzerve)
- 1 šalica matovilca
- nekoliko maslina
- pola zelene paprike (narezane na kockice).
Sastojci za dresing:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica vinskog octa
- papar
- sol
- pola čajne žličice origana.
Priprema
- Bulgur skuhajte prema uputama i ostavite da se ohladi.
- Povrće operite, narežite i pomiješajte zajedno.
- U zasebnoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za dresing.
- Povrću dodajte bulgur i isprani slanutak te preko prelijte dresing.
Salata od bulgura i tune
Nama se posebno sviđa bulgur salata u mediteranskoj verziji. Tuna je niskokalorična i proteinima bogata namirnica koja je odličan izbor kad se u žurbi i nemate vremena spremati meso ili ribu.
Tunu bismo trebali ograničiti na jednom tjedno otprilike, a da biste izbjegli suvišne kalorije birajte tunu u vlastitom soku ili salamuri.
Sastojci:
- 50 g bulgura
- 1 mala konzerva tune u salamuri
- nekoliko crnih maslina
- 1/4 avokada (narezanog na kockice)
- 1 šalica rikule
- 3 – 4 cherry rajčice (prepolovljene)
- pola crvene paprike (narezane na kockice).
Sastojci za dresing:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola čajne žličice mediteranskih začina
- sok polovice limuna
- papar
- sol.
Priprema
- Bulgur skuhajte prema uputama i ostavite da se ohladi.
- Povrće operite, narežite i pomiješajte te mu dodajte ocijeđenu tunu.
- U zasebnoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za dresing.
- Salati dodajte bulgur i avokado te prelijte dresingom.
Salata od bulgura i piletine
Ako su vaš izbor salate od bulgura u kombinaciji s mesom jer ne možete bez istog, onda je ovaj recept za vas. Za kratku verziju ispecite piletinu na gril tavi, narežite je na kockice te pomiješajte s bulgurom i povrćem.
Za dulju verziju donosimo recept. Receptura je za dvije porcije, a zašto ne napraviti duplu porciju kad već koristimo pećnicu.
Sastojci:
- 120 g bulgura
- 300 g cvjetače
- 120 g cherry rajčica
- 200 g piletine
- 1 mladi luk
- maslinovo ulje
- 2 – 3 stabljike peršina
- 1 limun
- 10 g tahinija
- 70 g jogurta
- sol
- papar.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Bulgur skuhajte prema uputama i ostavite ga sa strane.
- Rasporedite cvjetove cvjetače i cherry rajčice po limu za pečenje.
- Naribajte koricu limuna.
- Cvjetaču i rajčice začinite paprom, soli i koricom limuna te pecite oko 17 minuta.
- Mladi luk narežite na kolutove, a peršin nasjeckajte.
- Piletinu začinite paprom i soli te ispecite s obje strane na maslinovom ulju.
- U maloj posudi pripremite dresing tako da sjedinite jogurt, tahini, sok limuna, sol i papar. Po potrebi dodajte vode.
- Na tanjur stavite bulgur, na njega pečenu piletinu pa prelijte dresingom i posipajte peršinom.
Pročitajte i ove članke:
- Hladne salate od povrća: Idealan obrok za ponijeti na posao ili plažu! Imamo pet recepata koji će vas zasititi bez težine u želucu
- Salata od piletine: Brzo i lako se priprema, osigurava energiju i dugu sitost! Imamo recepte koje je složila nutricionistica
- Salata od slanutka: Jeftina, a nutritivno vrlo kvalitetna namirnica! Imamo recepte za zdrave i fine salate koje možete ponijeti i na posao.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja