Varivo od bulgura: Idealno je za zimu, lako se priprema i odlično je u kombinaciji s mahunarkama! Imamo 3 jednostavna recepta

Varivo od bulgura

Bulgur ubrajamo u žitarice, a riječ je o djelomično kuhanoj, sušenoj i drobljenoj pšenici. Krupnije je građe u odnosu na kus-kus koji se pak dobiva iz pšenične krupice. Bulgur je poželjna namirnica u sklopu pravilne prehrane zbog svojih nutritivnih prednosti. 

Tako sadrži vlakna važna za pravilnu probavu i vitamine B skupine važne za metabolizam energije, živčanog sustava i za metabolizam ugljikohidrata. Osim toga, bulgur sadrži i minerale kao što su kalcij, željezo, cink i magnezij

Na 100 g bulgur sadrži oko 340 kalorija, pri čemu najviše sadrži ugljikohidrata, ali i oko 11 g proteina i oko 10 g vlakana. Često se koristi kao alternativna namirnica za rižu. Bulgur se lako priprema jer se kuha oko 10 minuta, nakon što se dobro ispere pod vodom. Pritom omjer vode i bulgura treba biti 2:1. 

Bulgur je svestrana namirnica pa ga tako možemo koristiti i u doručku, kao prilog s povrćem, ali i kao bulgur varivo. U ljetnim receptima odlična je namirnica kao izvor složenih ugljikohidrata u obrok salatama, a za zimu će biti idealno varivo od bulgura

Varivo od bulgura - najjednostavniji recept
FOTO: Shutterstock

Varivo od bulgura – najjednostavniji recept

Ovo jednostavno varivo od bulgura lako se priprema od namirnica koje su nam poznate i više-manje ih imamo kod kuće. Ovaj odličan hranjivi obrok ugrijat će tijelo i dati mu potrebne vitamine i minerale dok je vani temperatura ispod nule. 

Sastojci:

Priprema

  1. Bulgur isperite i prelijte vrućom vodom. Ostavite ga sa strane oko 20 minuta da upije vodu.
  2. Za to vrijeme operite i narežite povrće
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a kad postanu staklasti, dodajte mrkvu, tikvicu i papriku. Dinstajte nekoliko minuta.
  4. Dodajte pelate, zatim povrtni temeljac i sve začine. 
  5. Kad jelo zavrije, dodajte bulgur i kuhajte oko 15 minuta
  6. Na kraju posipajte peršinom. 
Varivo od leće i bulgura
FOTO: Shutterstock

Varivo od leće i bulgura 

Kombinacija žitarice, kao što je bulgur, i mahunarke, kao što je leća, predstavlja uravnotežen obrok koji će osigurati proteine, posebice kad je riječ o veganskoj prehrani. O prednostima mahunarki ne treba dodatno govoriti, dovoljno je da ih svakodnevno ubacite u svoj jelovnik. 

Sastojci:

  • 1 šalica smeđe leće (isprane)
  • pola šalice bulgura 
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (sjeckana)
  • 1 žuta mrkva (narezana na kolutove)
  • 1 narančasta mrkva (narezana na kolutove)
  • pola šalice poriluka (narezan na kolutove)
  • 1 crvena paprika (nasjeckana)
  • 4 rajčice (nasjeckane)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica mljevene paprike
  • 1,5 l povrtnog temeljca 
  • pola čajne žličice kumina
  • sol
  • papar.

Priprema 

  1. Leću isperite pod hladnom vodom, a potom je skuhajte prema uputama i ostavite sa strane. 
  2. Bulgur prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji oko 20 minuta dok ne upije vodu. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak koju minutu, pa dodajte mrkve, papriku i poriluk te dinstajte još koju minutu. 
  4. Zatim dodajte sjeckane rajčice, začine i povrtni temeljac te pustite da zavrije. 
  5. Dodajte leću i bulgur i kuhajte oko 15 – 20 minuta. 
  6. Po želji, prije posluživanja dodajte malo svježe sjeckanog peršina ili limunovog soka. 
Bulgur varivo s tofuom
FOTO: Shutterstock

Bulgur varivo s tofuom

Još jedno varivo koje je iznimno bogato vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i proteinima – odlično je za one koje žele dobiti sve potrebne hranjive tvari u jednom obroku.

Kad jedan obrok u sebi sadrži proteine, vlakna, složene ugljikohidrate, obilje povrća i nezasićene masti, udovoljili smo principima pravilne prehrane. 

Sastojci:

Priprema

  1. Bulgur prelijte kipućom vodom i ostavite sa strane barem 15 – 20 minuta da upije vodu. 
  2. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte kockice tofua i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju. 
  3. Dodajte tofu sojin umak i limunov sok te dinstajte nekoliko minuta, a potom ga ostavite sa strane. 
  4. Na drugoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne postanu prozirni pa dodajte brokulu i papriku te dinstajte nekoliko minuta. 
  5. Zatim dodajte špinat i, kad uvene, dodajte bulgur, tofu i začine

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu