Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Plućni edem – uzroci, simptomi, prva pomoć, liječenje i čaj

Edem pluća

Plućni edem je akutna oteklina pluća koja može biti životno opasna, a najčešće je simptom insuficijencije srca. Nastaje izlijevanjem tekućine iz krvnih žila u alveole (završni dijelovi dišnih cijevi u plućima) i njezinim nakupljanjem u plućima.

Napadaj plućnog edema očituje se naglim gubljenjem daha. Često se zamjenjuje s aspiracijskom pneumonijom (unos toksičnih tvari, obično želučanog sadržaja, u pluća), ali plućni edem nastupa brže.

Edem pluća – uzroci

Ovisno o uzroku, razlikuju se dvije vrste plućnog edema:

 • srčani ili kardiogeni plućni edem – zbog zatajivanja lijeve srčane klijetke (infarkt miokarda) što izaziva hipertenziju u plućnim venama (iz pluća dovode krv s kisikom u srce),
 • nesrčani ili nekardiogeni plućni edem – pri normalnom hidrostatskom tlaku dolazi do povećanja propusnosti alveolarne membrane, uzroci mogu biti infekcija, upala pluća, toksini, alergije, metaboličke smetnje (npr. nepridržavanje dijetetskih mjera ili uputa o uzimanju lijekova) itd.

Manje poznati su akutni visinski edem pluća (nesrčani oblik kod zdravih planinara na visinama iznad 2500 m zbog sniženog atmosferskog tlaka), akutni edem pluća u ronjenju (kad je temperatura manja od 12 °C) i edem pluća kao posljedica transfuzije (reakcija na leukocite davatelja krvi).

Rijetko je uzrok nepoznat. U svakom slučaju, do edema pluća dolazi kad oboljeli dijelovi pluća ne sudjeluju u izmjeni plinova pa je, ovisno o veličini edema, onemogućeno primanje kisika i izbacivanje ugljikovog dioksida te oboljeli teško dolazi do zraka.

Voda u plućima

Edem pluća – simptomi

Češća je voda u plućima kod starijih osoba, tj. kod odraslih iznad 40 godina, ali i kod djece s nerazvijenom lijevom srčanom klijetkom. Prepoznaje se prema sljedećim simptomima:

Edem pluća – prva pomoć

Ako se primijete navedeni simptomi, potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć. Do dolaska hitne pomoći treba učiniti sljedeće:

 • provjeriti disanje i puls;
 • nastojati smanjiti pritisak na pluća – osoba bi trebala mirno sjediti tako da noge vise s kreveta, maknuti ovratnik, kravatu, remen i sl., ne smije ništa konzumirati;
 • treba usisati sluz iz dišnih putova – ako je moguće, kako bi se olakšalo primanje kisika i izbjegla hipoksija (nedostatna količina kisika u stanicama i tkivu zbog smanjenja kisika u udahnutom zraku);
 • ispljuvak se ne smije baciti – može pomoći u dijagnozi;
 • važno je izmjeriti krvni tlak – ako osoba ima bolove u grudima ili povišen krvni tlak, može uzeti nitroglicerin pod jezik (širi krvne žile srca, smanjuje količinu protoka kroz plućni krvotok) ili diuretik (stimulira izbacivanje tekućine preko mokraće), u slučaju jako visokog tlaka može sažvakati tabletu ili dvije inhibitora Zorcaptila (smanjuje krvni tlak kako bi se krv lakše istisnula) od 25 mg.
Mjerenje krvnog tlaka

Plućni edem – dijagnoza

Dijagnoza edema pluća postavlja se na temelju kliničke slike i hitnog RTG nalaza prsnog koša. Može se napraviti i serumsko određivanje moždanog natriuretskog peptida čije su vrijednosti povećane kod plućnog edema. Također, kako bi se provjerio rad srca, potrebno je učiniti EKG, pulsnu oksimetriju (zasićenost kapilarne krvi s kisikom) i krvne pretrage.

Edem pluća – liječenje i smrtnost

Nakon što se utvrdi da je riječ o plućnom edemu, uglavnom se liječi:

 • davanjem kisika – kroz nosni kateter,
 • injekcijom morfija (anestetika) – radi usporavanja disanja,
 • diuretikom – drenira tekućinu iz pluća,
 • bronhodilatorom – otvara blokirane zračne šupljine u plućima,
 • endotrahealnom intubacijom – otvaranje dišnog puta postavljanjem endotrahealnog tubusa, tj. cijevi,
 • mehaničkom ventilacijom.

Ako je uzrok edema pluća zatajivanje srca, liječnik će propisati sredstva za jačanje rada srca. Ako je posrijedi bila infekcija, nužno je liječenje antibioticima.

Pravovremena reakcija i započeto liječenje mogu brzo sanirati edem pluća, a u protivnom smrt je neizbježna.

Edem pluća – prevencija

Pošto se plućni edem uglavnom javlja kod osoba s bolestima srca ili pluća, važno je redovito odlaziti na liječnički pregled i držati se medicinskih preporuka. Odmah treba prestati s pušenjem, a savjetuje se zdrav način života, dijetetska prehrana i smanjivanje stresa.

Zabranjeno pušenje

Plućni edem – prirodno liječenje

Što se tiče prirodnih načina liječenja edem pluća, osim na prehranu ispunjenu povrćem i voćem, treba paziti i na smanjen unos soli i tekućih obroka. Alkohol i jaki začini nisu dozvoljeni.

Čaj za liječenje edema pluća

Za pripremu čaja za liječenje plućnog edema potrebno je usitniti i pomiješati:

 • 50 g listova peršina,
 • 40 g listova ženske bokvice,
 • 40 g listova majorana,
 • 30 g listova muške bokvice,
 • 30 g listova pelina,
 • 20 g stabljike timijana,
 • 20 g korijena zečjeg trna,
 • 20 g stabljike komorača.

U jednu litru vrele vode treba staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno jednu minutu. Kad se ohladi, treba procijediti i piti tri puta dnevno prije i poslije jela po jedan dcl.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.06 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Edem pluča, Voda u plućima i oticanje nogu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu