Vodič za samopomoć, akutna stanja te bezreceptne lijekove

Vodič za bezrecepte lijekove

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izdao je drugo dopunjeno izdanje brošure “Vodič za samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove”.

Vodič je HZZO izradio u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Koalicijom udruga u zdravstvu, Hrvatskom udrugom za prava pacijenata i udrugom „Europa Donna Hrvatska“, s ciljem edukacije i informiranja građana o listi bezreceptnih lijekova u Republici Hrvatskoj, o njihovoj primjeni, o tome što podrazumijeva samopomoć, kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja te uputstvo za provođenje kardiopulmonalne reanimacije.

Riječ je o besplatnoj informativnoj brošuri namijenjenoj svim građanima koja će se od idućeg tjedna naći u ugovornim obiteljskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, bolničkim hitnim ambulantama i u ispostavama županijskih zavoda za hitnu medicinu.

Namjera ovog vodiča je informiranje i edukacija građana s ciljem rasterećenja hitne službe i spašavanja života u kriznim situacijama kad je potrebna reanimacija, na korist svih pacijenata. U vodiču su navedeni neki najčešći primjeri hitnih stanja koja bi mogla postati opasna po život ako se ne pruži pravovremena pomoć, te je uz broj hitne medicinske pomoći dodan i kratki vodič za provođenje kardiopulmonalne reanimacije.

Razlikovanje hitnih i ne-hitnih stanja je važno jer može znatno smanjiti priljev pacijenata i pritisak na hitnu službu te na taj način omogućiti hitnu zdravstvenu zaštitu onima kojima je zaista ugrožen život, a često čekaju u redu zajedno s pacijentima kojima hitna medicinska pomoć uopće nije potrebna.

Samopomoć postaje važna sastavnica zdravstvenih sustava u modernim razvijenim zemljama. To, naravno, podrazumijeva i višu razinu znanja o zdravlju i bolesti, pa se edukaciji pacijenata poklanja sve više pozornosti.

Samopomoć kao trend postaje sve raširenija pojava i u nas, jer se pomoću lako dostupnih bezreceptnih lijekova mogu vrlo jeftino i učinkovito sanirati manje zdravstvene tegobe. Važno je napomenuti da se ne smije zaboraviti ni vlastita odgovornost prema zdravlju i bolesti, kao ni odgovornost kad je posrijedi korištenje bezreceptnih lijekova.  

Zbog spoznaje da građani često u svojim kućnim ljekarnama posjeduju previše lijekova koji se ne smiju davati bez preporuke liječnika, u brošuri se navodi i sadržaj kućne ljekarne s lijekovima i priborom koji se može i smije koristiti u samoliječenju.

Brošuru je potrebno pažljivo pročitati prije uzimanja pojedinog lijeka kojeg nije propisao liječnik ili ukoliko postoji dvojba je li potrebna liječnička pomoć. Važno je napomenuti da se ispravnim provođenjem reanimacije može spasiti ljudski život!

Vodič možete pronaći na ovom linku.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vodič za samopomoć, akutna stanja te bezreceptne lijekove

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.