Stručno odobrava

,

Išijas – simptomi, liječenje i hernija diska

išijas

Išijas je naziv za bol koja se širi najduljim živcem u tijelu, odnosno ishijadičnim živcem, koji se proteže od donjeg dijela kralježnice sve do nogu preko stražnjice/glutealne regije.

Išijas može uzrokovati vrlo neugodnu bol. Dobra vijest je da je ta bol skoro uvijek prolazna i ne traje dulje od 2 mjeseca.

Išijas nastaje prilikom pritiska na spomenuti živac (nervus ischiadicus). Pritiskom na živac pojavljuju se simptomi utrnulosti, ukočenosti i slabosti.

Bol se može slijevati kroz stražnjicu u bedro, s prednje, unutarnje, stražnje ili vanjske strane, a može se kroz potkoljenicu proširiti čak i do stopala.

Obično zahvaća samo jednu stranu tijela. Bolovi se mogu postupno pojačavati, a izraženi su prilikom kihanja ili kašljanja. Dugo sjedenje kao i boravljenje u jednom položaju – mogu samo dodatno pogoršati simptome i otežati oporavak. 

Uzroci su najčešće:

 • nepravilno i neprimjereno podizanje tereta,
 • rotacija trupa s istovremenim savijanjem ili ispravljanjem trupa,
 • degenerativne promjene kralježaka i intervertebralnih diskova.

Ako se intenzitet boli ne smanjuje ni nakon dužeg vremena, moguće je da će vam biti potrebna operacija kako bi se smanjio pritisak na živac.

Dugotrajno ležanje u slučaju išijasa nije preporučljivo, međutim dan ili dva odmora svakako su nešto čemu se teži pri oporavku. 

ishijas

Išijas – simptomi

Glavni simptom išijasa je bol koja se proteže od donjeg dijela leđa, preko stražnjice kroz potkoljenicu pa sve do stopala. Bol je tipično žareće, razdiruće ili probadajuće prirode. Javlja se uz ili bez križobolje.

Neugodan osjećaj može se javiti bilo gdje, odnosno tamo gdje živac prolazi. 

Kašljanje i kihanje mogu pogoršati situaciju. Također, može se javiti slabost, ukočenost ili slabija kontrola pokreta zahvaćene noge.

Išijas u nozi obično zahvaća samo jednu stranu tijela.

Dakle, ponovit ćemo još jednom simptome uz pomoć kojih možete odgonetnuti radi li se o išijasu:

 • vrlo snažna i oštra bol u donjem dijelu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju;
 • bol koja se može pojačavati prilikom sjedenja ili mirovanja, odnosno boravka u jednom položaju;
 • bol koja je stalna i može otežavati obavljanje svakodnevnih aktivnosti;
 • otežana i ograničena funkcija stopala ili nemogućnost potpunog oslanjanja na nogu.

Premda su simptomi izrazito neugodni, rijetko dolazi do trajnog oštećenja živca. Ako dođe do oštećenja živca, javlja se slabost u nozi i drugi neurološki ispadi. Simptomi koji se pojavljuju u obje noge (bilateralni išijas) i uzrokuju crijevne ili mokraćne smetnje također mogu ukazivati na oštećenje živca.

Išijas i diskus hernija

Hernija diska je oštećenje na vanjskoj strani diska zbog kojega gel koji se nalazi u disku može iscuriti te može doći do pritiska na živac što uzrokuje bol. Javlja se u lumbalnom ili cervikalnom dijelu kralježnice.

Kod diskus hernije u donjim (lumbalnim) dijelovima leđa može doći, uz standardne simptome išijasa, i do utrnulosti.

Hernija diska je relativno česta pojava u liječničkoj praksi. Smatra se da je gotovo 60% hernija diska dovelo do išijasa. 

Kada se radi o herniji diska, bolovi se tjednima mogu pojačavati.

Hernija diska je najčešći, ali ne i jedini uzrok išijasa. Među ostalim mogućim uzročnicima su:

 • lumbalna stenoza – suženje jednog ili više područja u donjem dijelu kralježnice. Kada do sužavanja dolazi u donjem dijelu kralježnice pogođeni su korijeni lumbalnih živaca. Javlja se bol u nogama koja se pogoršava hodanjem i uspravnim držanjem, a smanjuje se naginjanjem tijela prema naprijed. Može se javljati i jaka bol u lumbalnom dijelu kralježnice. Simptomi spinalne stenoze s vremenom lagano napreduju.
 • tumor na kralježnici – kako tumor raste, raste i pritisak na živce kralježnice pa tako dolazi do boli i neuroloških ispada (slabost).

Ako sumnjate na herniju diska, potražite liječničku pomoć, a pogotovo u slučaju gubitka kontrole nad stolicom i mokrenjem. Liječnik će vam fizikalnim pregledom pažljivo pregledati leđa i noge.

Ako se radi o išijasu, onda nisu potrebne dodatne dijagnostičke pretrage kao što su rendgensko snimanje kralježnice. Jedina pretraga koja daje potpuni uvid u stanje kralježnice i kralježnične moždine je magnetna rezonanca.

Ako se dogodilo iskliznuće diska u vratu, najvjerojatnije ćete morati nositi potpornu ogrlicu (ovratnik) najmanje 2 tjedna.

Liječenje prolapsa diska u donjem dijelu leđa ovisi o tome kako je disk iskliznuo te koliko je veliko oštećenje koje je nastalo. Teško je reći više o liječenju jer se ono poput svega drugog odvija individualno, ovisno o potrebama osobe. 

Kao i kod išijasa, kod bolova izazvanih diskus hernijom potrebno je uzimati lijekove protiv bolova – propisane analgetike. Fizikalna terapija može pomoći, uz pridržavanje savjeta o promjenama položaja i ustrajnosti u vježbama za donji dio kralježnice.

Uz već nabrojene osnovne uzroke još neka stanja mogu uzrokovati išijas:

 • trudnoća,
 • fibrozno tkivo (stvaranje viška vlaknastog tkiva),
 • istegnuće mišića leđa,
 • infekcija u donjem dijelu leđa.

hernija diska

Išijas – liječenje

Liječenje išijasa se vrši ovisno o  njegovom uzroku. Konzervativne metode liječenja išijasa nude zaista širok spektar mogućnosti, s ciljem smanjenja bolova uzrokovanih pritiskom na živac. Obično se koristi više metoda u kombinaciji s vježbanjem kako bi se što učinkovitije i brže riješio problem.

Ponekad liječnik može propisati protuupalni lijek. Većina bolova prestaje već nakon nekoliko dana predaha od svakodnevnih napornih aktivnosti. 

Najveći broj osoba s išijasom ima dobar odgovor na konzervativnu terapiju pa nije potrebno kirurško liječenje.

Najvećim dijelom bolovi u kralježnici ovise o vama. Najvažniji način sprječavanja bolova u leđima jest održavanje snage i gibljivosti leđa svakodnevnim vježbanjem/fizičkom aktivnošću.

Održavati zdravlje leđa nije ni najmanje jednostavno u današnje vrijeme kada smo gotovo svi izvrgnuti aktivnostima koje oštećuju anatomiju leđa.

Dugotrajno stajanje, cjelodnevno sjedenje, ponavljajuće aktivnosti, prenošenje tereta – gotovo da nema posla kao ni aktivnosti koja ne uključuje barem 10 različitih rizika od ozljede leđa.

Nekoliko stvari koje možete napraviti za ublažavanje simptoma i prevenciju išijasa su:

 • teške torbe nemojte nositi samo na jednom ramenu: izbjegavajte nositi i teške vrećice koje će vas u većini slučajeva vući samo na jednu stranu, uvijek pokušajte (u slučaju da imate više tereta) rasporediti težinu na dvije ruke. 
 • kada podižete neki predmet, nemojte se savijati u leđima kako biste ga dosegnuli, već čučnite i podignite predmet ravnim leđima. 
 • uvijek nastojte sjediti uspravnih leđa. Ako je potrebno nabavite ortopedska pomagala (ortoze ili potporne jastuke) koja će vam omogućiti uspravno sjedenje.
 • redovit odlazak terapeutu može spriječiti napade išijasa u budućnosti. 
 • nabavite si udobne cipele, po mogućnosti neke koje su blago povišene na peti. 
 • redovita tjelovježba pomoći će vam u jačanju mišića i razvijanju ”pravilnog držanja”.
 • ako se budite s bolovima u leđima, investirajte u novi madrac ili barem nadmadrac. Gotovo polovica svih oboljenja leđa nastala je zbog neispravnog položaja kralježnice tijekom sna.
 • ako ste svjesni da imate višak kilograma, pokušajte provesti neku od popularnih dijeta, odnosno metode vježbanja koje će vam osigurati barem 5 kg manje. Debljina može uzrokovati velike probleme ne samo s kralježnicom nego i s ostalim zglobovima u tijelu.

Operacijsko liječenje je obično indicirano 4 – 6 tjedana nakon neuspješnog konzervativnog liječenja, uz progresiju neuroloških ispada i narušenu kvalitetu života osobe.

Diskus hernija – vježbe

Ako imate herniju diska, fizikalna terapija znatno će pomoći u oporavku. Nakon fizikalne terapije koja može uključivati laser, struju i masažu, obično se radi plan oporavka koji uključuje vježbanje. Vježbanje će ojačati mišiće i smanjiti pritisak na diskove.

Donosimo vam nekoliko video zapisa u kojim možete pogledati vježbe za ublažavanje bolova u leđima. 

Savjetujemo vam da se konzultirate s liječnikom oko izvođenja vježbi. 

Kako ublažiti bolove išijasa?

 • Utrljajte glicerin i tinkturu kajenskog papra u jednakim količinama iznad bolnog područja.
 • U ublažavanju bolova može vam pomoći i tinktura divljeg kestena. Sjemenke divljeg kestena je potrebno oguliti, sitno narezati i preliti 70% alkoholom te ostaviti da odstoji 7 – 10 dana. Za vrijeme napadaja išijasa, tinkturu je potrebno koristiti najmanje 3 puta dnevno. 
 • Oblog od listova kiselog kupusa također može pomoći u smanjivanju intenziteta bolova. 
 • Spas možete potražiti i u vrućem oblogu od meda i listova hrena
 • Ako je išijas uzrokovan ozljedom, koristite kremu ili mast od arnike, najmanje 2 puta dnevno.
 • Protiv bolova pomoći će vam i vrući oblog od meda i mljevenih listova hrena.
divlji kesten
 • Vruća kupka od listova koprive također može biti izrazito djelotvorna kada je u pitanju išijas.
 • Kod išijasa, zahvaćeno područje možete trljati uljem od gospine trave.
 • Vrući ručnik potrebno je držati 2 minute, a zatim ga zamijeniti ručnikom koji je umočen u hladnu vodu. Hladni ručnik držite 1 minutu. Činite to najmanje 15 minuta naizmjence. Ovaj tretman će vam pomoći u poboljšanju cirkulacije zahvaćenog područja te kod istegnutih mišića. Budite oprezni jer kod nekih osoba topli oblozi mogu pogoršati stanje. 
 • Protiv jakih bolova može vam pomoći i konzumacija mlijeka od češnjaka. potrebno je uzimati najmanje 2 dl mlijeka dnevno, kroz 7 dana.
 • Nabavite si poseban ortopedski pojas koji će vam pomoći da održite leđa ravnima tijekom posla ili bilo koje druge aktivnosti.
 • Akupunktura – dokazano djelotvorna protiv bolova u leđima, vjeruje se da pomaže i kod išijasa.
 • Masaža – masaža poboljšava cirkulaciju i može smanjiti bol u donjem (lumbalnom) dijelu leđa.

U slučaju da bolovi traju duže od 6 tjedana ili da prirodne metode ne uspijevaju ublažiti napad išijasa, javite se liječniku ili potražite drugo mišljenje. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.15 / 5   80

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: išijas, isijas simptomi, isijas liječenje, liječenje išijasa, vježbe za išijas, kako liječiti išijas, išijas vježbe, hernija diska simptomi, išijas lijekovi, isijas terapija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu