Napravljen pomak: Novi način dijagnosticiranja raka gušterače?

liječnik

Ova vrsta karcinoma ima najnižu stopu preživljavanja i u posljednjih 40 godina to se gotovo nije promijenilo. Svake godine u Velikoj Britaniji se dijagnosticira oko 9 000 novih slučajeva raka gušterače.

Čak 80 posto ljudi koji boluju od raka gušterače dobiju dijagnozu kad je karcinom već metastazirao i više ne mogu na operaciju koja se smatra jedinim načinom liječenja, piše BBC.

Znanstvenici iz Velike Britanije i Španjolske su razvili test urina koji bi mogao dijagnosticirati karcinom puno ranije.

Naime, znanstvenici su otkrili “proteinski potpis” koji se može pronaći samo kod oboljelih od ove bolesti. Pacijenti s rakom gušterače su imali mnogo veće razine proteina LYVE1, REG1A and TFF1 u urinu te se znanstvenici nadaju kako bi se ovakvim testom urina moglo lakše identificirati ovu podmuklu bolest.

Trenutno se planiraju daljnja istraživanja, a fokus će biti na ljudima koji zbog gena imaju veću vjerojatnost obolijevanja od raka gušterače.

Zaklada za istraživanje raka gušterače smatra da je ovo vrlo važan pomak jer kad se radi o raku gušterače, jako je bitna rana dijagnostika.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu