Rak gušterače bi se mogao liječiti sitnim česticama zlata

nano-cestice-zlata

Hoće li novo otkriće donijeti spas bolesnicima s jednim od najtežih oblika raka?

Dijagnoza raka gušterače često predstavlja smrtnu presudu, jer se obično dogodi u uznapredovalom stadiju, kad kemoterapija i zračenje imaju mali utjecaj na bolest. U Hrvatskoj će se i ove godine otkriti 600-700 novih slučajeva raka gušterače, od kojih će manje od 2% preživjeti 5 godina.

Novo istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Američkog društva za kemiju ACS Nano moglo bi predstavljati putokaz za novi oblik liječenja raka gušterače koji se temelji na nanočesticama zlata.

Nanočestice zlata ograničavaju rast i širenje tumora

Znanstvenici su prvo pratili sitne čestice zlata kao transportno sredstvo za ciljani prijenos molekula lijeka koji se korist u kemoterapiji do tumora, ili kao metu za poboljšanje preciznosti i učinka zračenja na tumor. Već ranije, tim Dr. Priyabrata Mukherjee je otkrio da nanočestice zlata mogu ograničiti rast tumora i širenje metastaza kod raka jajnika miševa.

Daljnjim pokusima na miševima, utvrdili su da isto vrijedi i za rak gušterače. No, zanimljivo, novi rad je otkrio detalje o staničnoj komunikaciji u okolici tumora gušterače. Prekidom ove komunikacije, koja je djelomično odgovorna za veliku smrtnost,  čestice su smanjile proliferaciju i migraciju stanica što se obično događa u blizini tumora.

Nanočestice zlata u veličini koja bi se koristila u liječenju, nisu toksične za zdrave stanice.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rak gušterače bi se mogao liječiti sitnim česticama zlata

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.