Stručno odobrava

,

Osip i akne kod djece i beba – uzroci i liječenje

osip po licu kod djece i beba

Osip kod beba je normalna pojava jer je njihova koža još vrlo osjetljiva. U mjesecima koji slijede nakon rođenja sklone su dječjim patologijama kože i upalama.

Osip je većinom bezopasan i prolazan. Ipak, u nekim slučajevima osip može zahtijevati liječenje ili čak biti znak upozorenja na neku ozbiljniju bolest.

Osip se očituje kao brojne, nepravilne i crvenkaste mrlje po koži 2-10 milimetara. Često ih prate žućkasto-bijele bubuljice.

Ovaj vodič o osipu kod beba može vam dati bolji uvid u situaciju kada je riječ o uzroku osipa, ali nemojte ga koristiti za dijagnosticiranje bebina stanja. Za svaki od navedenih uzročnika potražite više informacija na predloženim linkovima.

Neka od stanja su i dojenačke akne i tjemenica. Akne se kod beba mogu pojaviti unutar prva 2 tjedna nakon rođenja, u obliku bubuljica na licu (na obrazima, čelu, bradi i povremeno vratu).

Tjemenicu uzrokuje višak sebuma (loj koji luče žlijezde lojnice) na vlasištu i prisutna je u obliku ljuskica na bebinoj glavi.

Osip kod licu kod beba obično uzrokuju:

1. Milia

milia

Kod polovice novorođenčadi javljaju se sitne bijele točkice (ispupčenja) na licu koje se zovu milia. Obično se javljaju u skupinama i mogu zahvaćati veći dio kože lica.

To su samo blokirane pore i obično nestaju same unutar prva četiri tjedna života. Rijetko dolazi do oteklina i popratnih upala. Nisu bolne i ne ostavljaju ožiljke kao posljedicu.

Pročitajte više —> Milia kod djece – kako je prepoznati i liječiti?

2. Erythema Toxicum Neonatorum

Erythema toxicum neonatorum je čest uzročnik osipa na koži koji se javlja kod novorođenčadi.

Erythema toxicum

Kao i u prethodnom slučaju, kod više od polovice novorođenčadi razvija se osip koji se naziva eritem toxicum. Ova vrsta osipa nije ozbiljna i ne uzrokuje nikakvu štetu djetetu; prolazi bez liječenja.

Obično se javlja već nakon 2-3 dana nakon rođenja djeteta i nestaje nakon nekoliko dana.

Premda je vrlo čest, uzrok ovog osipa još uvijek nije utvrđen.

Važno je napomenuti da osip nastaje kao djetetova prilagodba okolini, odnosno nepovoljnim čimbenicima okoliša. Prištiće koji nastanu nikada nemojte pokušavati istisnuti, kako ne biste izazvali infekciju.

Pročitajte više —> Erythema Toxicum Neonatorum – uzroci, simptomi i liječenje

3. Dojenačke akne

dojenacke akne

Ponekad se na bebinom licu, nosu i čelu mogu javiti prištići, otprilike mjesec dana nakon rođenja.

Za razliku od novorođenačkih akni (koje su česte i podjednako se javljaju u oba spola), dojenačke akne su rijetke i javljaju se češće kod dječaka. Nazivaju se još i infantilne akne, a dijete ih može dobiti bilo kada između 4. i 16. mjeseca života. Pojavljuju se crveni i upaljeni prištići.

Kako biste pomogli svojoj bebi, čistite njezino lice vodom i blagim sapunom i redovito podrezujte bebine nokte.

Pročitajte više: Dječje akne – simptomi i liječenje

4. Dječji ekcem

djecjo ekcem

Dječji ekcem ili atopijski dermatitis je dugotrajno stanje koje uzrokuje crvenu, suhu i ispucalu kožu koja svrbi. Uglavnom pogađa djecu, a može se nastaviti i u odrasloj dobi.

Obično se javlja na pregibima koljena i laktova, a u težim slučajevima može zahvatiti i veće površine.

U njezi kože važna je primjerena higijena pri kojoj se ne smiju koristiti agresivni, isušujući sapuni, kao ni pjenušave kupke.

Pročitajte više —> Atopijski dermatitis – uzroci, simptomi i prirodni lijekovi

5. Pelenski osip

pelenski osip

Pelenski osip se javlja kod većine beba. To je upalna promjena kože u području pelenske regije koji može biti različitih uzroka.

Često je uzrokovan produljenom izloženosti urinu ili stolici, ali ponekad može biti posljedica gljivične infekcije. Amonijak koji nastaje iz mokraće djelovanjem bakterija iz stolice ne izaziva iritaciju, već kao alkalni spoj podiže pH kože u području pelenske regije – to dovodi do aktivacije enzima iz stolice te potiče iritaciju kože.

Djeca obično dobiju pelenski osip u dobi od 7-10 mjeseci. U početku se pojavljuje crvenilo različitog intenziteta, na izbočenim dijelovima glutealne regije, na genitalnoj regiji i donjem dijelu trbuha (prepone su najčešće pošteđene).

Ako upala kože traje dulje, mogu se javiti mjehurići, ranice, a kasnije ljuštenje kože i suhoća.

Kako biste smanjili pelenski osip vodite računa o tome da djetetova koža bude suha i čista i češće mijenjajte pelene.

Pročitajte više —> Pelenski osip – uzroci, simptomi i liječenje

6. Ringworm (tineja)

rinworm tinea

Ova česta gljivična infekcija može uzrokovati prstenasti crveni osip koji se pojavljuje kod beba i djece, gotovo bilo gdje na tijelu (najčešće na vlasištu, bebinim nogama i preponama).

Vrlo je zarazna i ​​lako se širi kontaktom od kože do kože. Uglavnom je asimptomatska infekcija i osip ne izaziva nikakve neugodnosti.

Lako se liječi pomoću masti i krema koje možete dobiti i bez recepta.

Pročitajte više —> Tinea versicolor – uzroci, simptomi i liječenje 

7. Impetigo

impetigo

Impetigo je vrlo zarazna bakterijska infekcija površinskih slojeva kože, koja uzrokuje čireve i plikove. Nastale ranice pucaju i razvijaju se krastice.

Impetigo se obično povlači za 3 tjedna, a antibiotici mogu skratiti trajanje bolesti i spriječiti širenje na druge (bez antibiotika zarazan je tijekom cijelog trajanja).

Ova infekcija obično nije ozbiljna, no možete posjetiti liječnika kako bi vašoj bebi propisao terapiju za liječenje.

Pročitajte više —> Impetigo – što ga uzrokuje i kako ga izliječiti?

8. Urtikarija (kronični osip)

urtikarija

Urtikarija je osip koji se javlja zbog alergije (npr. na hranu), kada okidač uzrokuje ispuštanje histamina. Zapravo je heterogena skupina bolesti kojoj je zajedničko stvaranje urtikarijalnih lezija na koži, a mogu biti povezane s nastankom angioedema (pojava iznenadnog oticanja kože i sluznice).

Ako vaša beba dobije urtikariju za vrijeme hranjenja, mogući uzrok je hrana. Najčešće namirnice koje uzrokuju osip su jaja i mlijeko, ali i mnoge druge namirnice mogu biti uzrok.

Urtikarija je obično kratkotrajni osip i može se kontrolirati antihistaminicima.

Pročitajte više —> Urtikarija (kronični osip) – uzroci, simptomi i liječenje

9. Parvovirus (peta bolest)

parvovirus

Parvovirus je blaga virusna bolest koja je vrlo česta kod djece i beba. Kod većine djece parvovirus infekcija je blaga.

Kao posljedica virusa javlja se jarko crveni osip na oba obraza i vrućica. Simptom je mrljasti osip na licu te simetrični osip koji je najizraženiji na rukama, nogama ili trupu; obično zahvaća dlanove i tabane.

Bolest se uglavnom povlači kroz nekoliko dana, no kod trudnica i nekih odraslih može uzrokovati komplikacije.

Pročitajte više —> Parvovirus (peta bolest) kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

10. Scabies (svrab, šuga)

svrab

Scabies je česta infekcija kože koja može zahvatiti bebe, ali i odrasle. Uzrokovana je sitnim grinjama i često se širi među članovima obitelji. Javlja se neugodan svrab i crvenkaste promjene na koži.

Kod beba su karakteristične sitne mrlje po cijelom tijelu, uključujući tabane, pazuhe i genitalno područje. Liječenje uključuje sve članove obitelji. Lako se prenosi s osobe na osobu izravnim dugotrajnijim fizičkim kontaktom, korištenjem odjevnih predmeta, posteljine ili ručnika zaražene osobe.

Pročitajte više —> Scabies (svrab, šuga) – uzroci, simptomi i liječenje

Članak objavljen:

Izvori: 

  1. Cecilia Shatzman. Your Ultimate Guide to Baby Rashes. The BUMP
  2. CH Li, ZH Zhu, YH Dai. (2012). Diaper Dermatitis: A Survey of Risk Factors for Children Aged 1-24 Months in China. Journal of Internacional Medical Research

Ocijenite članak

3.43 / 5   23

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: osip kod beba, osip kod djece, osip po licu kod beba, osip kod bebe, osip na licu kod beba, osip po licu bebe, prištići na bebinom licu, osip na licu bebe, osip kod beba po licu, crveni osip kod beba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu