Impetigo – što ga uzrokuje i kako ga izliječiti?

impetigo

Impetigo je vrlo zarazna infekcija kože koja uglavnom zahvaća dojenčad i djecu. Obično se pojavljuje kao čirevi na licu, osobito oko djetetova nosa i usta. Ranice pucaju i razvija se krastica boje meda. Popularno zvane ”slatke ranice ili slatke kraste” mogu se javiti bilo gdje na tijelu. 

Impetigo se obično povlači za dva do tri tjedna, a antibiotici mogu skratiti trajanje bolesti i spriječiti širenje na druge. Možda ćete morati zadržati svoje dijete izvan škole ili vrtića dok je zarazno, što je obično 24 do 48 sati nakon što započnete liječenje antibioticima.

Bez antibiotika, impetigo je zarazan tijekom cijelog trajanja bolesti. 

Simptomi impetiga (slatke ranice)

Klasični znakovi i simptomi impetiga uključuju crvene čireve koji će brzo puknuti, a zatim formirati žućkasto-smeđu koru. Budući da se mjesto postepeno prekriva krastom zlatne boje koja podsjeća na sirovi šećer od trske – ranice su dobile ranije spomenuti naziv ”slatke kraste”. 

Rane se obično javljaju oko nosa i usta, ali se mogu proširiti i na druge dijelove tijela.

Rijeđi oblik poremećaja, pd nazivom bulozni impetigo, može uzrokovati veće mjehure koji se javljaju na trupu ili pelenskom području kod dojenčadi i male djece. Najozbiljniji oblik imeptiga prodire dublje u kožu i uzrokuje curenje tekućine ili gnoja iz dubokih čireva.

Impetigo što ga je uzrokovao streptokok – ponekad može dovesti do zatajenja bubrega.

impetigo
Impetigo

Uzroci impetiga (slatke ranice)

Impetigo uzrokuju dvije vrste bakterija: stafilococcus aureus i streptococcus grupe A, prenosi se s osobe na osobu ili u kontaktu s predmetima, kao što su odjeća, posteljina, ručnici, pa čak i igračke na kojima se nalazi bakterija.

Impetigo je vrlo zarazna bolest i pogoduju mu slabiji higijenski uvjeti, a pogodno mjesto ulaska u kožu su rane i površinske ozljede kože. Impetigo je često stanje koje se češće javlja kod djece nego kod odraslih.

Impetigo nije opasna bolest osim kod novorođenčadi gdje može uzrokovati velike mjehure, tako da velike kožne površine pocrvene i počnu se ljuštiti. 

Ako imate impetigo (slatke kraste) pazite da vaš ručnik i ostali pribor za pranje ne upotrebljavaju ostali kako ne biste proširili infekciju. Ako imate opisane simptome, morali biste se bez iznimke javiti liječniku, jer ako se ne liječi, impetigo se širi, infekcija će potrajati – a vjerojatno će je dobiti i drugi ukućani.

Impetigo (slatke kraste) kod odraslih

Odrasle osobe impetigo će najčešće dobiti ako dođu u kontakt s ranama nekoga tko je inficiran ili s predmetima koje su inficirane osobe dodirnule. To mogu biti igračke, odjeća, kozmetika pa čak i uredski pribor. 

Kada govorimo o impetigu kod odraslih osoba onda je svakako bitno napomenuti da osobe s dijabetesom imaju veće šanse razviti ektimu, odnosno ozbiljniji oblik impetiga. Ektima se manifestira pojavom ”živih rana” na koži. Ektima se češće javlja kod zemljoradnika.

Ektima ima jednak početak kako i impetigo, ali se kod ektime ne javljaju male suhe krastice ili mjehurići, nego ulceracije promjera 1 do 2 cm. U zahvaćenoj regiji mogu biti prisutni otečeni limfni čvorovi.

Odrasle osobe jednako se liječe kao i djeca, osim što impetigo krastice u odrasloj dobi mogu (ali ne moraju) ostaviti trajne ožiljke.

Ektima

Liječenje impetiga

Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničkog pregleda. Mikrobiološka dijagnostika gnoja ili sadržaja mjehura najbolja je preporuka kada liječenje odnosno prospisana terapija ne daje rezultate. 

Impetigo se obično liječi antibioticima u obliku masti ili kreme, koje se primjenjuju izravno na čireve. Kod većeg broja čireva, liječnik može preporučiti oralni antibiotik. Za lokalnu primjenu koriste se kreme ili masti koje sadržavaju antibiotik mupirocin. Mast se primjenjuje 2-3 puta dnevno. Terapija se ovisno o kliničkoj slici provodi 7 dana.

U liječenju blažih oblika bolesti se koriste antibakterijske kupke ili ispiranje inficiranih dijelova kože mlakom vodom i sapunom par puta dnevno.

Pročitajte cijeli vodič: Osip i akne kod djece i beba – najčešći uzroci i liječenje!

Prirodno liječenje impetiga (slatkih krastica)

Kod rješavanja problema impetiga mogu vam pomoći neki prirodni pripravci, ali samo uz odgovarajuću terapiju koju vam je vaš liječnik propisao. Oko konzumacije navedenih pripravaka najprije se konzultirajte sa stručnjakom.

  1. Aloja – ima značajnu ulogu u rješavanju slatkih krastica, jer je bogata antioksidansima koji blagotvorno djeluju na zaraženo područje.
  2. Žutika (kanadski ljutić) – ova biljka poslužit će vam kao antiseptik za uklanjanje čireva i plikova.
  3. Ulje čajevca – eterično ulje čajevca inače (znanstveno dokazano) ima najjače antibakterijsko djelovanje, te bi vam kao takvo trebalo pomoći u ublažavanju neugodnih simptoma.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.93 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: impetigo, impetigo liječenje, slatke kraste, crvene pikne po licu bakterija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu